Когато пожар избухва на пристанището в Бейрут деветима пожарникари и

...
Когато пожар избухва на пристанището в Бейрут деветима пожарникари и
Коментари Харесай

Героите от Взвод 5, които загинаха първи в експлозията в Бейрут

Когато пожар избухва на пристанището в Бейрут деветима пожарникари и парамедикът Сахар Фарес незабавно се насочат към мястото на случая. Екипът обаче не знае, че зад вратите на Склад 12 има близо 3000 тона амониев нитрат.

Взвод 5 няма никакъв късмет за оцеляване, написа dnes.bg.

Шарбел Карам е основният пожарникар във Взвод 5. Заедно с двама негови братовчеди, той е част от незабавния екип на Бейрут. Тримата мъже работят по 24 часа дневно дружно, с цел да гасят пожарите из целия град.

"Казвах на брачна половинка си да внимава повече. Да не рискува живота си, тъй като има деца. Той споделяше, че колкото по-близо е до огъня, толкоз по-бързо ще избави хората. Веднага щом получеха позвъняване за пожар, те тръгваха дружно. Обожаваха да работят един с различен. Спасиха толкоз доста хора ", споделя брачната половинка на Шарбел Карлен Карам.

В 17:54 часа на 4 август Взвод 5 получава позвъняване за пожар на пристанището в Бейрут. Те потеглят незабавно с една пожарна и кола за спешна помощ. Пътят им лишава едвам няколко минути, само че за това малко време огънят се е увеличен.

Видео, снимано от парамедика Сахар, демонстрира групата пожарникари на метри от Склад 12. Колегите й Джо и Рами се чудят какво да вършат. Те са бързали толкоз доста, че даже не е имало време да сложат каските си.

След гърмежа първо е открито тялото на красивата Сахар Фарес. До самият край тя разговаряла с годеника си по телефона. Двамата е трябвало да се оженят идната година.

"Напълно съм скован. Как желаете да се усещам? Как може да видиш тази роза, това момиче, мощно колкото стотици мъже, да бъде убито по този метод? Искам някой да ми изясни това ", споделя годеникът й пред BBC.

Рами Каки е татко на 4-годишно момиченце. Съпругата му Сафа чака второто им дете. "Те не им споделиха. Не ги предизвестиха. Казаха им, че има някакъв пожар, само че не и че има експлозиви. Можете ли да си визиите? Не им споделиха... ", споделя през сълзи тя. Снимка от последните минути преди гърмежа демонстрира по какъв начин Рами се пробва да отвори вратата на Склад 12.

А в селото на Шарбел Карам оплакват не един, а трима млади мъже.

Съпругата му Карлен губи освен брачна половинка си, само че й брат си. "Шарбел се обади на щерка ни и сподели: "Ние сме пожарникари, в този момент ще изгасим един пожар. " Той беше в колата за спешна помощ, а брат ми управляваше пожарната кола пред нея. Шарбел сподели: "Виждаш ли го какъв брой е бърз? Като ракета! Трябва да ти затворя, с цел да го настигна. " Това е последното, което чух от него ", споделя Карлен.

"Те отиваха на работа дружно и умряха дружно. Винаги ще бъдат дружно ", прибавя тя. Всички в селото са в потрес.

"Синът ми беше света за мен. Нищо няма да размени синовете, които изгубихме. Всеки един от тях има място в сърцето му ", споделя Рита Хити, майка на пожарникара Наджиб Хити. Но тъгата тук бързо се трансформира в яд.

"Бяха ги изпратили да се оправят с фойерверки. А в този момент ни се подиграват. Искате да ни кажете, че те не са знаели какво има там? Не са знаели! ", възмущава се Рита.

"Как е допустимо да не са им споделили, че има експлозиви вътре? Кой да обвиним? Кой ще поеме отговорност? ", пита годеникът на Сахар. А в този момент към този момент е ясно, че голям брой хора в държавното управление на Ливан са знаели за рисковия товар. Но още преди прахта от гърмежа да се е вдигнала, те се пробваха да отрекат виновността си.

"Не ни споделиха, че има експлозиви. Ако знаехме, нямаше да изпратим тях. Щяхме да се обадим на армията, която да изтегля хората. Много по-малко хора щяха да загинат ", безапелационен е Набил Кханкари - началник на пожарната в Бейрут.

За хората на Ливан Взвод 5 се трансформира както в знак на геройството и саможертвата, по този начин и в доказателство за корупцията от страна на управляващите. За тях всяка пожарна кола към този момент е паметник. Но за фамилиите им те не са знаци, а татковци, синове, сътрудници.

"Толкова ли е на ниска цена животът? Животът на пожарникарите, на военните! Дъщеря ми е сираче в този момент. Кой ще се грижи за нас? Кой стои зад всичко това? ", пита Сафа.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР