Когато става дума за индустрия - за заводи и завоювани

...
Когато става дума за индустрия - за заводи и завоювани
Коментари Харесай

От Алумина до Алкомет: Как шуменското предприятие се превърна в европейски играч на пазар за милиарди

Когато става дума за промишленост - за фабрики и завоювани позиции на интернационалните пазари, през последните години по табиет поглеждаме към Южна България. Затова и наподобява съвсем нелогично, че предприятието, което стана " Инвеститор на годината " и има съвременно произвеждане и наличие на интернационалния пазар, се намира... на Североизток. " Алкомет " през днешния ден е един от " моторите " на Шумен и е измежду фирмите, които желаят да върнат района на полагащото му се място.

Не можем да приказваме за алуминиевия цех без да приказваме за Фикрет Индже. Всъщност, смисленият диалог за " Алкомет " няма по какъв начин да е без присъединяване на неговия притежател. След повече от 30 години и вложени десетки милиони евро у нас, приказвам с него в навечерието на нова огромна смяна за предприятието - с нов завод и индустриални линии, в които ще се вложат 130 млн. лв. през идващите 3 години.
 Българският алуминиев производител
Най-големият български производител на алуминиеви артикули ще влага над 130 милиона лв. до 3 години

През 2022 година компанията осъществя инвестиция в размер на 27,2 милиона лв. и сътвори 75 нови работни места

Среща ни проведен от държавното управление конгрес за образованието и пазара на труда в Североизточна България. Комбинацията от всички тези неща не е инцидентна - Индже е безапелационен: бъдещето не е единствено в по-добрите машини, само че и в по-подготвените и стимулирани служащи, които ги ръководят. И това не е просто бъдещето на " Алкомет ", а бъдещето на България, в случай че желае да се развива като заслужен член на Европейски Съюз.

От " Алумина " до " Алкомет "

Фикрет Индже за първи път стъпва в Шумен преди 32 години, само че ползата му към вложения в района идва с приватизацията към края на 90-те. Те стартират с " Шуменско питие ", което по-късно е продадено на Carlsberg. Още по това време предприемачът, който е инженер металург по обучение и има сполучлива кариера в Турция, стартира да следи локалния цех " Алумина ".

След като го купува, стартира превръщането в това, което през днешния ден познаваме: " Когато придобихме " Алкомет ", нямаше износ - продукцията беше единствено за вътрешния пазар. Финансовото положение не беше доста положително. Вярвах, че България има огромен късмет за развиване в бъдещето и по тази причина инвестирахме доста в компанията - над 180 млн. евро през тези години. Сега " Алкомет " е един от положителните европейски играчи, позната компания в Европа. Опитваме се да навлезем и на американския пазар ".
 Инвеститорът на годината у нас е
Ето кой е " Инвеститор на годината "

Награди получиха някои от най-големите компании у нас

Защо всички желаят на masa

Подобно на доста други бизнесмени у нас, и Фикрет Индже вижда като главен проблем неналичието на квалифицирана работна ръка. В наши дни като че ли всеки желае да е в офиса зад бюро: " Хората харесват " маса " (masa) - на турски се споделя по този начин. Трябват ни обаче инженери, би трябвало да произвеждаме нещо ".

За разлика от други, той вижда виновност и на бизнеса за сегашната обстановка: " Ако им дадем положителни благоприятни условия и положителни условия, младите инженери ще дойдат ". Именно по тази причина и за него е обикновено работещите да търсят съответно възнаграждение и в чужбина: " Не ги обвинявам, това е тяхно право - те продават труда си. Аз продавам своята продукция - в случай че някой ми дава по-добри пари за нея, ще му я продам! ".
 Каква междинна работна заплата може да очаквате в другите области на страната?
Каква междинна работна заплата може да очаквате в другите области на страната?

Изненадващата позицията на Пловдив

Индже в ролята си на ръководител на Българо-турската търговско-индустриална камара е имал разногласия с компании от южната ни съседка точно поради заплатите: " Преди доста години, когато те идваха тук, те ме питаха " Колко плащаш на служащите си? 800 лири? Мога ли да им заплащам 500? ". Мислеха си, че е добре да влагат в България, тъй като трудът е доста на ниска цена - това не е методът. Много хора отпътуваха в Европа и не мога да ги обвинявам, бих направил същото на тяхно място ".

Пътят напред

" Това, което би трябвало да вършим, е да влагаме в доста съвременно съоръжение, което да усъвършенства продуктивността, само че и да плащаме положителни заплати на служащите - там, където преди са трябвали петима, в този момент са нужни двама. Така продукцията ще е доста по-добра, качеството ще е доста по-високо ", изяснява Фикрет Индже.

Той е безапелационен, че нововъведенията и вложенията в обучение са единственото допустимо бъдеще генерално за България, " в случай че тя желае да бъде един добър член на Европейския съюз ".
 Работодателите имат достъп до 1 милиарда лв. за финансиране на претовареност и образования
Работодателите имат достъп до 1 милиарда лв. за финансиране на претовареност и образования

Дългосрочното решение за бизнеса е да развива фрагментите си, счита икономическият министър

А за тези, които разчитат просто да реалокират у нас мръсни и немодернизирани производства - упованието му е те последователно " да изчезнат ".

Портата към Европа

Днес 94% от продукцията на " Алкомет " отива за експорт в Европа и Съединени американски щати, към 5% остава за вътрешния пазар и едвам към % се изнася в Турция, показва Индже. И добавя: " Работим с български компании. Работим с българска банка. Нашите служащи са българи. Ние сме напълно българска компания. Имам турско поданство, само че също по този начин имам и българско поданство ".
 Шоково покачване на главната рента в Турция
Шоково покачване на главната рента в Турция

Това е най-високото равнище на главната рента от 2019 година насам

Макар " Алкомет " да няма огромен бизнес в Турция, апелът му към фирмите от неговата татковина е да влагат у нас: " Турция се нуждае от България, тъй като България е портата към износа за Европа. Турция би трябвало да гледа към Европа, а не към арабските страни ".
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР