Когато сте щастливи и тананикате любимата си песен или си

...
Когато сте щастливи и тананикате любимата си песен или си
Коментари Харесай

Подсвиркването: Призовава дявола, носи бедност или е просто знак на щастие

Когато сте щастливи и тананикате обичаната си ария или си подсвирквате, това е естествен акт. Хората употребяват подсвиркването, с цел да привлекат внимание или да извикат някого или просто с цел да се забавляват. Но в доста култури подсвиркването, изключително на закрито, е обвързвано с неприятен шанс или зло, написа „ Сабах “.

В Турция е необятно публикувано мнението, че свиркането през нощта приканва дявола. Но това изключително поверие не е особено единствено за Турция, а може да се открие и в доста други култури по света. В Япония хората имат вяра, че подсвиркването през нощта нарушава нощната тишина и по този начин може да донесе заплаха за свиркащия. Същото е и в Китай, само че те не имат вяра, че свиренето е единствено позив на зли духове. Професионално практикуващи йога китайци имат вяра, че по този начин могат да се призоват свръхестествени същества, диви животни и метеорологични феномени.

В съветските и други славянски култури се счита, че свиренето в закрити пространства провокира беднотия и съгласно съветска сентенция “изсвирва парите ” (издухва ги надалеч от свирещия – бел. прев.). И за разлика от всички други култури, руснаците не имат вяра, че в свиренето на закрито или навън има някаква разлика. В Естония също имат вяра, че свиренето на закрито може да докара до неприятен шанс и също така, че може да подпали къщата.

Във Англия суеверието за свиркане отива на друго равнище. В английската просвета има поверие в „ Седемте свирачи “, които са седем мистериозни птици или духове, които приканват или предвещават гибел или огромно злополучие. Има сведения, че през 18-ти век стотици минни служащи престават да работят за един ден, потвърждавайки, че са чули мистериозна свирка и не могат да работят, тъй като нещо неприятно ще се случи.

Всички тези суеверия евентуално са свързани с времето, когато хората са били езичници и са били мощно загрижени за духовете и неестествения свят. Днес множеството хора даже не знаят за какво са срещу свиренето; все пак те въпреки всичко следват стъпките на своите предшественици.

Освен в културите, суеверия за подсвиркването има и в някои специалности. Например, подсвиркването в постройката на театъра се счита за предстоящ неуспех. Актьорите имат вяра, че в случай че някой свири зад кулисите, неприятни неща се задават на хоризонта освен за тях, само че и за цялата театрална компания. Моряците също не разрешават свиркането на борда, като имат вяра, че носи неприятен шанс на целия екипаж и на кораба. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР