Когато става въпрос за съставки, богати на основни хранителни вещества,

...
Когато става въпрос за съставки, богати на основни хранителни вещества,
Коментари Харесай

Летни плодове и зеленчуци за разхлаждане в жегите

Когато става въпрос за съставки, богати на съществени хранителни субстанции, плодовете и зеленчуците са преди всичко в листата. През лятото се появяват сезонни летни плодове, които също служат за двойна цел - хидратиране и изстудяване на тялото.

Разхлаждащите плодове са берекет за лятото. Заедно с водното си наличие, те обезпечават и доста витамини, които са нужни за превъзмогване на топлината. Природата също дава верните плодове през този сезон, с цел да ни помогне да създадем това. Всички плодове са богати на калий и са основна част от диетата, осигурявайки фибри, витамини и минерали. Нека да разгледаме някои съществени разхлаждащи летни плодове!

Грозде

Гроздето е сочно и освежаващо за лятото. Хидратиращата пулпа на гроздето покачва имунитета. Този апетитен плод има 80% вода, а също по този начин съдържа хранителни субстанции, които предотвратяват рак, оказват помощ при високо кръвно налягане и проблеми със запека. То е богато на витамин К, който подкрепя съсирването на кръвта. Черното грозде е единственият плод, за който е известно, че съдържа хормона мелатонин, регулиращ съня, дружно с доста антиоксиданти. Добавянето му към вашата диета изключително вечер може да помогне за контролиране на цикъла сън-будност и да поддържа кожата ви да наподобява млада. Освен това десертите с грозде са доста вкусни.

Диня

 Разхлаждащи питиета с любеница

Този летен и разхлаждащ плод, най-хубавият утолител на жаждата. Ако има един плод, с който можете да се поглезите, то това е апетитната любеница - тя е лесна за нарязване и е освежаваща за ястие. Този нискокалоричен плод може да се направи на сок или да се нареже свеж и охладен и да се приема. Може да се направи и сорбе с любеница. Той е изключително апетитен със сок от лайм и листа от мента. Освен витамин С и калий, дините съдържат и цитрулин и ликопен, които са страхотни фитонутриенти. Яденето на любеница също ускорява производството на азотен оксид, който усъвършенства притока на кръв към мускулите, а това е идеално, в случай че търсите закуска след подготовка.

Пъпеш

Това е един от най-вкусните и разхлаждащи летни плодове. Чудесен за храносмилателната система, може да помогне и за контролиране на кръвното налягане. Изненадващо е открито, че има и изгоди за зъбите. Има малко повече калории спрямо други хидратиращи плодове, само че е добра закуска, която да се яде цяла и независимо и като сурогат на вечерята за цялостни изгоди. Както при другите плодове, той съдържа витамин С, дружно с витамин А и фибри. Съдържанието на витамин А е потребно и за очите, кожата и косата. Може да се прибавя в плодови салати и мелби.

Летни зеленчуци за изстудяване

Има добра причина да ни молят да ядем зеленчуците си всеки ден. Сезонните летни зеленчуци оферират голям брой витамини, фибри, минерали и им, ат спомагателното преимущество, че са охлаждащи.

 Разхлаждаща салата

Краставица

Краставиците са с 95% вода, което ги прави най-хубавият хидратиращ летен зарзават. Те могат да оказват помощ за попречване на дехидратация и балансиране на електролитите в тялото ви. Най-добрият метод да ги консумирате е да измиете, обелете и ядете незабавно. Краставиците в рецептите да се подправят с черен пипер, с цел да придадете пикантност и за положително храносмилане.

Те също по този начин са задоволително издръжливи, с цел да бъдат носени и взети по време на работа или учебно заведение. Краставиците са доста засищащи заради наличието на вода, а също по този начин обезпечават дребни количества витамини С и А, както и голям брой минерали като калий и манган. За да се възползвате оптимално от свойствата им, приготвяйте си по-често салати с краставици и таратор.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР