Когато през 80-те години на миналия век на двама американци

...
Когато през 80-те години на миналия век на двама американци
Коментари Харесай

Уейкборд - новият летен спорт на варненския плаж

Когато през 80-те години на предишния век на двама американци им хрумва концепцията да основат спорта уейкборд - композиция сред водни ски и сърф, тя се банкет много нереално. Години по-късно обаче съумяват да я осъществят, като основават специфичната дъска и стартират да разпространяват спорта в Съединени американски щати.

Спортът е нещо като сноуборд на вода - практикуващият го е дърпан от кабел и се старае да държи баланс във водата. Някои употребяват моторна лодка във вътрешността в морето или водоем, само че това е доста по-скъпо и трудоемко, също така изисква тихи води.

От години има няколко места, на които той се практикува и в България, а един от горещите летни спотове е във Варна. Във варненския залив има положителни условия, а настоящето учебно заведение по уейкборд е трети опит за такова оборудване на същото място - предходните не са били сполучливи, само че след години опити група младежи съумяват да се задържат на пазара. Самото учебно заведение е в северната част на обновената морска алея, на Трета буна, надалеч от огромната лудница към централния плаж. Освен това край него има няколко положителни заведения - бар към уейкпарка, стрийт фууд, както и стековете и сандвичи с постепенно печено месо на керамичен грил в Karvu. Дори да не карате уейк, може да се хапне добре с хубави питиета и крафт бири. Хем си в града, хем чувството е за друго място.
Инженерна мисълДесислава Китанчева, която е съсобственик на уейкпарка във Варна, споделя пред " Капитал ", че една от аргументите да се насочат с нейния екип към този бизнес е желанието да се развива капацитетът на Североизточния район. Реклама
" Трябваше да построяваме всичко отначало, макар че преди този момент също е имало оборудване тук. Радваме се, че разчитахме единствено на локални инженери, които ни помогнаха да изградим системата от пилони и да създадем ремонт, който да ни разреши да работим. Важно е, че развиваме бизнес с хора от Варна и района ", споделя тя.
Уейкборд се практикува на малко места в България, само че притегля от ден на ден фенове Източник: Wake Park Varna
За да се построи сходно оборудване, се изисква немалка инвестиция - за построяването, екипировка, инструктори. Според хората зад плана финансиране на подобен бизнес изисква най-малко 5-цифрена сума, която да може да покрие всичко и да даде добра основа за няколко години напред. Най-скъпо, несъмнено, е самото оборудване. То съставлява кабел, за който каращият уейкборд се държи и бива дърпан до завой 180 градуса, като след него се връща до първичната си точка. За да се направи, е нужно да се забият два стълба против самия уейкпарк, които да се употребяват като точка за завой. Отделно би трябвало да бъдат прекарани кабелите и да се изградят платформи на брега на плажа, откъдето се потегля.

Въпреки че на доктрина e допустимо да се употребява и отвън летния сезон, уейкпаркът работи общоприетоо сред май и октомври, тъй като утежняването на времето, съчетано с дъжд и гръмотевици, постоянно може да навреди на структурата и най-много на кабелите. В последните месеци, а и нормално, притежателите на един уейк парк са доста подвластни от цените на електрическата енергия.
Бизнес за района
Според Десислава Китанчева развиването на сходен бизнес във Варна е предизвикателство. В началото той не е вървял по проект, като посетителите са били малко, само че напоследък е почнал да се заражда все по-голям интерес. Руснаци, немски студенти (които са доста в градските университети) и други туристи са измежду постоянните гости. Не са и малко хората, които посещават варненския плаж край Трета буна точно поради парка, защото сходно оборудване на Черноморието има единствено в къмпинг " Градина ".
Реклама
Бизнесът се развива от 12 души, измежду които са Десислава и сътрудникът й, които ръководят финансите и личния състав. Останалата част са инструкторите (те извършват и ролята на бармани), които са най-важната част от бизнеса, тъй като те са връзката сред клиента и водния спорт - точно от тях се чака да покажат в границите на 20-минутен урок на един новак по какъв начин да се движи по кабела. Тяхната възраст е сред 19 и 40 години, а особено по-младите са тези, които отъждествяват концепцията зад плана - да се задържат младежи от района, които да могат да развиват капацитета на Варна. " Най-важно е да се стартира с децата ", споделя Десислава, която желае в бъдеще да се разчита на все по-голям брой дребни запалянковци по сходство на сърф учебните заведения по морето. Има и песимизъм измежду родителите, подбуден от това до каква степен безвреден този спорт - нещо, което основателите на уейкпарка имат вяра, че ще се промени.
Десислава Китанчева, която дружно със своя екип стои зад плана, се надява той да се трансформира в резистентен бизнес Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Фотограф: Цветелина Белутова Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Евгени Ахмадзай
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР