Когато става въпрос за здравословен начин на хранене, все по-често

...
Когато става въпрос за здравословен начин на хранене, все по-често
Коментари Харесай

Суперхрана за диабетиците

Когато става въпрос за здравословен метод на хранене, все по-често се сблъскваме с понятието суперхрани. Те са доста на брой и за благополучие не са единствено екзотични артикули, идващи у нас от далечни страни (като авокадото например), само че си ги имаме и ние " на разположение ".

А както споделят експертите - диетолози, колкото по-често включваме в хранителния си режим суперхрани, толкоз по-дълго ще се радваме на здраво здраве.

Не всички суперхрани обаче са еднообразно целесъобразни за всички хора, изключително за тези, които страдат от диабет и би трябвало доста по-стриктно да наблюдават какво употребяват. Затова ще посветим следните редове точно на суперхраните, които са изключително подобаващи за диабетиците.

1. Варивата

Бобовите култури като грах, леща, фасул и други намаляват холестерола, обезпечават здраве за сърцето и балансират равнищата на кръвната захар. Знаем, че в родната ни кухня сме привикнали да ги консумираме с повечко лой, което обаче по никакъв начин не е желателно, когато страдате от диабет. Освен като чорби и мазнички яхнии, не забравяйте, че от всички варива се подготвят и чудесни салати.

 Кълновете са суперхрана за диабетици

2. Кълнове и поници

Не си мислете, че навлизаме в тематиката с екзотичните суперхрани, с които няма от кое място да се снабдите. Нищо сходно. И кълнове, и поници можете да си отгледате сами в домашни условия, само че откакто се уверите кои растения са подобаващи за тази цел. Защото те имат всички потребни свойства на варивата, само че са доста по-лесносмилаеми. А за разлика от кълновете, пониците (представляват растението във втората му фаза на напредък, когато то е над 5 см) съдържат и хлорофил, който контролира кръвната захар и покачва равнищата на положителния холетерол за сметка на неприятния.

3. Нискомаслени млечни артикули

Отбележете, че те в действителност би трябвало да са нискомаслени, когато страдате от диабет. Но другояче колкото по-често ги включвате в менюто си, толкоз по-добре за здравето ви. Има доста аргументи да ги причисляваме към суперхраните, само че евентуално най-големият им плюс е, че са доста богати на калций и на витамин D.

4. Овесени ядки

 Овесените ядки за потребни задиабетиците

Чрез тяхната консумация се реализира по-добра клетъчна сензитивност към инсулина. Важно е да не бъркате натуралните овесени ядки с мюслито, в което има и доста други добавки, да не приказваме за корнфлейкса.

5. Риба

Съдържащите се в рибата Омега-3 мастни киселини понижават равнищата на неприятния холестерол и е добре страдащите от диабет хора да свикнат да употребяват риба 2 пъти седмично. Не пържена или панирана, а печена на фурна или приготвена на пара.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР