Когато се прави политическа конструкция, е нормално да има търкания

...
Когато се прави политическа конструкция, е нормално да има търкания
Коментари Харесай

Акад. Денков: Умерен оптимист съм, че ще има премиерска ротация

" Когато се прави политическа структура, е обикновено да има търкания и разногласия. Въпросът е може ли да се взимат верни решения - това изпитание си струваше ", съобщи премиерът Николай Денков.

Той акцентира, че не е имало време и изключително предпочитание за правенето на съдружно съглашение. Затова е заложено на управническа стратегия.

" Остава да се дефинира по какъв начин се взимат решения по значимите въпроси. Повечето въпроси изскачат в Народно събрание - кои законопроекти да се поддържат дружно, по какъв начин да бъдат показани. Там става дума и за метода, по който ще се реализира ротацията - когато стигнем до този миг, ще се знае по какъв начин ще се реализира. Умерен оптимист съм, че ще се стигне до нея ", съобщи позицията си министър председателят. 

Акад. Денков акцентира пред Bulgaria ON AIR, че с Мария Габриел се схващат с причини и се слушат деликатно. Като по-сложно уточни политическото противоборство сред другите партии, които поддържат държавното управление.

Участието на Движение за права и свободи в " сглобката "

Премиерът разяснява все по-честото присъединяване на Движение за права и свободи при взимането на решения в пленарната зала. 

" Има няколко групи въпроси, които изискват квалифицирано болшинство от 2/3 - като измененията в Конституция, Закон за съдебната власт, Наказателен кодекс. Има някои регулатори, чийто състав също се взима с 2/3 болшинство. Добре би било да се работи и с другите участници в Народно събрание, само че това, което виждаме е, че част от тях демонстрират много антиевропейски позиции. За мен е значимо под какво се подписват, дали ни води в вярната посока, дали ще сътвори по-добри условия за бизнеса, за живот, като при бюджета - няма значение кой го е подписал ", даде образец акад. Денков. 

Приходите в бюджета 

Министър-председателят дефинира като неоснователни обвиняванията на депутата от ГЕРБ-СДС Делян Добрев за 700 млн. скрити от Данък добавена стойност.

" Има задявка сред Делян Добрев и Асен Василев, те имат общо минало, става известно, че имат по някакъв метод и общо бъдеще. Критиките имат и много мощен персонален детайл. Нищо не сме скрили, главната част е от интервала по време на служебното държавно управление ", сподели акад. Денков.

Събеседникът на Ганиела Ангелова подчерта, че през първите 5 месеца на годината е имало намалена събираемост на Данък добавена стойност, само че след идването на постоянното държавното управление е почнало ускорение на събирането на средствата. И благодарение на тези доходи има средства за нарастване на пенсии, поправки на пътища. Акад. Денков е безапелационен, че няма заплаха от декапитализация на БЕХ, който има няколко милиарда в сметката си.  

" Лукойл " и горивата

Министър-председателят напомни, че парите, които " Лукойл " би трябвало да внесе във Фонда за сигурност на енергийната система, не са за намаление на цените на горивата в колонките. 

" С " Лукойл " би трябвало да забележим по какъв начин регистрират към българския бюджет разликата сред съветския и неруския петрол, това не е направено. Условието не е изпълнено ", обяви акад. Денков и изрази очакване за съглашение, с което държавата да си върне контрола над " Росенец ". 

" Започнали сме диалози с концепцията, че може да приключат с взаимноизгодно съглашение. Ако " Лукойл " не се съгласи, влизаме в друга процедура - неприятна и дълга и може да сътвори опасности за цената на бензина и дизела ", предизвести министър-председателят. 

Като причина да се стигне до този риск министър председателят уточни несъгласуването с държавното управление на промени, които Народно събрание подхваща. 

Договорът с " Боташ "

Акад. Николай Денков отбрани позицията си, че договорът с " Боташ " не пази националните ни ползи. Той го определи като " дълъг и несъразмерен ", а в него не са регистрирани опциите, които ще има страната ни, откакто проработят два терминала в Александруполис. Като част от асиметрията той уточни риска  " Боташ " да измести " Булгаргаз ".

В момента Министерството на енергетиката приготвя анекс за " Боташ ". 

" Този първи документ е наименуван меморандум, само че като се погледнат клаузите наподобява на контракт. Съгласно меморандума би трябвало контракт, при този преход от меморандума към същинския контракт се опитваме да сключим клаузи, които не знам дали ще се случат. Ако решим да прекратим контракта и не можем да се обосновем, значи да влезем в правосъдно дело, тази алтернатива не я преглеждаме. Опитваме се с турската страна, която си е защитавала нейните ползи, да потърсим общ съвместен интерес, който да разреши и за България да е преференциално, както за Турция е преференциално ", акцентира акад. Денков.

Премиерът също по този начин съобщи, че страната ни ще направи оптималното, с цел да продаде на Украйна оборудването, което имаме за АЕЦ " Белене ". А ние ще разчитаме на VII и VII блок на АЕЦ " Козлодуй ", до момента в който са в употреба V и VI блок.

Рокадите в Министерство на вътрешните работи

Премиерът е дал независимост на вътрешния министър да извърши нужните рокади, с цел да се стигне до предстоящите в системата резултати. 

" Има методика, по която е оценил по какъв начин работят и сменя тези, които не се оправят с работата по тази оценка. Не съм обсъждал с него, не знам кои ще сменя, споделил съм му, че в случай че има ясно пояснение за какво ги сменя и може да го отбрани обществено, това е негово право. Цялата отговорност я носи той, няма по какъв начин да не му дадем свободата той да построи екипите си. Както той ще желае резултатите по области, по този начин аз от него ", мотивира се акад. Денков. 

Борбата с домашното принуждение

Министър-председателят приветства решението на депутатите да прекратят лятната си почивка, с цел да създадат законодателни промени, свързани с възстановяване на битката с домашното принуждение. До месец също по този начин би трябвало да бъде дадена по-голяма конкретика по 15-те точки, които през днешния ден Министерски съвет набеляза в тази тенденция. 

" След един месец ще излезем със листата и ще кажем кои ограничения работят, някои ще изискват повече време. Важното е да започва работата по тези действия, резултатите по-късно ще дойдат ", сподели министър-председателят.

Войната в Украйна

Премиерът е безапелационен, че рисковете за България от войната в Украйна не са се нараснали през последните седмици, макар милитаризацията в Черно море. 

" Тази заплаха стои дотолкоз, доколкото Руската федерация наруши интернационалното право и атакува Украйна. Това стана още през 2014 година с окупацията на Крим. Крим играе стратегическа роля във връзка с контрола в Черно море. Русия се пробва да завземе стратегическо преимущество в акваторията на Черно море. България е член на НАТО, не мисля, че има непосредствена заплаха за нас ", сподели акад. Денков. 
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР