Когато са застрашени Парите и Петролът им, действията на богатите

...
Когато са застрашени Парите и Петролът им, действията на богатите
Коментари Харесай

Спешен десант на американския президент в Рияд и Джеда

Когато са застрашени Парите и Петролът им, дейностите на богатите не са подвластни на морала

Двойнствената щатска политика - подлагат на критика Саудитска Арабия поради убийството на журналиста отстъпник Джамал Хашоги, само че молят най-големия експортьор на недопечен нефт в света да се включи в антируския фронт

През 2020 година Байдън се закани да трансформира кралството в " страна-парий ", само че след украинската война саудитците са най-ухажваната от Белия дом нация



В цялостно несъгласие с антируската политика на Запада, Рияд предприе две стъпки - усили два пъти импортираното количеството съветски мазут, с цел да зареди електроцентралите си (жизненоважни за изстудяване през лятото), и освободи за експорт личния си недопечен нефт, само че на по-високи цени

Джо Байдън бе на историческа аудиенция в Саудитска Арабия, като преди този момент посети Израел и палестинските територии. Така стана първият американски президент, летял непосредствено от Израел до саудитската монархия, което е сигнал за внезапно стопляне на връзките със саудитците.

Президентът на Съединени американски щати съобщи, че страната му няма да напусне Близкия изток и няма да разреши на Китай, Русия или Иран да заемат мястото им. Той сподели това на срещата на върха на Съвета за съдействие на арабските страни от Персийския залив в град Джеда, Саудитска Арабия.

" Няма да напуснем района и да оставим след себе си вакуум, който ще бъде напълнен от Китай, Русия или Иран ", предизвести президентът.

В Джеда бяха също водачите на Египет и Йордания, както и министър-председателят на Ирак.

По време на акцията за президентските избори през 2020 година Байдън насочи остри рецензии против авторитетния престолонаследник поради убийството на журналиста отстъпник Джамал Хашоги две години по-рано. Нещо повече - със застрашителен звук даде обещание да трансформира кралството в " страна-парий ".

Но след началото на войната в Украйна, довела до внезапен скок на цените на енергоносителите, Байдън внезапно смени тона и към този момент ухажва най-големия експортьор на недопечен нефт в света.

В същото време, в цялостно несъгласие с антируската политика на Запада, Саудитска Арабия усили два пъти импортираното количество съветски мазут, с цел да зареди електроцентралите си и по този начин да освободи за експорт на по-високи цени личния недопечен нефт.

В интервала април-юни т.г. Саудитска Арабия купи 647 000 тона съветски мазут, превозен за кралството през съветски и естонски пристанища. Количеството за същия интервал през предходната година е 320 000 тона, а за цялата 2021 година - 1,05 милиона тона.

Кралството изяснява тези дейности с острата потребност от електрическа енергия за изстудяване през лятото. Някои саудитски градове са надалеч от залежи на природен газ, които биха могли да обезпечат чисто гориво за произвеждане на ток за климатичните съоръжения в домовете и промишлените обекти.

Очевидно е и за неуките в дебрите на международната политика: когато са застрашени Парите и Петролът им, политиката на богатите не е подвластна на морала.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР