Когато не се осигуряват пари за превенция на язовири и

...
Когато не се осигуряват пари за превенция на язовири и
Коментари Харесай

Щетите от наводненията в община Монтана надхвърлят 6 милиона лева

„ Когато не се обезпечават пари за предварителна защита на язовири и речни корита, се дават двойно повече за възобновяване на вредите от наводненията ”, съобщи кметът на Монтана Златко Живков.

Той направи преглед на провалите след пороите в община Монтана тази седмица.Последните вреди аргументи преливането на река Шугла в селата Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци. Евакуирани са шестима души, залети са къщи, има провали на инфраструктурата, унищожени са частни градини и декари селскостопанска продукция.Разливът на реката в региона на Трифоново е бил 250 метра отвън коритото.

Кметът на Монтана ще внесе искане Междуведомствената комисия за възобновяване и подкрепяне към Министерския съвет за главен ремонт на улици и мостове в селата Смоляновци, Долна Рикса, Клисурица, Сумер, Трифоново, Крапчене, Николово и Долно Белотинци в размер на 6 милиона лв..

През последните две години, макар импортираните претенции за предварителна защита на язовири и речни корита пред същата комисия, за Монтана не е провиснал нито лев. Внесените оферти с утвърждението на регионалния шеф са за близо 4 милиона лв..

Така досието с претенции за разпределяне на средства на община Монтана за попречване на бедствия вМеждуведомствената комисия ще набъбне до 10 милиона лв..

По отношение на язовир Огоста кметът Живков още веднъж съобщи, че няма заплаха за популацията. Язовирът е водосборен на всички притоци в най-западната част на Стара планина.

„ Нека не забравяме, че язовир Огоста защищава от наводняване всички обитаеми места по поречието на реката.Това не е първия път, в които ни избавя ”, съобщи Живков и добави, че сходни обстановки е имало през 2000, 2005, 2009 и 2014 година.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР