Когато сме под душа, трябва да имаме предвид толкова много

...
Когато сме под душа, трябва да имаме предвид толкова много
Коментари Харесай

Почистваме ли пъпа - този развъдник на бактерии?

Когато сме под душа, би трябвало да имаме поради толкоз доста неща – водата да не е нито прекомерно гореща, нито прекомерно студена, да не използваме прекалено много душгел, да избираме верния шампоан и така нататък, - че постоянно забравяме да се погрижим за една значима част на тялото. Не ви се има вяра, по този начин ли?

Ето защо става дума:

За пъпа! Преди известно време учени разкрили повече от 1400 типа бактерии при 60-те участници в проучването си. Много от тях се намирали в пъпа. Но освен бактерии атакуват това място – пухчета и текстилни нишки също обичат да се приютяват там. Освен тях в пъпа се събират и какви ли не други нечистотии - кир, пот, наслагвания от сапун, мъртви кафези от епидермиса.

Затова е доста значимо тази деликатна зона да се почиства грижливо. Първо деликатно изплакнете пъпа с вода или леко го промийте с памучен тампон. За да не се изсушава мястото, може да го намажете с овлажняващо олио или крем.

Ако пъпът е почервенял и мирише необичайно, евентуално се отнася за инфектиране. В този случай безусловно би трябвало да посетите кожен лекар.

Как власинките попадат в пъпа привлякло вниманието на двама учени. Първият от тях е австрийският радиофизик Георг Щайнхаузер, който в продължение на три години изследвал пъпния пух и открил, че косъмчетата по корема улавят нишки от дрехата и ги насочват към пъпа, където се уплътняват. Вторият академик е австралиецът Карл Крушелницки, който посредством систематични изследвания открил състава на власинките.

Според Щайнхаузер събирането на власинки може да се предотврати, в случай че обръснете космите по корема си (главно мъжете!) или си извършите пиърсинг на пъпа. Но защото неговото проучване съдържа огромна доза подигравка, не е наложително да следвате препоръките му. Все отново е добре да го знаете.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР