Когато става въпрос за домашно насилие, по-добре не разчитайте на

...
Когато става въпрос за домашно насилие, по-добре не разчитайте на
Коментари Харесай

Първо стреля, после питаме: полицията и прокуратурата не разпознават домашното насилие

Когато става въпрос за домашно принуждение, по-добре не разчитайте на отбрана от българската полиция и прокуратура. Към това обезпокоително умозаключение води неоправдателното решение на Европейския съд по правата на индивида (ЕСПЧ) по делото, оповестено тази седмица. Българските институции не разпознават домашното принуждение и не са в положение да оценят риска при съответна обстановка. Полицейските чиновници са необучени, липсва каквато и да било съгласуваност сред институциите, а страната явно не прави нищо свястно, с цел да промени нещата.

Делото е формирано по тъжба на майката и двете деца на жена, убита от брачна половинка си в София през 2017 година Според Съда в Страсбург българските управляващи не са създали на практика нищо, с цел да защитят дамата, макар ясния риск за нейния живот, за който тя е алармирала в редица тъжби и сигнали.

Колкото и да е необичайно поради обстановката с домашното принуждение в страната, това е първото решение на Европейски съд по правата на човека против България за проблемите с домашното принуждение след приемането на Закона за отбрана против домашното принуждение през 2005 година По информация на " Капитал " в Европейски съд по правата на човека няма и доста тъжби за липса на съответна отбрана от домашно принуждение, което съгласно анализатори се дължи на обстоятелството, че жертвите на този тип тормоз избират да го крият. Въпреки това обаче решението е симптоматично за систематичен проблем с използването както на закона за домашното принуждение, по този начин и на Наказателния кодекс.
Полицаи играят на негоден телефон
Първият сигнал на Е.В. до институциите, в който се оплаква от тормоз, е от 14 ноември 2016 година Тогава тя взема решение да потърси подпомагане от полицията, откакто вижда, че гумите на колата й са били нарязани. В показанията си тя декларира, че няколко дни по-рано е била застрашена от брачна половинка си, с който били неофициално разграничени от 2014 година
Реклама
" Няма да ти дам бракоразвод! Ще те гръмна! Ще оставя децата без майка! " Това са думите му, които тя цитира. Е.В. алармира, че брачният партньор й фактически има огнестрелно оръжие, заради което тя се тормози за живота си.

Реакцията на полицията тогава е показна за цялостния метод на управляващите към случая. На 15 ноември началникът на столичното 6-то РПУ разпорежда случая на чиновник и му дава 20 дни да рапортува резултата. Натовареният със задачата на собствен ред я трансферира на различен сътрудник, на който му би трябвало повече от месец, с цел да откри, че брачният партньор на пострадалата живее и работи в Ямбол. Той разпорежда на трети служител на реда да поеме щафетата и да се свърже с ямболската полиция, която да организира разпит на обвинения. На 10 януари 2017 година, съвсем два месеца след сигнала, от Ямбол дават отговор, че са разпитали брачна половинка - господин В.В., който декларирал, че въобще не е бил в София по времето, когато гумите са били нарязани.

Натовареният с инспекцията служител на реда предлага по случая да не се открива наказателно произвеждане, добавяйки, че " официално са налице детайлите на закононарушение, само че случаят е прекомерно

нищожен ". През март от Софийската районна прокуратура се съгласяват с тази преценка и не подхващат други дейности.
Реклама Какъв револвер
Така след 4 месеца прекачване на топката сред най-малко шестима държавни чиновници и три институции показанията на Е.В. не провокират никакви ограничения за отбраната й.

Чак след убийството й в Министерство на вътрешните работи организират вътрешно следствие, от което излиза наяве, че по пътя нишката се е скъсала. Писмото на столичните служители на реда до полицията в Ямбол не включвало информация нито за заканите, отправени от В.В., нито за хипотетичното му оръжие. Въпросът за оръжието потъва напълно.

Няколко месеца по-късно Е.В. подава нова тъжба, че брачният партньор й я заплашва и следи. Резултат още веднъж няма. Междувременно, през февруари 2017 година Софийският областен съд издава краткотрайна, а по-късно и непрекъсната ограничаваща заповед на В.В. във връзка на един от опитите за тормоз, който брачната половинка му рапортува и в полицията, само че по редица аргументи, в това число липса на връзка, и това се оказа незадоволително за ефикасни дейности по протекция.

Ситуацията стига до кулминационна точка на 18 август 2017. Предишната вечер дамата е подала трета тъжба за тормоз. Този път недоволството й включва и сведения за нарушение на непрекъснатата ограничаваща заповед.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Войната в Украйна 2 Здравеопазване 3 Политика 1 Войната в Украйна 2 Политика 3 Здравеопазване 1 Войната в Украйна 2 Политика Реклама
Вместо навременна реакция, която би могла да включва и задържане на В.В. за нарушение на ограничаването, служителите на реда задвижват следващия жертван 20-дневен период за следствие.

На идващия ден дамата подава тъжба и до прокуратурата. Час откакто излиза оттова, в ранния следобяд на 18 август 2017 година, В.В. я пресреща в софийско кафене и след къс спор я прострелва с 5 патрона със личния си револвер. Тя умира на място.
Жените заплащат ценатаПо данни на платформата, основана от БХК в съдействие с Алианса за отбрана от принуждение, окръжните съдилища са постановили минимум 102 присъди за умишлени убийства на дами от мъже за интервала от 2012 година до 2017 година Платформата прави и медиен мониторинг, съгласно който през последните пет години убитите в подобен подтекст дами са над 20 годишно, като през 2018 година броят им е бил 35. Домашното принуждение има и редица други проявления, само че точна статистика за случаите не се поддържа. По данни на Министерство на вътрешните работи, обявени през ноември м.г. във връзка Деня за битка против насилието над дами (25 ноември), на телефон 120 постъпват до 90 сигнала дневно за домашно принуждение.
" Ако бяха направили изчерпателна оценка на риска, изключително на 17 август 2017 година, управляващите евентуално биха осъзнали, че господин В., за който се допуска, че има оръжие и неведнъж е проявявал признаци на гняв, нападателно и вманиачено държание по отношение на брачната половинка си, би могъл да съставлява същински и непосреден риск за живота й ", написа в решението на Европейски съд по правата на човека. Частично това се дължи и " на неналичието на характерна подготовка за виновните чиновници в системата ", се споделя още там.
Бюлетин Легал Компас
Научавайте най-важното от правния свят и правосъдната система всяка седмица на мейла си
Вашият email Записване
Реклама
В рамките на последвалото следствие излиза наяве, че разрешителното за огнестрелното оръжие, което килърът употребявал, е изтекло още през 2006 година Следователно във всеки миг по-късно, в това число и през 9-те месеца сред първата тъжба на Е.В. и убийството й, управляващите са можели да правят инспекция и да изземат оръжието.

Дупка в връзката

Решението особено подчертава върху неналичието на съгласуваност сред обособените институции, които по изискване са ангажирани с домашното принуждение. Включително полицията е била известена от съда за краткотрайната ограничаваща заповед от февруари 2017 година, само че не и за непрекъснатата. По делото няма данни дали прокуратурата е била известена за ограничаващите заповеди.

Според българския закон " такава заповед може да бъде издадена единствено при съществуването на индикации за непосреден риск против живота или здравето на ищеца ", се споделя в решението на съда. Въпреки това полицията на два пъти предлага, а прокуратурата приема по случая да не се завежда наказателно произвеждане. Европейски съд по правата на човека цитира софийската районна прокуратура, съгласно която " обидите и заканите са закононарушение от частен темперамент ", а не причина за наказателно гонене, каквато са заканите за живота.

" Институциите не реагират съответно, когато има опасност. Те стартират да реагират, когато убийството се случи ", сподели за " Капитал " адв. Адела Качаунова, директорка на правната стратегия на Българския хелзинкски комитет (БХК), представлявала жалбоподателите по това дело.

Решението слага доста тежка диагноза на системата от органи, натоварени да реализират закрилата против домашно принуждение, както и неналичието на съответна държавна политика в тази област. Сбъркана е цялостната идея за метода към такива случаи - системата работи по съответните недоволства напълно обърната обратно - тя преценя дали към този момент има осъществено закононарушение, на което да реагира, вместо да преценя риска за застрашеното лице и да мисли напред.

Полицаите и прокурорите въобще не се усещат задължени да регистрират, че в сходни спорове рискът от ескалация е голям. Именно затова в тази ситуация с Е.В. служителите на реда са се лимитирали да разясняват какъв брой съществено нарушаване е срязването на гумите на колата, вместо да преценят бъдещия риск.

В решението на Европейски съд по правата на човека се споделя, че казусът не е в закона, доколкото той дава задоволително положителни механизми за реакция, само че въпросът е, че няма ефикасни механизми за използването му, липсва съгласуваност сред институциите, липсват подготвени служители на реда - изключително на локално равнище, които би трябвало да са на първа линия в тези обстановки.
" Имаме данни за това по какъв начин софийските прокуратури обработват случаите за нарушавания на ограничаващи заповеди. Вижда се, че те не довеждат до нищо. Понякога се образуват досъдебни производства. Те постоянно завършват по някакъв различен метод без обвиняване - или се приключват, или се реализира съглашение. На казуса не се гледа съществено. " Адв. Адела Качаунова Какво следва
" Няма механизъм, посредством който да се търси отговорност от съответните длъжностни лица, довели до това неоправдателно решение. Държавата ще изплати компенсации, само че всичко, което се случи оттатък това, е пожелателно ", споделя адв. Качаунова.

От решението излиза наяве, че 10 чиновници на Министерство на вътрешните работи са били осъдени по отношение на вътрешното следствие на полицията. Известно е, че трима от тях са били порицани. Не е известно какво наказване са понесли останалите седем. Адв. Качаунова не изключва опцията те да не са понесли никаква отговорност.

Държавата въпреки всичко ще би трябвало да предприеме някакви дейности за разрешаване на казуса, издигнат от делото. " Решението ще бъде сложено под интензивно наблюдаване на Комитета на министрите на Съвета на Европа, който ще изисква държавното управление ни да показа аction plan за това по какъв начин тъкмо ще извършва решението по стъпки ", споделя адв. Качаунова. По думите й БХК ще следи осъществяването и на актуалното дело в партньорство с други неправителствени организации, които специализират по-тясно в казуса с домашното принуждение.

На въпрос дали мониторингът по използването на решенията на Европейски съд по правата на човека в България до момента е бил ефикасен адв. Качаунова дава отговор, че постоянно се стига до предприемане на политически дейности, които " единствено замазват очите на европейските ни сътрудници ".
Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР