Когато се приближавате до Музея на невинността, на кръстовището на

...
Когато се приближавате до Музея на невинността, на кръстовището на
Коментари Харесай

Къща музеи #56: Музеят на невинността

Когато се приближавате до Музея на невинността, на кръстовището на две стръмни калдъръмени улици в истанбулския квартал Чукурчума, постройката като че ли се извисява над вас фантастично, нейните струи горни етажи и поразителна кестенява багра, създаваща приказна конюнктура. Това е уместно първо усещане за дом, в който нищо не е по този начин, както наподобява.

„ Тази постройка — домът на семейство Кескин сред 1975 и 1999 година — беше превърната в музей сред 1999 и 2012 година “, декларира надпис вътре във входа.

Но семейство Кескин е небивалица, извикана от въображението на Орхан Памук, турският създател, притежател на Нобелова премия и основател на музея, към чийто разказ от 2008 година, който споделя име, постройката е сателит.

Книгата разказва обречената любовна спекулация сред Кемал, състоятелен истанбулски предприемач, и Фюсун, отдалечен братовчед, по време и след която той купува, събира и краде предмети, с цел да ги увековечава тя и тяхното време дружно. Към края на книгата той ги сглобява в музей, като предава отго...

Прочетете целия текст »

Източник: worldnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР