Когато преди четири години бяха обявени поръчките за ремонта на

...
Коментари Харесай

Нов опит за ремонт на пл. "Александър Невски" и ул. "Шишман" за 20 млн. лв

Когато преди четири години бяха оповестени поръчките за ремонта на ул. " Графа Игнатиев " и пл. " Александър Невски " и зоните към тях, надали някой си е представял това, което последва - неприятно осъществяване, кавги, подозрения за корупция, потребността от поправки на ремонтите и в последна сметка прекъсване на реконструкцията на площада и на част от улиците " Шишман " и " 6 септември ". Накратко: вместо добър образец, плановете се оказаха горчив опит.

Затова в този момент има терзания дали новото предпочитание на общината за възобновяване на площад " Александър Невски " и дълго чакания ремонт на комерсиалната ул. " Шишман " и ул. " 6 септември ", ще бъде сполучлив. Вече е оповестена нова процедура за тях на обща стойност 19.5 млн. лева без Данък добавена стойност, които са по европейската стратегия " Региони в напредък ". Така, най-вероятно наподобява ремонтите в центъра да стартират напролет на 2022 година
" Александър Невски ", който няма да се промени
Едната позиция в поръчката е за ремонта на площада, който преди години стартира да се реконструира, само че не беше завършен поради некачествено осъществяване от страна на изпълнителя " ПСТ Груп " и последвалото преустановяване на контракта ѝ с общината. " ПСТ груп " завоюва търга с оферта 17.8 млн. лева без Данък добавена стойност, само че от нея общината е платила единствено 4.6 млн. лева за дейностите по ул. " Московска " от ул. " Г. С. Раковски " до " Дунав ", както и за ул. " 11 август " от " Дунав " до градинката " Кристал ", ул. " 6-ти септември " в частта ѝ от " Цар Освободител " до " Аксаков ", градинката " Св. Климент Охридски " и бул. " Васил Левски " от " Цар Освободител " до кръговото на булеварда.

Сега ще се работи по новия план, който беше изменен с рекомендации от основния проектант Здравко Здравков при започване на 2020 година Преди това пък за златни плочки с имената на значими за града хора, златна нишка по паветата с разнообразни туристически направления, солидни каменни пейки в тревата и огромни осветителни мачти.

В последния си вид планът в огромна степен планува - паркингът към площад " Александър Невски " ще се резервира, а паветата ще бъдат пренаредени, вместо да бъдат сменени с плочи от сив гранит. Което пък повдига въпросът защо тъкмо ще се похарчат милионите.
Фотограф: Георги Кожухаров
Единствената по-забележима смяна ще е обособяването на пешеходна зона от площада до ул. " Г. Раковски ". По този метод наподобява, че общината по-скоро се застрахова от рецензии, само че въпреки всичко ще усвои 14.13 млн. лева, без Данък добавена стойност, колкото е бюджета за новия план. Повече за това какво планува плана вижте.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР