Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24

...
Когато Русия започна пълномащабното си нахлуване в Украйна на 24
Коментари Харесай

Time: Британците, притиснати от инфлация, започват да отказват настаняване на украински бежанци

Когато Русия стартира пълномащабното си навлизане в Украйна на 24 февруари, Олга Плющ, както доста други украинци, бе в положение на суматоха. " До последния миг ние в действителност вярвахме, че няма да има инвазия ", споделя тя. Но когато ракетите започнаха да " валят " върху Украйна, 36-годишната жена и 12-годишната й щерка Сандра си събират багажа и напущат жилището си в Киев, град, който тя назовава дом от 20 години, написа Time.

Майката и сестрата на Плющ, които живеели наоколо в украинската столица, се включили към тях, до момента в който кроели проекти да избягат от града. Те нямат кола, само че другар, който работи в компания за коли чартърен, им дава ключове за транспортно средство. Докато четиримата потеглят на 10-часово пътешестване от Киев до Днипро, където брачният партньор на майка й има дом, те чуват съветски ракети по маршрута. " Беше доста ужасно прекарване ", споделя Плющ.

Ден откакто Плющ, щерка й, майка й и сестра й напущат Киев, въоръжените сили на Украйна смъкват съветски дрон над нейния апартамент в столицата; Оттогава Москва продължава да нападна региона. " Нашата къща е към момента там ", споделя Плющ. " Но всичко е доста нестабилно. " Изпитанието кара щерка й да се опасява повече от оставането в Украйна. Към края на април двамата се връщат с колата в Киев и хващат влака за Варшава, където остават една нощ, преди да отлетят за Обединеното кралство. " Нямахме доста благоприятни условия, до момента в който Обединеното кралство не започва програмата " Домове за Украйна ", споделя тя.

Историята на Плющ е единствено една от 106 000 украинци, които са пристигнали в Обединеното кралство по нова държавна стратегия, друга от всичко останало в Европа. Инициативата Homes for Ukraine разрешава на всеки украинец да пристигна във Англия, стига да откри хазаин, подготвен да се ангажира да обезпечи свободна стая за най-малко шест месеца (и да попълни купища документи).

Тъй като програмата започва на 18 март, тези, които участваха от първия ден, доближиха този крайъгълен камък в средата на септември. Но пиковият поток от идващи пристигна в края на април и началото на май, което значи, че хиляди украинци скоро ще би трябвало да намерят различни договорености или рискуват да останат без дом. " Ние сме надълбоко загрижени от възходящия брой украинци, които се показват за бездомни пред техния (местен правителствен) съвет, и по-специално забележителното повишаване на броя на тези, които са пристигнали посредством схемата Homes for Ukraine ", споделя Джеймс Джеймисън, ръководител на Асоциацията на локалното самоуправление (LGA), народен представител на локалните препоръки, в документално изказване до Time.

Една четвърт от домакините не възнамеряват да продължат след приключване на шестте месеца, съгласно последното изследване на Службата за национална статистика на Обединеното кралство, което е оповестено през август. (Допълнителни 15% от респондентите споделиха, че не са сигурни за проектите си след шест месеца.) Въпреки че украинците идват в Обединеното кралство поетапно от март, The Guardian оповестява, че се чака към 14 000 украинци да доближат края на своите шест месеца престой до Коледа. Последните данни на държавното управление на Обединеното кралство демонстрират, че 2985 украинци към този момент са регистрирани като бездомни в Англия.

Критиците споделят, че рискът от бездомност отразява неповторимата природа на Homes for Ukraine, която оставя по-голямата част от тежката работа на частната самодейност. Стартирането на програмата пристигна на фона на интензивни вътрешни рецензии към тогавашния министър-председател Борис Джонсън за това, че се бави с гостоприемството на украинците. До началото на март, да вземем за пример, Европейският съюз към този момент беше одобрил проект за даване на украинците автоматизирано право да живеят и работят в 27-членния блок за една година.

Полша към този момент е приела над 1 милион украински бежанци до 7 март спрямо 50 украинци, които са получили бежански визи за Обединеното кралство (на украинците не се дава формален статут на емигрант според самодейността Homes for Ukraine.) " Това е цялостен срам. Отчаяните украински фамилии са отхвърлени и изоставени в час на потребност. Министерството на вътрешните работи би трябвало бързо да се оправи с това ", написа в Туитър Ивет Купър, народен представител от опозиционната Лейбъристка партия, имайки поради държавния отдел, който управлява границите и имиграцията.

57-годишната Даяна Шор е измежду британците, които желаеха Обединеното кралство да отвори вратите си за украинците. Тъй като натискът върху държавното управление на Джонсън нарастваше при започване на март, Шор стартира Facebook групата  " Стая за украинци в Обединеното кралство ", с цел да свърже украинците с искащи домакини, тъй че " да стане ясно на всеки, който е в позиция да въздейства на тактиката, че има забележителен интерес към отварянето на домове и сърца за украинци, които бягат от войната ", споделя тя. " Ето за какво се назовава Стая за украинци в Обединеното кралство - т.е. има място за украинци.

Няколко сходни групи във Фейсбук се появиха по времето на самодейността на Шор. Тези ad hoc групи помогнаха да се свържат хиляди украинци с домакините, както и предоставиха конгрес за двете страни за приемане на информация и търсене на съвет. (През септември Шор взе решение да спре да позволява нови изявления, като се имат поради всички групи, които бяха основани и са работещи.) Регистрирани благотворителни организации като " Опора "  - където Плюш работи на ненапълно работно време като админ на общността, в допълнение към ролята си на учител по британски език в Благотворителната организация на Украинския институт в Лондон. Станислав Бенеш, ръководещ шеф на " Опора "  и специалист по бездомността, пресмята, че " Опора "  е свързала минимум 8000 украинци с домакини - консервативна цифра, тъй като " те могат да се свържат на нашата платформа и по-късно да продължат сами ", когато става въпрос за документи на Министерството на вътрешните работи.

Но в този момент има огромен дефицит на домове. " Имаме голям дефицит от хора, които се нуждаят, само че опциите са изчерпани ", споделя Алис Гуд, която е основала Sunflower Sisters, доброволна група от дами, които поддържат украинци, идващи в Обединеното кралство. " В началото беше тъкмо противоположното. Имаше доста, доста спонсори и не толкоз доста украинци. Защото нямаше доста информация за схемата " Домове за Украйна ". "

Този противоположен завой отразява доста фактори, не на последно място рецесията с разноските за живот, провокирана от възходящите цени на силата. В момента инфлацията в Обединеното кралство е 11,1%, което е 40-годишен връх. Междувременно министърът на финансите Джереми Хънт разкри солиден пакет от нараствания на налозите и съкращения на разноските на 17 ноември, с цел да запуши по този начин наречената " черна фискална дупка ", като финансовият контролен орган на Обединеното кралство предвижда, че виталният стандарт ще се свие със 7% през идващия две години.

На фона на тези тежки стопански условия както локалните управляващи, по този начин и деятелите се борят да намерят способи да привлекат нови домакини или да запазят съществуващите. " Абсолютно значимо е поддръжката за спонсорите да се ускори, защото инфлацията и разноските за сила се усилват, тъй че новите или съществуващите домакини да бъдат насърчавани да спонсорират в по-дългосрочен проект ", споделя Джеймисън от LGA. Домакините получават £350 ($429) месечна помощ от държавното управление, само че предлагането за удвояване на месечните заплащания до £700 ($859) беше отсрочено през октомври. Някои препоръки, загрижени за задаващата се рецесия с бездомността, започнаха по лично предпочитание да допълват държавните заплащания.

Говорител от Министерството на повишението на равнището, жилищното настаняване и общностите разяснява пред Time в имейл, че препоръките " имат отговорност да поддържат украинци, които са бездомни или в риск от бездомност, в това число даване на краткотрайно настаняване, когато е належащо, с цел да се подсигурява, че никое семейство не е без покрив над главите. " Правителството даде обещание финансиране от препоръките от 10 500 английски лири (12 878 долара) на човек за една година за тези в границите на Домовете за Украйна. Но Джеймисън от LGA споделя, че общинските жилищни услуги и услугите за бездомни са " подложени на забележителен напън " и че са нужни " незабавни решения за належащите жилищни потребности в кратковременен и дълготраен проект ".

Бенеш от " Опора "  вижда натиска за наново настаняване на украинци при сегашни или нови домакини като " жизнеспособно краткосрочно решение ". Но " в случай че няма доста съгласувани старания на национално равнище, с цел да се опитаме да притеглим повече хора и да ги подтикваме да се причислят, системата за наново настяване няма да бъде сполучлива ", споделя Бенеш. И до момента в който системата за спонсорство разрешава на украинците да търсят настаняване на пазара за частни наеми, тази алтернатива не е допустима за мнозина, като наемите доближават рекордно високи стойности и наемодателите изискват шест или повече месеца предварителни заплащания, като се има поради неналичието на кредитна история за украинците в Обединеното кралство или дарба да си обезпечат локални поръчители, които да поддържат тяхното приложение.

Това е проблем, с който Плющ се бори малко повече от четири месеца след идването си във Англия. Нейният спонсор Ана я предизвести, че ще се реалокира от Лондон в различен град в Англия. (Плющ и Ана работеха дружно в Украйна; Ана е украинка, само че живее в Обединеното кралство от 20 години.) Когато Плющ за първи път стартира да търси места за наемане, беше " невероятно, тъй като беше толкоз скъпо ". Тя споделя, че нейните благоприятни условия са били да се реалокира с Ана в нов град, да откри различен спонсор в Лондон или да се върне в Украйна.

За благополучие, Плющ успя да откри различен спонсор, Елизабет и се реалокира в нов регион на Лондон през септември; в края на ноември Сандра най-сетне се записа в британско учебно заведение. Въпреки трудностите, Плющ и доста други украинци бързо означават, че с помощта на щедростта на толкоз доста британци повече от 100 000 техни сънародници са съумели да се открият в страната. Следващите месеци ще бъдат нестабилно време за украинците в Обединеното кралство - с огромни въпроси по отношение на това, което следва - само че мнозина показват признателност към всички британци, които са отворили домовете си до момента. " Те не носят отговорност, че Русия атакува Украйна. Те се опитваха да бъдат потребни ", споделя Плющ. " И те са доста потребни. "

Със постоянна работа и място за живеене в Лондон, Плющ счита себе си за " огромна късметлийка ". Но украинци като нея и локалните управляващи, предизвестяват, че през идващите месеци ще е нужна повече поддръжка. " Нещата се утежняват в Украйна ", споделя Плющ, имайки поради възходящите жертви и необятно публикуваните спирания на тока, защото Русия се насочва към енергийната инфраструктура на Украйна.

Тя споделя, че съчувства на опасенията по отношение на рецесията с разноските за живот и въпреки всичко тя се чуди - " какво ще кажете за цената на живота? "
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР