Когато трябва да се защитават принципите на правовата държава, върховенството

...
Когато трябва да се защитават принципите на правовата държава, върховенството
Коментари Харесай

Атанас Славов откри три акцента в конституционната реформа

„ Когато би трябвало да се пазят правилата на правовата страна, върховенството на закона, правата на индивида, справедливия правосъден развой, българските юристи постоянно са били на вярната страна! “

Това сподели министърът на правораздаването Атанас Славов на бранителите на професионалния им празник, 22 ноември, Деня на юриста. Доц. доктор Славов взе участие в конференцията „ Конституционната промяна и ролята на адвокатурата в нея “, проведена от Софийския адвокатски съвет.

Сред гостите на форума бяха президентът на Международния съюз на юристите (UIA) Джаклин Скот, ръководителят на конституционната комисия на Народното събрание Радомир Чолаков, правният секретар на президента Крум Зарков, деканът на ЮФ на Софийския университет проф. Даниел Вълчев, представители на Висшия адвокатски съвет. Сред докладчиците – проф. Пенчо Пенев, който бе и арбитър в първия състав на Конституционния съд (КС).

В приветствието си към форума министър Славов подсети за мощния отпор, даден от адвокатурата на отправяни ругатни към известни бранители с безспорна известност поради тяхното инакомислие.

„ Това прави адвокатурата извънредно мощна и устойчива на всички провокации, които стоят пред нас като общество, борещо се за демократичните правила по пътя към одобряване на върховенството на правото “ , безапелационен бе доцент Славов.

Той открои три акцента в предлаганата в този момент конституционна реформ а.

Първо, самостоятелност на съда посредством основаване на независим Висш правосъден съве т, с болшинство на съдиите, определени от съдии във Висш съдебен съвет, отговарящи на стандартите за самостоятелност.

Второ, промяна на прокуратурата и статута на основния прокуро р, тъй че към този момент да не сме очевидци на корист с власт. И, трето, промяна в конституционното правораздаване посредством въвеждане на директната конституционна тъжба и предоставяне на опция на съдилища от всички равнища да сезират Конституционен съд. Надявам се, че тези хрумвания ще бъдат подкрепени и ще се стигне до рационални уравновесени оферти в дебата, сподели министърът.

Той благодари на адвокатурата за нейната лидираща роля в процеса на рационализиране на конституционната и законодателната система . От името на Министерството на правораздаването благодари на бранителите и за ползотворното съдействие в другите формати на работни групи.

„ Вярвам, че имаме още доста какво да свършим дружно за одобряване на върховенството на правото “ , заключи доцент Славов.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР