Когато специализираната прокуратура проработи и засегна сериозни икономически и политически

...
Когато специализираната прокуратура проработи и засегна сериозни икономически и политически
Коментари Харесай

Иван Гешев: Законопроектът на Зарков е пълна трагедия


Когато профилираната прокуратура проработи и засегна съществени стопански и политически ползи, незабавно я закриха. Цената ще заплащат българските жители, акцентира основният прокурор

Интервю на Калина Андролова за „ Гласове “

- Прокуратурата обърна ли задоволително внимание на безстопанствените дейности на кабинета „ Петков “? Да Ви напомня аферата с „ Джемкорп “ за 1 милиарда, аферата със завода за електрически автомобили в Ловеч, аферата с газовите медиатори, аферата с дерогацията и ценовото преимущество, харизано на „ Лукойл “, и прочие Трудно ли се повдига обвиняване на политици?

- Не мога да разясня съответни следствия. Налице са разнообразни инспекции и досъдебни производства по тези случаи, които цитирате. Какво прави основният прокурор е записано в Конституцията. Той не управлява, не управлява, не дава инструкции по съответни следствия. Сигурен съм, че всички сътрудници, които следят тези досъдебни производства, ще си свършат работата в границите на закона. Но желая да ви отговоря кардинално какъв е казусът. Много сериозният проблем, обвързван с битката с корупцията и съответно с политическата корупция, е, че законодателството ни е от времето на Тодор Живков. То регламентира публични връзки, които към този момент не съществуват. И надлежно, не регламентира новите публични връзки, които породиха след 1989 година Защо това законодателство не се привежда в сходство с европейските стандарти, да вземем за пример като немския углавен кодекс и развой, като френския, това е въпрос, който би трябвало да се насочи към българските политици. Откакто съм почнал да работя, от 1996 година, си задавам въпроса дали това се дължи на несръчност, на непросветеност, или е напълно умишлено, преднамерено. Според мен е второто. Когато имаш един неспособен инструмент, не можеш да постигнеш годна цел. От една страна, българският народ има очакване за правдивост, хората виждат безотговорност. Но, въпреки това, с цел да се реализира тази правдивост трябват годни принадлежности. Образно се показвам, става дума за законите. Задължение на българските политици е да дадат на правоохранителната система годни принадлежности. Тоест закони, които могат да дават резултати. Просто ви споделям какви са усложненията. Иначе ние даваме всичко от себе си, сътрудниците си правят работата.

- Този тип закононарушения, които са комплицирани за доказване и се движат по ръба на закона, предпазени ли са от партийния чадър, от изпълнителната власт?

- Съществен проблем е разрухата на институциите. Правосъдната система, по тази причина се споделя система, се състои от разнообразни институции. Органи от изпълнителната власт и правосъдната власт. За да се реализира крайния резултат, би трябвало да си свършат работата един куп органи. А обществото пита единствено прокуратурата. Само че прокуратурата се занимава с едно съответно нещо. Повдигане на обвиняване и внасяне на обвиняването в съда. Но едвам откакто Министерство на вътрешните работи и службите са установили, разкрили несъмнено закононарушение и са уведомили прокуратурата. След това прокуратурата изготвя обвинителен акт и вероятно съдът може да осъди някого. Хайде, задайте си въпроса, какъв брой пъти някоя работа е подала сигнал против настоящ министър! Или против настоящо високопоставено лице или политик. Ще ви кажа, за цялата си процедура не познавам, не съм срещал нито един подобен случай. Нула. Ако има някакви сигнали от разнообразни органи и от стотиците контролни институции, на които им плащаме заплати в тази страна, то те са едвам откакто този човек към този момент не е на избрана служба. И тук въпросът е желаеме ли изобщо да осигурим на хората правдивост? Дали в действителност желаеме да изпълним битка с корупцията, битка с проведената престъпност?! И какво вършим като подготовка законодателно и процедурно, с цел да осъществим тези цели?! Мисля, че въпросът е риторичен. Отговорът е явен.

- Идват някакви аферисти, които се показват за реформатори, унищожават всичко в страната и не им се търси отговорност. Защото били „ политици “, желали да трансформират нещо, да тръгнем „ напред “.

- Дали са аферисти или не са, не мога да кажа. Това значи да взема отношение по проблеми, които не познавам. Единственото, в което мога да ви уверя, е, че прокуратурата в лицето на съответните прокурори и следователи ще си свърши работата безкомпромисно. Независимо дали става дума за хора от кабинета „ Петков “ или за случаи, свързани с ръководството на ГЕРБ, или за които и да са други случаи. Но при съблюдаване на този закон, на тези процедури. Прокуратурата е (почти) единствената институция, която към момента си прави работата. Държа да кажа, прави си работата отговорно. И тъкмо по тази причина към прокуратурата са ориентирани всички публични упования. Отново наблягам: българската прокуратура се занимава единствено с един сегмент от правораздаването, а точно осъществяване на наказателна отговорност. Ние не се занимаваме с политическа отговорност, не се занимаваме с морална отговорност, не се занимаваме с религиозна отговорност, не одобряваме закони. Ние се занимаваме единствено със сегмента закононарушения. А за какво някой не привежда законодателството по метод, че да може прокуратурата да си прави по-качествено работата, това а е въпрос към политиците. Защо някой не разкрива закононарушения, е въпрос към изпълнителната власт. Някой интензивно желае да дискредитира прокуратурата в полза на олигархията, мафията, проведената престъпност.

- Притеснявате ли се, че в случай че повдигнете обвиняване на Кирил Петков и Асен Василев, ще излязат хора на площада и ще стартира гражданска война? Това ли е, което стопира прокуратурата?

- В никакъв случай, това в никакъв случай не е тормозило който и да е прокурор. А мен като основен прокурор въобще не ме тормози сходен ход на събития. Но това, което желая да кажа, в посоката на въпроса, който ми задавате, е, че в България към този момент всеки, на който му се повдига обвиняване, в това число даже за битови произшествия, се смята за репресиран. Това става съвременно. Те не смятат себе си за отговорни, те се дефинират за репресирани. И се пробват от това да извличат дивиденти. Вие чувате ли някой да споделя: „ Сгрешил съм, пресякъл съм на алено. “ Няма подобен. Това е тренд, който се основава от избрани политици. И резултатът е, че се разрушава държавността. И вие желаете при тази обстановка, да има някакво доверие в институциите, да има битка с престъпността и да има сигурност за българските жители. Самите политици, самата политическа среда разрушават страната и държавността.

- Вече са ясни резултатите от изборите. Очаквате ли болшинството да поддържа законопроекта на Зарков за ограничение на Вашите пълномощия? Има ли заплаха прокуратурата да се употребява за разменна монета, да се договаря, обезсилва, унижава с политически търгашества?

- Очаквам българските политици и депутати да съблюдават Конституцията и законите в страната, които са наложителни за всеки български жител. Казвате „ за ограничение “ на моите пълномощия. Законопроектът на Зарков не е законопроект за ограничение на моите пълномощия. Не е и за надзор, както се тиражира из медиите. Ще ви обясня. Това е законопроект, изработен за мен и изобщо за шест индивида, за които в случай че би трябвало да се осъществя наказателна отговорност, т.е. да им се повдигне обвиняване, се вкарва процедура, която е друга от тази за останалите български жители. За мен и за моите заместници се основава ексклузивен ред. Казано по различен метод, това е изключително законодателство. Българската Конституция не позволява изключително законодателство. Това е или дискриминация, или привилегия. И двата случая са неприемливи за страна от Европейски Съюз. Но имаме пропагандно факсимиле, което и вие употребявате, „ надзор “, „ ограничение на пълномощията “ и прочие Правомощията на основния прокурор са записани в Конституцията, не могат да бъдат лимитирани със закон. Това е агитация! Промиване на мозъци и операция! Целта на така наречен закон на Зарков, който си предизвиках усилието да прочета, е доста елементарна. Да залеят със сигнали и всевъзможни компромати, по-късно да образуват дело и да отстранят съответния основен прокурор Гешев. Ето това назовават промяна. Вие видяхте ли някакъв логичен опит за промяна през тези две години? Навсякъде е просто съсипия. Няма промяна. Коя е промяната? Да закрием профилираната прокуратура, която беше най-сериозният инструмент за битка с проведената престъпност! Ход, който беше в полза на олигарсите, както се вижда от последните седмици. Реформата е едно знаме, зад което стоят ползи на олигархични кръгове. Конкретни политически, стопански, престъпни и всевъзможни други ползи. Прокуратурата като последната постоянна институция пречи. И ще продължаваме да им пречим, тъй като би трябвало да пазиме народа, хората.

- Защо прокуратурата отхвърля да взе участие с способени хрумвания за правосъдната промяна? От прокуратурата няма оферти.

- Пак агитация. Къде видяхте, че отхвърляме да участваме? По време на предишния парламент поканих всички парламентарни групи да вземат участие в спор, в диалог, с цел да обсъдим разнообразни хрумвания. Написах писма до всеки един народен представител поотделно. Предложих депутати да поканят академичната общественост, професори и хора, които са специалисти в правната сфера. Дебатът беше обществен и се излъчваше онлайн. В предходното Народно заседание нямаше доста адвокати, а се търси съществена смяна на законодателството. Успяхме да създадем среща с четири парламентарни групи. Но тези, които най-вече приказват за правосъдна промяна, изобщо не се срещнаха с нас. Е, по какъв начин при липса на спокойна среда и липса на образован рационален спор, може да се реализира промяна? Това демонстрира, че тези, които са рупорът на така наречен промяна, а към този момент ви обясних какво съставлява промяната, съсипия и премахване на съответни магистрати в нарушаване на Конституцията, отхвърлят да приказват пред медиите дружно с експерти. Защо? Ще ви кажа за какво отхвърлят, тъй като нямат юридически причини. И ще станат смешни. Те имат интерес да повтарят клишетата „ надзор “, „ всевластие “, „ ограничение на пълномощията “ и прочие Това е просто операция. Българинът, в случай че не е правист, не схваща тази характерна материя, и бива заливан непрестанно от всички тези изречения за „ неограничените “ пълномощия, за „ механизмите за ограничение “ и прочие Всичко това не дава отговор на истината. Прокуратурата има предпочитание да взе участие в този спор, просто декларирахме, че би трябвало да се съблюдава Конституцията. А не да се разисква и приема революционно законодателство, в случай че мога по този начин да се изразя.

- Има хрумвания да се поддържа закона на Зарков единствено с цел да се види, че ще падне в Конституционния съд. Но съществуват опасения, че процедурата против Вас ще бъде задвижена още преди Конституционният съд да се произнесе.

- Очаква се, че този закон ще бъде разгласен от Конституционния съд за противоконституционен. И това не е мое очакване, такова е мнението на Върховния касационен съд по отношение на този законопроект. Но единствената цел на този противоконституционен закон е премахване на основния прокурор и политическо преодоляване на прокуратурата. Нали би трябвало да си кажем съответно истината! Това е истината. Този закон няма друга цел. Освен до момента в който се преглежда от Конституционния съд, да се задвижи процедура за премахване на основния прокурор. Отделно, този закон мисля, че споделих един път, е писан от хора, за които се надявам откровено, че са отвън Министерството на правораздаването. Защото, в случай че е писан от специалисти от Министерството на правораздаването, това демонстрира доста ниски равнища на подготвеност, напряко липса на такава, както и цялостно непознаване на практиките на Конституционния съд. Показва непосредствено непознаване на българската Конституция. Всички чуха проф. Киров преди няколко дни, който сподели, че нищо не може да се случи без изменение на съответните текстове в Конституцията. Вижте, това не е промяна! Това е едно несъобразяване с всевъзможни правни правила и европейски стандарти за реализиране на една съответна политическа цел. Какво или кой стои зад тази политическа цел, може да попитате господин Зарков. Мисля, че бях задоволително явен.

- Вие склонни ли сте да приемете конституционни промени?

- Да няма основен прокурор изобщо в България ли? Това е смешно.

- Не. Движение за права и свободи имат хрумвания за конституционни промени, свързани със зависимостта на другите прокурори от основния прокурор. Примерно кадровата политика да се прави от съответните колегии – прокурорска и съдийска. Да се отнеме и общия контрол върху законността, с който сега разполагате. Можете да изземете всяко дело и да го контролирате.

- Пак опираме до медийни чувства, а не до действително законодателство. Има решение на Конституционния съд, че всеки един прокурор в България, който е материално способен, може да повдигне обвиняване по отношение на основния прокурор. И българският основен прокурор не може да управлява по никакъв метод тези следствия, тъй като е заинтригуван. Накратко. Решение отпреди няколко години. А другояче няма по какъв начин да разясня съответни оферти за промени в Конституцията, тъй като, първо, не съм осведомен, и второ, в последна сметка това е в пълномощията на народните представители. Да вършат каквото желаят, само че да съблюдават обикновени правни правила. Да съблюдават Конституцията. И да почитат страната. Не може, както сподели един евродепутат, в името на върховенството на закона, да се нарушава върховенството на закона. Защото другояче стигаме, както ви споделих, до революционно законодателство, а крачката след него е това, за което сме чели в историята по време на революциите, улични трибунали и закона на инцидентните тълпи. Отделно от това, моите пълномощия са напълно ясно регламентирани и с решенията на Конституционния съд. И надалеч не са това, което се показва политически. Сега и да изяснявам, никой няма да вникне в детайлностите. За да е ясна истината, а не да се водим по неверни изказвания, би трябвало да се познават детайлите от Конституцията. Ще кажа единствено, че тези, които желаят промяната, не познават и не признават личните си промени на Конституцията от 2016 година и на Закона за правосъдната власт. Ще ви напомня, че госпожа Йорданова внесе искане за моето премахване пред Висшия правосъден съвет и когато неин съмишленик от Висш съдебен съвет я попита „ имате ли доказателства “, тя сподели: „ Не, нямам. “ Бих задал следния доста подходящ въпрос: какво би се случило с политическата кариера на един правосъден министър в която и да е страна от Европейски Съюз, в случай че той желае отстраняването на основния прокурор без да има каквито и да е доказателства?! Но не това е основният въпрос. Главният въпрос е, че в настояването за премахване категорично е записано, че българската прокуратура е „ централизирана “. Тази госпожа не знае, че по самодейност точно на политическата мощ, от която произлиза, се промени Конституцията, а по-късно и Закона за правосъдната власт. И българската прокуратура от 2016 година не е централизирана. А е единствено единна. Всички прокуратури в Европа са единни. Просто такава е структурата на прокуратурата. Ако приемем тази концепция да няма основен прокурор, ние ще сме първата страна в Европа, в която няма основен прокурор. Тези, които стартират тази екзотична концепция, би трябвало да знаят, че има решение на Конституционния съд. Че това би означавало смяна в държавното устройство. А това става единствено и само от Велико национално заседание! Просто това е тежка непросветеност. И други цели, които се прикриват зад некомпетентността.

- Има теза, че с тези суперфункции, които имате, всички желаят да имат тази позиция, т.е. да си сложат собствен основен прокурор. Фигурата на основния прокурор става доста апетитна.

- Или някой си фантазира, че позицията на основния прокурор е същата, каквато е била през 1990 година В момента напълно не е по този начин. От 1990-а са настъпили ужасно доста промени. И те не са единствено в законодателството, обвързвано с пълномощията на основния прокурор. Тогава прокуратурата е имала по-големи благоприятни условия, била е централизирана. Главният прокурор е имал доста повече пълномощия. Но изключително след делото „ Колеви против България “ са настъпили доста законодателни промени. Прокуратурата не е същата. Това даже не е тази прокуратура, в която аз започнах да работя преди години. И тя не е същата във всевъзможен аспект. Включително хората вътре в системата са разнообразни. Така че който си мисли теоретично, че като стане основен прокурор ще може да преформатира политическата и икономическата среда през инструментите на прокуратурата, просто този човек няма визия по какъв начин действа правосъдната власт. Няма визия и в какъв свят живее в действителност. Най-малкото помислете. Как може да е всесилна прокуратурата, откакто ние се занимаваме единствено с наказателно гонене при осъществени закононарушения. Което е 10% от цялото правораздаване в България. Останалите 90% са цивилен, административни, търговски, всевъзможни други каузи. И защото в последно време прокуратурата се набеждава като отговорна за всичко, тогава задавам въпроса, а в останалите 90%, където не взе участие прокурор, всичко наред ли е? Там е големият финансов и стопански интерес. Този интерес не е в наказателните каузи. В нашите 10% ние имаме 94-95% неоправдателни присъди. Според вас какъв брой % от българите срещат прокурор в живота си? Повече от 90% не срещат прокурор. Те построяват мнението си във връзка с прокуратурата от малкия екран. Но те имат среща с цивилен, търговски, административни и други каузи. Там всичко наред ли е? Затова, нали разбирате, че е доста несъответстващо да се приказва за „ правосъдна промяна “. Това не е правосъдна промяна. Това е заличаване на една от дребното работещи институции. Целта е съответната персона на основния прокурор. Това в полза на хората, на народа ли е?! Ние сме последната бариера пред престъпността.

- Ако се тръгне на радикална процедура против вас, ще извършите ли партия? Какви са Ви настройките?

Изобщо не съм мислил по този въпрос. А и не знам какво разбирате под „ радикална процедура “. Тези партии, споделям го като гласоподавател, които са получили гласовете на едвам 30% от хората, които въобще гласоподават, в действителност нямат представителност да правят каквото и да е в правосъдната власт. Kазвам ви почтено, аз съм откровено обезпокоен. Защото това, което се назовава промяна, е в действителност безспорна съсипия.

- Как ще коментирате напъните на наранени олигарси да наемат американски лобисти за лична дискредитация на Вашата персона?

- Ако прокуратурата не си вършеше работата, нямаше да има атака против нея. Не ме учудва, че са платени 350 хиляди $ на американски лобисти за дискредитиране на основния прокурор. Въобще не ме учудва, че са плащани съществени суми за медийни изявления против основния прокурор. Мога да се пошегувам, че е обидно българският основен прокурор да е оценен на цената на един апартамент. Вярно безценен апартамент, само че апартамент. Но, в случай че би трябвало да приказвам съществено, това е най-малкото, което вършат тези хора, да заплащат за лобизъм против българската прокуратура. Тази активност в Съединени американски щати е законово регламентирана. И всеки може да види в съответните регистри кой е платил и защо. За страдание тази алтернатива може да употребява от лица, които са преследвани от правораздаването, с цел да се разрушава правосъдната власт и да се нападна основния прокурор. Което на процедура значи, че си правя работата. Вероятно такава лобистка активност се прави и в България. Само че ние нямаме закон за лобизма. Въпреки многократните опити за приемане на подобен закон. Ако имахме, щеше да се види, както се вижда в съответните регистри в Съединени американски щати, дали някой е платил и какъв брой е платил, с цел да се прокара в Народното събрание решението за закриване на профилираната прокуратура. И за всичките други лобистки закони, които се пропагандират като промяна. Щеше да се обясни и държанието на някои публицисти, които се държат доста необичайно.

- По времето на Бойко Рашков имало ли е чадър в Министерство на вътрешните работи над криминалитет, който е обвързван с проекти за Вашето премахване? Можем ли да приказваме за скрит план против прокуратурата, опити за комплоти, за пазаруване на политици и инструментализиране на цели партии? На процедура това е, което оповестявате в скандални конференции. Казахте, че законопроектът на Зарков е даден на Христо Иванов от Бобокови...

- От информация, дадена от Софийска градска прокуратура, излиза наяве, че евентуално престъпно проявени лица са посещавали Министерството на вътрешните работи, както и въпросния министър на вътрешните работи. Всеки може да си направи изводите. Не съм споделил, че законът на Зарков е даден от Бобокови, а че може би е даден на задната седалка на един джип. Ако има нещо „ скандално “ в тези конференции, то е, че просто се онагледява това, което ние от прокуратурата обясняваме от две години. Че повода за офанзивите против прокуратурата, а към този момент и против Министерство на вътрешните работи, т.е. против всички, които работят против престъпността, са стопански и политически конюнктурни ползи. И тези ползи не съответстват с ползите на жителите. Това, което се вижда от събраните от сътрудниците доказателства, е по какъв начин се сплотяват против прокуратурата: едно лице, което се укрива в Швейцария и е търсено от Интерпол, Овидиу; един може би публицист Димитър Стоянов от уеб страницата BIRD; един укриващ се и към този момент търсен от Интерпол престъпен престиж съгласно медиите, Красимир Каменов – Къро; Цветан Василев, който е обвиняем, укриващ се в Сърбия, в чиято банка съветската ВТБ е била акционер, която е в санкционния лист на Съединени американски щати и ЕС; в тази палитра участват и неведнъж осъждани нарушители като Дилян Георгиев, както и някои политически партии, съответни политици и олигарси. Това онагледява всичко, което приказвам през последните повече от две години. В записите се чува по какъв начин се заплащат 400 хиляди за премахване на полицейски чиновници. И всички тези хора ги сплотява едно – да разрушават прокуратурата! Обединява ги ползата, че някои служби и прокуратурата си правят работата, а това не е добре за тях. В това дело са застрашени съответни магистрати, които са дами, майки. И те са застрашени доста брутално. Не мога да позволи мои сътрудници от структурата, която оглавявам, да бъдат заплашвани. Затова се появих на тази конференция, с цел да покажа грозната картинка, че мафията, олигархията, проведената престъпност под знамето на промените, които някои политици огласяват, просто си укрепват властта. Ето това е овладяната страна! Няма за какво да си задаваме въпроса, за какво живеем по този начин както живеем. Защото разрешаваме. Зададох въпроси на страната, на държавното управление, на Демерджиев, на ДАНС, какво ще създадат те, с цел да защитят държавните институции. Не да защитят прокуратурата, а да защитят страната. Да защитят хората, народа. Защото тези доказателства онагледяват какво се случва в страната. Да чухте някакъв отговор?!

- Министър Демерджиев сподели, че не е в този филм. Вие ли го изолирахте или той Ви изолира? Защо няма взаимоотношение сред прокуратура и Министерство на вътрешните работи.

- Взаимодействаме доста повече в сравнение с с предходния вътрешен министър. Но това е записано в Конституцията, избрани институции да си взаимодействат. Ако Министерство на вътрешните работи не разкрива закононарушения и както беше при предходния вътрешен министър, на чиновниците им се не разрешава дори да се виждат с прокурори, по какъв начин очаквате да има наказани хора. И в този момент се връщат даже телефонните измами, които изчезнаха преди да бъде закрита профилираната прокуратура. Защо убиват възрастни хора по къщите и ги грабят? Защото институциите се употребяват с политическа цел. Примерно „ няма да работите с прокуратурата, тъй като аз не одобрявам основния прокурор “... Дали харесваш някой, който е отпред на дадена институция, няма значение. Ние работим за хората, за държавността. Трябва да има взаимоотношение и това го написа в Конституцията. От Министерство на вътрешните работи към този момент не знам коя година поред декларират, че няма да образуваме взаимни щабове. В Изборния кодекс написа, че се образуват екипи сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Но Министерство на вътрешните работи споделят, че няма да образуваме такива. Тоест споделят, че няма да съблюдават закона.

- Какво значат думите на министър Демерджиев, че не е в този филм?

- Нямам визия, би трябвало него да питате. Но ви подсигурявам, че това не е филм. А съществено следствие. Не може да се разяснява по този начин лековато сходен проблем, в случай, че е ясно, че се събират пари, с цел да бъдат отстранени двама полицейски чиновници. Нямам пояснение за реакцията на министър Демерджиев.

- Имаме свръхактивен длъжностен правосъден министър. Не виждам причина да не се изчака устойчиво постоянно ръководство, а се промушва някаква мостра в поредицата от малко работещи парламенти. Олигархията овладяла ли е служебните кабинети на Радев?

- Това е „ законопроект “ в кавички, тъй като от правна позиция е цялостна покруса. Но аз не мога да разясня дали олигархията е овладяла служебните кабинети. Това е ваша констатация. Но мога да кажа, че има конституционна процедура, без да съм задоволително акуратен, в тенденция, че служебните държавни управления би трябвало да внимават най-общо казано какви законодателни промени оферират. Ако се постанова някаква неотложност, те могат да оферират някакви минимални промени, с цел да действа обикновено страната. И да обезпечат спокойни и почтени избори. Служебните кабинети не би трябвало да надвишават своите пълномощия. Ясно е, че господин Зарков излиза отвън обрисуваните граници от практиката на Конституционния съд. Но поради всичко, което споделих за този „ законопроект “ и за обстановката, това въобще не е учудващо. Този „ законопроект “ с доста дребни промени е преписан от този на госпожа Йорданова. А нейният „ законопроект “ изпитвам подозрения, че въобще е писан от специалисти в Министерство на правораздаването. Както споделих към този момент, може да е получен на задната седалка на един джип.

- Какво става с делата и случаите, които основават висок публичен интерес - КТБ, Васил Божков, Бобокови, и прочие Внасят се обвинителни актове в размер на 1000 страници, в които съзнателно се загубваш, общо взето по доста от случаите нищо не се получава.

- Няма по какъв начин да напишеш 1000 страници, с цел да се загубиш съзнателно в тях. Това отново е хибридка.

- Казвам го, тъй като в обществото се настанява чувство, че част от тези случаи съставляват по-скоро дълготрайно заплашване, изпъждане от страната и надлежно изземване на бизнесите през това време. Употребява ли се прокуратурата в преразпределението на икономическите запаси? Удрят ли се едни в интерес на други?

- Вижте, не мога да употребявам термина „ удрят “, само че в случай че приказваме за покачване на обвинявания, то повдигат се обвинявания на тези, за които има доказателства. И тук разумният въпрос, който задавам от няколко години, е знаете ли в миналото, в интервала преди 2019 година, да са повдигани обвинявания на лица с подобен сериозен стопански запас?! И по кое време сте чули допреди 5-6 години да има обезпечени 3 милиарда лв. от КПКОНПИ вследствие на работата на профилираната прокуратура? Въпреки че в този момент може и да са по-малко към този момент. Именно по тази причина закриха профилираната прокуратура. Всеки може да пояснява нещата по всевъзможен метод, всеки се смята за репресиран. Винаги се задават въпроси за какво този, за какво в този момент, за какво преди избори, за какво след избори, за какво не оня и така нататък А ние от две години сме непрекъснато в избори. Явно някой желае просто да спрем да работим. Трябва да се съблюдава закона. И ние съблюдаваме закона подобен, какъвто е в България. Но този закон е от времената на зрелия социализъм. И този закон принуждава съответните прокурори да пишат обвинителни актове по 1000 страници, а по едно дело бяха дори 11 хиляди. Нали не мислите, че на някой това му е фантазията в живота, да напише с юридически термини няколко пъти размера на „ Война и мир “?! Наистина ли мислите, че някой би написал 11 хиляди страници, в случай че може да напише една. Защо немският или австрийският прокурор пишат по една страница? А българският прокурор написа 1000, 2000, 3000 страници за едно битово закононарушение? Защото българското законодателство и българската правосъдна процедура са такива. И за какво откакто цитирате Бобокови, Божков и КТБ, да не кажем и друго. Нещо за правосъдната фаза на процеса. Делото КТБ от 2017 година е в съд. Коя година сме в този момент, 2023-а нали? За шест години са разпитани 5-7 очевидци. А при досъдебното произвеждане бяха разпитани към 400 очевидци без да изяснявам за другите процесуални дейности. И тук разумният въпрос е за какво питате прокуратурата за правосъдната фаза?! Питайте народните представители за законодателството, което одобряват, и в последна сметка това е въпрос към съда. Съдът провежда и управлява процеса. На българския прокурор непрестанно му се задават въпроси от друга подготвеност. Например, за какво не са разкрити закононарушения, както попита госпожа Йорданова. Между другото в настояването за отстраняването на основния прокурор пишеше, че прокуратурата разкрива закононарушения. Което е обвързване на Министерство на вътрешните работи. И че прокурорът управлява правосъдното разследване. Което го прави съдът. Това мен ме потресе, почтено ви споделям! Пишеше и че прокуратурата е централизирана, както към този момент ви споделих. Пишеше още и че Висшия правосъден съвет е Висш правосъден съд. Направо не знам какво да кажа. И тези хора желаят да вършат промяна!

- Прокуратурата е много дейна сега, това е правилно.

- Ама то се видя в материалите от конференциите, по какъв начин се сплотяват, с цел да вършат компромати, да отстраняват магистрати. И се сплотяват от престъпен контингент, както ги назоваваме на диалект мутри, до милиардери, през политици, през публицисти, през наказани лица. Оставам с усещане, че този Димитър Стоянов от уеб страницата BIRD надали не рапортува на Красимир Каменов по телефона. Извинявайте, само че в каква страна живеем!

- Основният мотив против Вас е, че може би щадите едни за сметка на други. Има ли бизнес или политически кръгове, които предпазвате от обвинявания?

- Българската прокуратура повдига обвинявания на тези, за които има доказателства. На тези, за които службите са разкрили, че има осъществено закононарушение. Нека за тези хора от кръговете, които вие визирате, да ме попитате дали има предоставени някакви доказателства от ДАНС и от Министерство на вътрешните работи. Питайте ме! Кой сме защитили, кой щадим? Пак е хибридна офанзива това, че основният прокурор повдига обвиняване. Главният прокурор не повдига обвиняване, той разпределя едни преписки, които стигат до съответен прокурор. И решенията се вземат от съответни прокурори. Но. Приемаме, че тази погрешна визия не може да се промени занапред в съзнанието на хората.

- Пазите ли Бойко Борисов, пазите ли Пеевски? Вашите врагове всеки ден повтарят точно това, че едни хора поръчват кавга с други хора и че те самите остават недосегаеми. Какво се обясни за кюлчетата, които някаква Мата Хари беше снимала?

- Българската прокуратура не пази никой и ще повдигне обвиняване на всеки, за който има доказателства. На вашия въпрос мога да отговоря с разумния въпрос: какъв брой сигнала от Министерство на вътрешните работи, от ДАНС и от други служби за осъществени закононарушения от Борисов са входирани в прокуратурата, само че със съответни задоволително данни?! Мога да ви кажа, тъй като питате и за Пеевски, че това са нула. За Борисов има един случай, обвързван с ареста му, за който към този момент всичко е ясно, в това число и на Европейския парламент и Европейска комисия. Съдът разгласи карцерът за противозаконен. Ако някой даде доказателства за тези хора, ДАНС, Национална агенция за приходите, Министерство на вътрешните работи, че имат каквито и да било закононарушения, съответният наблюдаващ прокурор ще си свърши работата. Ние повдигаме обвинявания, когато са налице разкрити закононарушения, задоволително данни, събрани доказателства. След това внасяме обвинителния акт. Това, че някой не харесва някого, това че един е политически съперник на различен, няма никакво значение. Никоя наказателна система не работи с изтъкване на някого от политическия му зложелател, което автоматизирано да води до наказателна отговорност. Това значи, че се връщаме в тоталитарната страна. Българската и европейската правни системи работят по избрани стандарти и с доказателства. Друг е въпросът, че нашата система по аргументите, които разгласих, остаряло законодателство и разрушени институции, е по-малко ефикасна от системите на нашите европейски сътрудници. Правилният термин за случая с кюлчетата е фотоси на предмети, които може да са златни кюлчета. Защото тези предмети ги няма, разбирате ли. Колегите споделят, че до две-три седмици всичко ще бъде завършено. Прокуратурата няма да скрие нищо, както не скри и за метода, по който мафията се пробва да унищожи прокуратурата и да завладее страната дружно с някои олигарси. Колегите от градска прокуратура ще излязат и ще обяснят обстоятелствата. А коя е Мата Хари, нямам визия какво е имал поради Борисов. Това е име на фамозна шпионка от времето на Първата международна война. Колегите, които следят досъдебното произвеждане, които събират доказателствата по делото, допускам, че са изяснили всичко.

- Какво се случи след закриване на профилираната прокуратура. Делата се изсипаха в градския съд, настъпи безпорядък.

- Случи се това, взрив на престъпността, на проведената престъпност, разпад на държавността. Всички тези промени, тези придвижвания прокарват ползите на престъпността и на олигархията. Този безумен напор да се закрие профилираната прокуратура в границите на дни, насрочване през два-три часа на съвещания на правната комисия, за мен не може да бъде пояснен по различен метод, с изключение на като избран интерес, който се осъществя посредством напън. Връщаме се в равнищата на престъпност от 1996-1997 година И това е логически резултат. Защото сътрудниците от профилираната прокуратура останаха в София да работят. В момента проведена престъпност се проверява в 28 окръжни прокуратури. Тези хора 12 години не са работили по тази тематика. Отново би трябвало да построяваме специализация. Дума, която нашите европейски сътрудници още веднъж повтарят. Тоест би трябвало да се построява потенциал в идващите 3-4 години. Делата, които са висящи, ще катастрофират. А нови каузи може би има три-четири за опиати, за каналджии не знам да има. Следва това, което виждаме по улиците, взрив на престъпността, гоним се с мигрантите като стражари и апаши, връщане на телефонните измами, разпространение на опиатите. При профилираната прокуратура всеки месец имаше по няколко незаконни групи. Сега има три-четири в границите на година. И откакто не преследваме проведената група, ние гоним следствията, гоним мигрантите по улиците, на места се задържат два стръка марихуана и прочие

- Специализираната прокуратура беше ли основана с външен подтик?

- Тя беше основана с поддръжката на европейските институции и с желание на българските политици просто да отчетат някаква активност. Те считаха, че профилираната прокуратура няма да проработи. И когато тя проработи и засегна съществени стопански и политически ползи, незабавно я закриха. Цената на това закриване ще заплащат българските жители. Престъпността ще става все по-видима. Представяте ли си, да преследват кола с мигранти от Ямбол до София и да не могат да я спрат. Ние се гоним по улиците, вместо да гоним проведените незаконни групи.

- Изграждането на профилираната прокуратура е било обвързвано с концепцията да се преформатира икономическият хайлайф, който е от началото на прехода и дължи появяването и повишаването си на взаимоотношения, свързани с Русия, както и на връзки и запаси, произлизащи от някогашната комунистическа власт. Външният фактор искаше да промени някои сраснали се с страната мрежи на корупционен продан. Но очевидно това не се случи, не се промени.

- То няма по какъв начин да се промени. Защото сега, в който стартира да се случва и започнаха да се засягат стопански и политически ползи, тези фигури, натрупали благосъстоянията си по време на прехода, се сплотиха и закриха профилираната прокуратура. Това е ситуацията.

- Има незабавни неща, на които не се обръща внимание. Европейските заповеди за арест е невероятно да се извършват. Защо?

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР