Когато няма свобода - какво има? Има Бог, цар, отечество“,

...
Когато няма свобода - какво има? Има Бог, цар, отечество“,
Коментари Харесай

Консерватизъм на свинските пръжки, трибагреникът и калпаците

Когато няма независимост - какво има? Има „ Бог, цар, родно място “, да вземем за пример. Но може да има и много други неща, за които ще стане дума по-късно.

" Една утрин Грегор Замза се разсъни в леглото след неспокойни сънища и откри, че е превъплътен в голямо насекомо… "

Как стана по този начин, че думата „ независимост “, от която произлиза либерализмът като политическа философия и мироглед, се оказа в ужасната хитинова обвивка, в която една заран се разсънва Грегор Замза, героят на Франц Кафка от „ Преображението “?
Клишета, които работят безотказно
Либералите като някакви хлебарки, които подлежат на всеобщо избиване или най-малко на самостоятелно смачкване с тóка на добре начетен боен ботуш, демократичните „ скакалци “, които унищожават урожая на отрудените хора, „ либерастите “ като някакъв необикновен тип перверзни и нездравословни инсекти, откраднали от небето многоцветната дъга на децата… Всички тези добре разпознаваеми клишета сами по себе си са безпомощни и скучни, само че работят ефикасно, в това число и в България.

В България, където, прочее, те проникнаха през последните 15-ина години основно от Русия, от идеологическите лаборатории на Владимир Путин, който кръвно се обиди на демократичния Запад и реши да оглави международния консерватизъм – паралелно с дейци като Тръмп и Льо Пен. Но това е странична тематика в тази ситуация. Странична е, тъй като на мястото на либерализма ще пристигна не консерватизмът, а „ Китай “, т.е. – един тоталитаризъм „ с човешко лице “.

Консерватизмът е политическа философия и светоглед, които заслужават съществено почитание. Но „ консерватизмът “, с който се облъчва всеобщата аудитория (в случая в България) е лекомислен, еклектичен и кичозен. Тозиконсерватизъм на свинските пръжки, трибагреника, калпаците и бащинските плесници по врата просто се храносмила най-лесно от доста хора, които са уплашени до гибел от неразбираемите и сигурно рискови провокации на днешното време.
Карантина и изолираност от света?
Като ваксина против тези провокации (с опрощение към консервативните антиваксъри за тази метафора) политическият консерватизъм, освен в България, предлага набор от тествани и така да се каже „ сертифицирани “ препарати: национализъм, вяра, обичайно семейство, описът е прочут. Нещо повече: против пандемията на либерализма и глобализма той предлага и излизане в карантина, изолираност, затваряне на всички порти и прозорци.

Но на чорбаджи Марковата идилия зад високия зид от дълго време ѝ е минало времето. А даже да приемем, че и на демократичните хрумвания и демократичното общество също им е минало времето, както обичат да повтарят Орбан и съидейници, уплашените хора няма да намерят някакво друго, мечтано „ времеубежище “, в случай че използваме точната диагноза на Георги Господинов.
Как незабелязано стигаме до " Китай "
Не, без да се усетят, те ще се озоват в „ Китай “. В еднообщество на тоталния надзор, на идеологическите забрани, на пропагандните медии и на властническата власт. Авторитарна власт, която им подсигурява физическа сигурност и успокоение, плюс безгранично и сладостно ползване, телесни наслаждения и хедонизъм – единствено против цената на цялостното послушание и на всекидневните мозъчни промивки.

Когато няма независимост – какво има? „ Бог, цар и родно място “? Не, когато непринудено се откажем от днешната независимост, на следващия ден ни чака тоталитаризъм. Макар и с човешко лице.

Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР