Когато се дават пари, всички са доволни. Въпросът е когато

...
Когато се дават пари, всички са доволни. Въпросът е когато
Коментари Харесай

Георги Вулджев: Подранил предизборен бюджет изготвиха управниците

Когато се дават пари, всички са удовлетворени. Въпросът е когато се окаже, че след 1-2 години няма от кое място да ги вземем. Първата версия на бюджета беше извънредно разюздана от позиция на разходи. След това я разюздиха още повече.
За мен това е избирателен бюджет, изработен малко по-рано, тъй като от държавното управление най-вероятно осъзнават, че следващата година няма да могат да създадат истински избирателен бюджет и залагат доста по-високи разходи в този момент, с цел да могат да си купят електорална поддръжка за изборите, които идват 2021-а.

Това сподели за БНР икономистът Георги Вулджев от Експертния клуб за стопанска система и политика (ЕКИП). Бюджетът в действителност не е толкоз уравновесен и следващата година това ще си проличи, счита той.

Експертът разяснява решението спомагателните пари за растежа на минималната пенсия от 1 юли да не бъдат записани и в държавния бюджет, а единствено в бюджета на Национален осигурителен институт. Според него това е направено, с цел да не отиде салдото „ на минус “.

Настоящото балансиране на бюджета е „ извънредно нежно “ и е допустимо " заради икономическата обстановка и в последна сметка заради сходни счетоводни трикове “, изясни икономистът.

„ Притеснявам се, че сега може да наподобява, че ги има ресурсите да се покрие този спомагателен разход, само че се колебая дали след една година обстановката ще е същата. Икономическата обстановка сега се трансформира: в цяла Европа имаме закъснение на икономическия напредък. Това е нещо, което се случва и в България. Следващата година ще го усетим още по-остро. Данъчните приходи и тези от осигуровки се колебая дали ще са толкоз високи през идната година. Виждам в това рецепта за набъбване недостига на Национален осигурителен институт през 2021 година и нататък, което, съгласно мен, можеше да се избегне “, приключи Вулджев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР