Когато пътуват, мнозина се опитват по всякакъв начин да се

...
Когато пътуват, мнозина се опитват по всякакъв начин да се
Коментари Харесай

Суеверие за съня - по скандинавската митология

Когато пътуват, мнозина се пробват по всевъзможен метод да се усещат удобно. Но колкото и да е комфортно да вземем за пример леглото, човек постоянно подсъзнателно ще се опита да легнете по този начин, че краката му да не сочат към вратата. Дори да е на посетители и да лежи на нечие друго легло, той би предпочел да реалокира леглото или просто да постави краката си върху горната страна. Защо?
" Така изнасят покойниците "
Основната причина за появяването на това поверие е погребалния ритуал, по време на който умрелият се изнася с краката напред. Затова по време на сън мнозина се пробват да положат краката си надалеч от вратата.
По-любознателните могат да зададат още един въпрос - за какво мъртвите се изнасят по този метод?
Разрешаване на мистерията откриваме в античните норвежки легенди
Фактът, че крайници, сочещи към вратата по време на сън са изцяло неприемливи, се откриват в митовете на антична Скандинавия. Според концепциите на античните светът се състои от 3 елементи. Първата - Мидгард представляваше света на хората, който е заобиколен от Утгард - светът на ужасни чудовища, неустановеност и заплаха. И, несъмнено, има трета част от света – тази на божествата, която се назовава Асгард.
Древните вярвали, че домът им е Мидгард, който е предпазен от околния Утгард от стени и порти. Ето за какво вратата се е свързвала достъпа до отвъдното, рисков свят, в който душите на мъртвите намират леговище.
Самото положение на сън се е смятало в антични времена за идентично с това на гибелта. Хората, не разбирайки по какъв начин се изяснява положението на съня, са го считали за " къса гибел ". Вярвало се, че по време на сън душата се отделя от тялото и се реалокира в друго пространство. Затова хората се страхували, че когато спят с крайници към вратата, душата, излизаща от тялото, ще отиде напряко към другия свят и връщането оттова би било мъчно. И традицията тялото на умрелия да се изнася с краката напред също се свързва с това поверие, защото душата на умрелия няма смисъл да остава в света на живите.
Съвременната интерпретация на суеверието
Разбира се, мисълта за прехода на душата към подземния свят по време на сън през днешния ден не е реалистична. Но, колкото и необичайно да наподобява и в днешно време пораждат както нови тълкувания на остарели суеверия, по този начин и изцяло нови предубеждения - да вземем за пример, че човек не трябва да се снима в огледало.
Всъщност дискомфорта да спим с крайници към вратата има психическо пояснение – някои хора подсъзнателно се усещат в тази поза по-незащитени. Ето за какво някои хора в това състояние спят доста неспокойно, което може да докара до кошмари, отмалялост и уязвимост.
Източник: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР