Когато става въпрос за бързо икономическо развитие, повечето хора се

...
Когато става въпрос за бързо икономическо развитие, повечето хора се
Коментари Харесай

5-те африкански мегаполиса, които ще имат по-голяма икономика от българската през 2020-а

Когато става въпрос за бързо икономическо развиване, множеството хора се сещат преди всичко за Азия. И в случай че през последните две десетилетия страните от тази част на света впечатляват с бързите темпове на напредък, а при някои от тях той е и двуцифрен, то може да се каже, че Африка е континента на бъдещето.

Там първите три стопански сили - Нигерия, Южна Африка и Египет, са с БВП (БВП), надхвърлящ 230 милиарда $. В трите страни се намират и едни от африканските мегаполиси с по-големи стопански системи от цели страни.

Анализатори чакат те да продължат да се развиват с бързи темпове и през идващите години и да запазят лидерската си позиция.

Според прогноза на специалистите от PwC най-големите градове на континента ще генерират Брутният вътрешен продукт над 60 милиарда $ към 2020 година. По този индикатор те биха изпреварили страна като България, а някои от тях към този момент са го създали.

От българското финансово министерство чакат стопанската система ни да се " разшири " до размер от 113,062 милиарда лв. или над 66 милиарда $.

За съпоставяне южноафриканските водачи Йоханесбург и Кейптаун към същия интервал може да имат повече от два пъти по-големи стопански системи. От PwC чакат те да генерират Брутният вътрешен продукт от надлежно 131 и 121 милиарда $ към същия интервал.

По-голяма ще бъде и стопанската система на нигерийския град Лагос, както и на столицата Алжир. В прогнозата е заложено техните стопански системи да бъдат в размер на надлежно 76 и 73 милиарда $.

Съпоставима с тази на България пък може да бъде стопанската система на египетския мегаполис Александрия. Към 2020 година той би трябвало да има Брутният вътрешен продукт от 66 милиарда $. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР