Когато на Акса Несмит се обаждат, предлагайки й работа, която

...
Когато на Акса Несмит се обаждат, предлагайки й работа, която
Коментари Харесай

Акса Несмит, автор на речи за Джими Картър, умира на 84-годишна възраст

Когато на Акса Несмит се обаждат, предлагайки й работа, която написа президентски речи за Джими Картър, тя го отхвърля. Като майка на две дребни деца, тя изясни на началника на личния състав на Картър, че просто няма време.

Несмит обаче бързо промени решението си и се обади назад, с цел да одобри с поощрение от брачна половинка си, сътрудник публицист, който й сподели: „ Мога да отгледам две бебета “. Тя дойде в Белия дом незабавно след встъпването в служба на Картър през 1977 година, трансформирайки се в една от първите дами, работили като публицист на тирада за американски президент.

„ Тя не беше от хората, които популяризират личните си достижения “, сподели Сузана Несмит на нейната майка. „ Тя постоянно внимаваше да акцентира, че Бети Форд има създател на речи, който написа за президента Форд. И брачната половинка на Джон Адамс написа някои, в случай че не всичките му речи. “

Несмит, която живееше в Александрия, Вирджиния, умря на 5 март след малко боледуване на 84-годишна възраст. Тя се гордееше с изработването на речи, които позволяваха на Картър да звучи като себе си, без политически двойници и клишета, сподели щерка й.

„ Тя беше един от обичаните му създатели на речи до момента. Тя просто имаше неговия глас “, сподели Тери Адамсън, който е работил с Несмит в редакцията на The Atlanta Constitution, преди да служи в Министерството на правораздаването по време на администрацията на Картър и по-късно като персонален юрист на Картър.

99-годишният Картър постъпи в приют преди година в дома си в Плейнс, Джорджия, и е най-дълго живелият президент на Съединени американски щати.

Тази фотография от април 2016 година предоставено от Тери Адамсън демонстрира Акса Несмит, втора отляво, и нейният брачен партньор Джеф Несмит, вдясно, позиращи за фотография с някогашния президент Джими Картър и брачната половинка му Розалин Картър в Плейнс, Джорджия. Акса Несмит, създател на речи на Картър по време президентството си, умря на 5 март 2025 година в Александрия, Вирджиния. (Тери Адамсън посредством AP)

Когато срещна Несмит, Картър беше малко прочут производител на фъстъци, провеждащ първата си акция за губернатор на Джорджия през 1966 година Тя беше кореспондент за The Atlanta Constitution, отразяващ надпреварата, което Картър загуби.

„ Понякога беше единственият кореспондент на тези спирки на акцията, тъй като той пътуваше из целия щат “, сподели Сузана Несмит по телефона изявление. „ Така че тя го опозна доста добре. Мисля, че имаха сходни хрумвания за правдивост и за нов Юг, който може да се отърве от расисткото си завещание. “

Несмит стартира като стажант във вестник в Атланта, сподели щерка й и беше наета на цялостен работен ден, откакто тя продължи да идва на работа след формалното й привършване на стажа. Тя беше назначена да отразява федералните съдилища в Атланта, когато се произнасяха по значими каузи за цивилен права. И тя написа истории за някои от основните фигури на придвижването за цивилен права, в това число Мартин Лутър Кинг-младши.

На 5 април 1968 година, ден откакто Кинг беше погубен в Тенеси, първата страница на Конституцията на Атланта включва некрологът, написан от Несмит, увековечавайки Кинг като внук на плебей, чийто ненасилствен активизъм го прави „ един от най-известните мъже в света “.

„ Тя ми сподели, че е написала това, до момента в който плачеше “, дъщерята на Несмит сподели.

Връзката на Несмит с Картър се отплати скоро откакто той завоюва президентството през 1976 година и началникът на неговия щаб Джоди Пауъл я нае като създател на речи. Необходима е известна промяна от страна на Картър, който беше привикнал да приготвя свои лични обществени забележки като губернатор на Джорджия и даже написа личната си тирада при встъпването в служба.

Несмит по-късно ще каже, че техните общи корени в Джорджия й дават преимущество в писането за Картър, отбелязвайки, че тя е единственият сътрудник от юга в екипа му за писане на речи.

„ Той не беше част от мисленето на Вашингтон до известна степен “, сподели Несмит в изявление през 1992 година за C-SPAN. „ Той беше доста податлив да не мърмори толкоз доста, едвам изяснява и по-късно да чака хората да схванат и по-късно да работят съгласно него. “

Сред изрезките от вестници, които Несмит пазеше, беше история от цяла страница от The Washington Star на тирада, произнесена от Картър през октомври 1978 година по отношение на наследството на Кинг за ненасилие, на която участва фамилията на убития водач на гражданските права. На страницата имаше ръкописна записка от президента: „ Achsah — Беше отлична тирада. “

Несмит остана в екипа на Картър до края на неговото президентство. Ден откакто загуби изборите през 1980 година от Роналд Рейгън, Несмит се оправи с провалянето, като засади стотици луковици нарциси в двора на дома си във Вирджиния.

„ Тя усещаше, че това е единственото нещо, което можеше да направи това би довело до нещо положително ", сподели щерка й.

След като напуснаха Белия дом, Несмит оказа помощ на някогашния президент и брачната половинка му Розалин Картър с книгата им от 1987 година в съавторство „ Всичко да спечелиш: Възползвайте се оптимално от остатъка от живота си “, сподели Сузана Несмит и по-късно работи с Картър по неговата тирада за приемане на Нобеловата премия за мир през 2002 година

В средата на 80-те години, Несмит отиде да работи за американския сенатор Сам Нън, демократ от Джорджия, прочут с работата си за ограничение на разпространяването на нуклеарни оръжия.

„ Акса имаше спокоен и грижлив, само че доста мощен глас, с дълбочина на познания в доста области “, сподели Нън в изказване. „ Тя беше надарен и прелестен сътрудник за тези от нас на арената на публичната работа. Бях доста горделив да бъда миропомазан от прелестния темперамент на Achsah, нейната мъдрост и рационална преценка. Тя можеше да чете стая при всеки мотив. „

Съпругът на Несмит 57 години, Джеф Несмит, умря предходната година. Той печели премия „ Пулицър “ през 1998 година за проверяваща поредност за медицински злоупотреби в армията, оповестена от Dayton Daily News в Охайо. Освен щерка си, Несмит е оживяла от сина си, Холис Джеферсън Несмит III, двама внуци и една племенница.

Източник: foxnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР