Когато през миналата есен десницата в Италия победи на парламентарните

...
Когато през миналата есен десницата в Италия победи на парламентарните
Коментари Харесай

Звездните мигове на Джорджа Мелони с Мъск , с Том Круз и Макрон

Когато през предходната есен десницата в Италия победи на парламентарните избори и стана ясно, че Джорджа Мелони, лидерката на националистическата и крайнодясна партия „ Италиански братя ” ще сформира държавно управление, мнозина анализатори в самата Италия, само че и във Франция, Англия и даже в Съединени американски щати, предвидиха, че тя и нейният кабинет ще бъдат изолирани от интернационалната общественост поради крайнодесните си визии по редица въпроси.

Но нищо такова не се случи. През осемте месеца, през които държавното управление на Мелони е на власт, тя посети редица страни в Европа, Африка и Азия, участва на редица интернационалните конгреси, в коридорите на които организира редица двустранни срещи. В Рим пък пристигнаха редица непознати водачи. Мнението на Мелони постоянно се цитира от международните организации. А напоследък Мелони и нейното държавно управление се оказаха и мечтан събеседник и за редица звезди.

На 15 юни в Рим беше милиардерът Илон Мъск, притежател на фирмите „ Тесла ”, „ Туитър ” и „ Спейс екс ”. В италианската столица той се срещна първо с италианския външен министър Антонио Таяни, а след това организира сърдечна среща и с Мелони в Двореца Киджи (централата на италианското правителство).



Темите, по които милиардерът беседва с италианските представители по време на тези срещи,  бяха разнородни. Таяни дефинира Мъск като популярен бизнесмен и иноватор. Двамата приказваха за киберсигурност, за космос, за Туитър, за свободата на информацията, която липсва в доста елементи на света, за индустриалната политика, за електрическите автомобили.

Дипломат номер едно на Италия акцентира пред Мъск, че Италия е най-хубавата страна в Европа за вложения. С Мелони Мъск беседва с изключение на по тези въпроси, и за рисковете от изкуствения разсъдък, за европейските пазарни правила, само че също и за демографската рецесия в Италия.

„ Срещнах се с огромно наслаждение в Двореца Киджи с Илон Мъск. Една доста ползотворна среща и един миг на огромна искреност. Обсъдихме някои основно значими тематики – нововъведения, нови благоприятни условия  и рисковете, свързани с изкуствения разсъдък, европейските пазарни правила и раждаемостта. Напред към посрещането на бъдещите провокации, които ни сплотяват ”, написа след срещата Мелони в акаунта си във Facebook, където постна и фотография от сърдечния си диалог с Мъск.



За Мъск прочее срещата с италианските представители се вписваше в зачестили негови визити в чужбина и срещи с задгранични водачи. Ден след визитата в Рим той беше в Париж за присъединяване във втори интернационален конгрес там в границите на месец и за втора среща за по-малко от месец с френския президент Еманюел Макрон, който се пробва да го убеди, че Франция е най-хубавата страна в Европа за вложения.

Мъск посети в края на май и Китай, където се срещна с китайски представители, а на 21 юни той организира в САЩ  среща с намиращия се на държавно посещаване там индийски министър председател Нарендра Моди.

Но да се върнем към Мелони и Италия. Същия ден, в който тя се срещна с Мъск, конкурентната на „ Спейс екс ” компания за галактически проучвания и галактически туризъм „ Върждин галактик ” на милиардера Ричард Брансън, заяви, че трима италианци – Валтер Валадей, Анджело Ландолфи и Панталеоне Карлучи -  ще бъдат част от нейния неотдавнашен проучвателен полет, който ще бъде и предпремиера на нейните галактически туристически полети.

Тримата са от италианските военновъздушни сили и от италианския Национален съвет за научни проучвания. Валадей е боен, до момента в който другите двама са надлежно физик и астронавт откривател. Те ще да вземат участие в научната задача „ Галактик 01 ” на „ Върджин галактик ” за осъществяване на опити в изискванията на микрогравитацията.

Суборбиталният полет би трябвало да се извърши в интервала 27-30 юни, а италианското присъединяване в него ще остане в историята и изцяло ще се впише в проектите на Мелони Италия да играе водеща роля на интернационалната сцена, а за какво не и в космоса.

На 21 юни Мелони одобри сънародничката си Саманта Кристофорети, астронавт към Европейската галактическа организация, някогашен водач от италианските военновъздушни сили и инженер. Италианският министър председател от много време се възхищава на Кристофорети. Тя я загатна в програмната си тирада пред италианския парламент предишния октомври. И има за какво Мелони да е възхитена от Кристофорети.

Италианката държи върха за най-продължителен галактически полет на европейски астронавт  - 199 дни и 16 часа – подложен в интервала ноември 2014 – юни 2015 година. С това достижение за известно време Кристофорети беше и най-дълго обитавалата жена в космоса, като по този индикатор тя усъвършенства върха на американската си колежка Сунита Уилямс.

През 2017 година обаче върхът на Кристофорети падна и американката Пеги Уитсън сложи нов връх за най-дълго обитавала в космоса жена, откакто остана на борда на Международната галактическа станция от ноември 2016 година до  септември 2017 година.  

През 2019 година върхът на Уитсън също падна с помощта на американската й колежка Кристина Кох, която беше в космоса от март 2019 година до февруари 2020 година. Но за историята Кристофорети си остава първата италианка, полетяла в космоса и първата италианка, станала пълководец на задача до Международната галактическа станция през 2022 година. Тя е и първата италианка и първата европейка, която беше пълководец на самата Международна галактическа станция.

„ За мен беше същинско наслаждение да се срещна със Саманта Кристофорети, първата италианка и европейка, изиграла деликатната роля на пълководец на Международната галактическа станция. С огромна увереност и кураж тя съумя да ни показа най-добре в галактическите задачи ”, акцентира Мелони в пост в акаунта си във Facebook след срещата с Кристофорети.



На 19 юни италианският министър председател одобри в Двореца Киджи холивудската кинозвезда Том Круз, който беше в Рим за международната премиера на седмата част на сагата „ Мисията невъзможна ”, която в огромна степен беше снимана точно в италианската столица.

По време на тази среща, траяла половин час Мелони изрази удовлетворение, че в Рим ще е международната премиера на новия филм от поредицата за „ невъзможните задачи ”. Тя също по този начин се пошегува с Круз, че самата тя като министър председател надали не всеки ден се сблъсква с невъзможни задачи.

Срещата, от която Мелони не пропусна да постне фотоси в акаунта си във Facebook, взриви обществените мрежи. Някои консуматори приветстваха Мелони, че е приела уместно една холивудска звезда. Други означиха, че след Мъск с Мелони се среща Том Круз и това е фантастично. Но се откриха и критици, които подчертаха, че всички тези „ звездни ” срещи показвали, че престижът на политиците, в частност на премиера, се е изпарил и че Мелони надали не е замязяла на блогър, постващ на всеки 10 секунди в обществените мрежи свои фотоси със звезди.

Намериха се и критици на думите на Мелони пред Том Круз, сравнила работата си като министър председател с ежедневното стълкновение с невъзможни задачи. „ Какво значи това изявление? От него излиза, че да си италианец е невъзможна задача ли? ”, написа в обществените мрежи потребителка, представяща се като Алекса.

На 20 юни Мелони беше в Париж, където пред Генералната асамблея на Международното бюро за ревютата – организацията, която присъжда семействата на международните изложби – тя показа кандидатурата на Рим за хазаин на ЕКСПО 2030. В тази конкуренция италианската столица се бори със саудитската столица Рияд и с южнокорейския град Бусан.  Според анализатори презентацията на Рим е била най-зрелищна. Освен пламенната тирада на Мелони в отбрана на римската кандидатура, тя включваше и рекламно видео, в което се появи австралийската кинозвезда и притежател на „ Оскар ” Ръсел Кроу.

„ Рим не е единствено столицата на Италия. Рим е една от огромните столици на света. Едно място на всички и за всички. Един град, който постоянно посреща с отворени прегръдки  цялото човечество. Ние сме подготвени за ЕКСПО 2030 в Рим ”, съобщи в презентацията Кроу. Появата му във видеото не изненада никого, тъй като още предходната година Кроу обиколи Италия като екскурзиант и не преставаше да разгласява постове от стадиите от тази своя туристическа обиколка, което беше като неплатена реклама за страната.

Миналия октомври кметът на Рим Роберто Гуалтиери удостои Кроу с купата „ Посланик на Рим по света ” и точно в качеството си на дипломат на италианската столица Кроу се включи в този момент в акцията на държавното управление на Мелони за продобиване на семейството на ЕКСПО 2030. Като част от тази акция ще бъде на 25 юни и концертът в Римския спектакъл на киностудията „ Чинечита ” на музикалната група на Ръсел Кроу „ Индор гардън празненство ”, която е на турне в Италия.

Насред толкоз „ звездни ” срещи Мелони беше посрещната като същинска звезда във френското президентство на 20 юни, малко откакто завърши присъединяване й в Генералната асамблея на Международното бюро за ревютата.



Официалната среща на Мелони в Елисейския замък с президента Еманюел Макрон се очакваше от месеци след серия от двустранни напрежения.  По време на нея двамата водачи демонстрираха единение по доста въпроси и предпочитание за разговор и прагматизъм в връзките. И двамата опазиха неповторимия темперамент на откровеното двустранно другарство сред Италия и Франция, което както при всички неповторими откровени другарства няма по какъв начин да не бъде белязано от различия, които обаче по никакъв метод не могат да сложат завършек на това другарството.

След срещата с Макрон в Париж Мелони разгласява в акаунта си във Facebook фрагменти от сърдечното посрещане, устроено й от френския президент в градините на Елисейския замък. А под тези фотоси фенове на Мелони незабавно разясниха: „ Нали тя трябваше да бъде сложена в интернационална изолираност. А в този момент тя се среща с Мъск, с Том Круз и с Макрон ”.



По този мотив някои коментатори подсетиха, че знак, че никой не се пробва да изолира Мелони на интернационалната сцена, беше и това, че в средата на май на конференция в Рим, отдаден на тематиката за италианското семейство и за демографията, италианската премиерка седеше напълно покрай папа Франциск и носеше тоалет в същия бял цвят, в който беше църковната одежда на главата на Римокатолическата черква.



Самият папа даже се пошегува, че двамата наподобяват еднообразно с белите облекла. Анализатори се впуснаха да размишляват тогава дали Мелони е нарушила протокола, като не е носела черен тоалет, какъвто носят нормално дамите при публични аудиенции при папата, или пък дали тя е трябвало да избере тоалет с различен цвят, с цел да се разграничава от папата. С бялото тя се е сложила на равна нога с папата, споделиха тогава критици на италианската лидерка.



Други съперници на Мелони пък се заядоха с „ рисковата ” непосредственост, която тя демонстрирала с папата, седейки съвсем до него на форума, което съгласно тях не е било редно, поради това, че Мелони даже не е държавен глава.

Всички тези мнения бяха тотално пренебрегнати тогава от италианската премиерка, която не пропусна да разгласява пост в акаунта си във Facebook, отдаден на конференцията, в която участваше с папата и в която тя даде обещание да постави старания за едно по-розово демографско бъдеще за Италия.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР