Когато през 1995 г. четиринадесет вълка били пуснати на свобода

...
Когато през 1995 г. четиринадесет вълка били пуснати на свобода
Коментари Харесай

Случаят „Йелоустоун“ или колко са важни вълците за природата

Когато през 1995 година четиринадесет вълка били пуснати на независимост в Национален парк Йелоустоун, учените нямали визия, че това фрапантно ще промени цялата екосистема на парка.

В парка нямало вълци в продължение на 70 години и през цялото това време там царували елени, които през годините на неконтролирано размножаване (всички старания на хората да управляват популацията им не донесли успех) нанесли съществени вреди на локалната флора.

Четиринадесетте вълка, несъмнено, не могли да изядат всички елени, само че ги предиздвикали да внимават при избора на пасища и да заобикалят някои елементи на парка. По тези места растителността стартира да се съживява.

За 6 години броят на дърветата се е нараснал 5 пъти. Появли се бобри, които имат потребност от дървета, с цел да строят язовири.

В затънтените води се появили ондатри, патици и риби. Вълците понижили популацията на чакалите, което довело до увеличение на броя на зайците и мишките, което от своя страна притегли в парка ястреби, порове и лисици.

Мечки се появили в парка, тъй като съумели да прогонят вълците от плячката им или да изядат остатъците им. В парка се е нараснал броят на горските плодове.

Но най-удивителното е, че вълците трансформирали течението на реките. Коритата им се изправили и нормализирали, ерозията на крайбрежията намаляла. Това се случило, тъй като въздействието на вълците върху елените довело до избухлив напредък на дървета и трева по крайбрежията на реките, което довело до тяхното подсилване.

Самата география на парка се е трансформирала и всичко това с помощта на четиринадесет вълка, пуснати там преди по-малко от 20 години.

Източник: svobodnazona.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР