Когато става дума за пари, паниката никога няма да е

...
Когато става дума за пари, паниката никога няма да е
Коментари Харесай

Експерт: Еврозоната е подвижен пясък и място за авторитарни решения

Когато става дума за пари, суматохата в никакъв случай няма да е непотребна. Решението е едно, само че то може да бъде променено, в случай че в хода на договарянията страната ни бъде притисната. В чакалнята на еврозоната – по смисъла на документите, които се цитират във въпросната корекция на закона, българският лев може да се отклонява до 15% от така наречен „ централен курс “. Всяка една страна по съглашението има право да изиска смяна на този централизиран курс. По време на престоя в чакалнята може да бъде поискана смяна. Така хем вълкът ще е утолен, хем агнето цяло “. Това изясни пред БНР доцент Григор Сарийски от Института за стопански проучвания при Българска академия на науките, един от създателите на годишните стопански отчети на Академията. Коментарът му е във връзка признатия в незабавен порядък законопроект, който да успокои страховете, че закрепеният курс на еврото към лв. няма да бъде променян, когато влезем в чакалнята на еврозоната или в самата еврозона.

Според доцент Сарийски при възможна смяна на курса съвсем няма да има плюсове, в това число няма да има и кой знае какъв положителен резултат за износа, каквито отзиви бяха изразени. „ Основният губещ ще бъде популацията. Евентуална амортизация на курса на лв. значи единствено едно – импорт на инфлацията, т.е., вносните артикули ще нарастнат. И в случай че не се трансформират заплатите със същия ритъм, с който се трансформират цените на стоките, покупателната стойност ще намалее... Основните печеливши ще са хората от елита, тъй като това значи по-голямо задълбочаване на интеграцията, повече пари, кариерно израстване, събаряне от отговорност... Влизането в еврозоната значи - за всяка тягост, която ще сполети българската стопанска система, ще можем да се оправдаваме с това, че сме в еврозоната и нямаме право на самостоятелна парична политика “.

Доц. Григор Сарийски уточни образец: „ Когато вкарате лв. във валутен ръб, това е все едно да го пандизите в клетка, едвам не хапе. Но когато го вкарате в еврозоната, това значи да го убиете, да го одерете и да извършите кожата му на барабан. Оттам връщане няма... Еврозоната е място, на което се взимат властнически решения, които надалеч не са преференциални за всички страни, които са нейни членки... Еврозоната е не напълно дисциплинирана конструкция, разпоредбите там се изкривяват, само че не за всички играчи “.

По думите му негативите в еврозоната се споделят както сред тези, които получават облагите, по този начин и с тези, които не получават никакви облаги. „ Проблем е, че не знаем в каква посока ще се развие еврозоната. Сега се приказва за зелени политики и когато ЕЦБ стартира да постанова това нещо чрез финансови механизми, това значи оскъпяване на производството. Едно е да се оскъпи, когато ти си 120% европеец, каквато е Германия, друго е да си 50% от средноевропейското “.

Според доцент Сарийски цената на участието на България в еврозоната е на мрачно. „ Еврозоната е като преносими пясъци, не знаем каква ще е обстановката на следващия ден. На фона на задаващата се рецесия и на фона на това, че еврозоната е незавършена структура с изчезнала основа, рисковете за препострояване на всяка стопанска система са доста повече от позитивите “.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР