Когато приготвяте ястие от овче месо, трябва да имате предвид,

...
Когато приготвяте ястие от овче месо, трябва да имате предвид,
Коментари Харесай

Тънкости при готвене на козе и овче месо

Когато приготвяте ядене от овче месо, би трябвало да имате поради, че най-вкусно е месото на животни до година и половина. То се отличава със светлочервения си цвят, мазнината е бяла и еластична.

Месото от остаряло животно е тъмночервено, мазнината по него е жълтеникава. Преди да готвите овчето месо, добре е да го мариновате, с цел да узрее и да отстраните неприятния характерен аромат.

Можете да употребявате марината от оцет, олио и зелени подправки, с която да залеете месото и да го оставите да престои 36 часа, или да го залеете напълно с кисело мляко и да го приготвите след 24 часа.

За бульони са подобаващи костите, а в случай че желаете да приготвите варено месо, използвайте гърдите и плешките. Печеното месо става съвършено, в случай че употребявате задните бутове, плешката или филето. Задушеното овче месо става вкусно, в случай че употребявате гърдите, плешката, задните бутове или долната част на гърба.

Колкото по-дълго се подготвя овчето месо, толкоз по-сухо и жилаво става, губи и вкусовите си качества. При готвенето мазнината от месото прониква надълбоко в него, по тази причина преди термичната обработка е добре да се отстранят частите лой.

Овчето месо се сервира с алено вино. По-обикновеното вино върви със комплицирано ядене от овче месо, а виното от комплициран букет е уместно за печено месо.

 Тънкости при готвене на козе и овче месо

Козето месо също се отличава с присъщ характерен, за някои противен мирис. Затова то също би трябвало да се накисне в марината преди да се готви.

При приготвянето му се употребяват лук, чесън, майорана, джинджифил, ким и пикантни сосове, с цел да се потисне характерната миризма.

Много хора считат, че козето месо не е вкусно и е жилаво. Това въобще не е по този начин, то е нежно и доста вкусно. Лесно можете да приготвите печено козе месо. Необходимо е парче към три кг, зехтин, черен пипер, сол, розмарин и ким.

Месото се запържва от всички страни в сгорещения зехтин, в който са поставени подправките, с цел да хване коричка. След това месото се оставя да изстине един час и се поставя за още един час в хладилника.

След това дружно с мазнината и подправките се пече на фурна за към час и половина.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР