Когато на 15 октомври 1917 г. разстреляли Мата Хари –

...
Когато на 15 октомври 1917 г. разстреляли Мата Хари –
Коментари Харесай

Мата Хари – влюбената шпионка

Когато на 15 октомври 1917 година разстреляли Мата Хари – с един патрон, тъй като всички други от наказателната рота стреляли във въздуха – надали някой е предполагал, че посмъртната й популярност единствено ще нараства във времето. След едноименния филм с Грета Гарбо, Мата Хари вечно останала обгърната в ореола на романтиката и се трансформирала в нарицателно име за жена разузнавач. Всъщност животът й бил доста повече от сантиментална приказка. Той бил и трилър, и драма, и екшън, и фарс.

Маргарета Гертруда Зеле се родила на 7 август 1876 година в скучната Холандия. Детството й било пищно и нехайно, само че не траяло дълго – на 15 години тя изгубила и двамата си родители и живеела при родственици, мечтаейки да се махне надалече. На 18 години фантазията й се сбъднала - Маргарета се омъжила по публикация за капитан Рудолф Маклауд. Двамата отпътували на остров Ява, където било идващото предопределение на брачна половинка й. Маргарета родила две деца, почнала да учи локалния език, само че фамилната идилия не траяла дълго. Съпругът й се оказал алкохолик и ревнивец, а, когато веднъж в припадък на яд пребил локален боец, потърпевшият и прислужниците на фамилията се наговорили и отровили децата. Момченцето умряло, а момиченцето едвам оживяло. Потресена от случилото се, Маргарета поискала бракоразвод и се върнала в Европа. Към мястото за разстрел тръгнала умерено, отказала да й вържат очите и в последната минута изпратила на бойците въздушна целувка. По това време тя била на 28 години, без обучение и без пари, само че все по този начин с огромни фантазии. Затова се отправила към града на фантазиите – Париж. Да стане актриса било невероятно – акцентът й бил ужасяващ. За модел на художниците също не ставала – имала доста дребен бюст. Така се родила Мата Хари. На 13 март 1905 година било първото зрелище на екзотичната танцьорка Мата Хари – родена в Индия в семейство от висшата прослойка на брамините и майка танцьорка в храм. Тази изцяло измислена история единствено съдействала за триумфа на Мата Хари, която се явила пред публиката облечена в луксозни източни бижута и облекла и под звуците на музиката свалила всичко от себе си. Впрочем украсения си със скъпоценности сутиен тя не махала в никакъв случай.

За напълно малко време танцьорката Мата Хари станала най-голямата звезда на Европа. Дори композиторът Пучини бил неин обожател и изпращал големи букети в хотела й. Самата Мата Хари се отнасяла задоволително трезво към славата си и казвала, че мъжете я харесват просто тъй като тя е първата, осмелила се да се съблече изцяло на сцената.

Но доста по-голяма от славата й на танцьорка била славата й на куртизанка. Според пресата от това време Мата Хари съумяла да съблазни Министерския съвет на Франция в цялостен състав, всички мъже от британския кралски двор, безчет милионери, политици, военни. Цената й била немислимо висока – седем хиляди франка на нощ, и в никакъв случай не спяла с еднакъв мъж два пъти. " Мъжете са доста, а аз съм единствено една. ", казвала тя по този мотив.

Легендата споделя, че в Берлин Мата Хари се увлякла по лейтенант Алфред Киперт – един от най-богатите хора на Прусия. Романът им траял две години и през това време тя съумяла да го разори изцяло. Само облеклата й през първата година коствали над пет милиона. Мата Хари в никакъв случай не носела една дреха два пъти. Имала хиляди чифтове обувки и ги раздавала на прислужниците, а за преместването на бижутата й бил необходим резервоар. Подобни на тази истории имало няколко и мъжете към този момент се отнасяли с по-голяма нерешителност към очарователната танцьорка. Освен това почнала Първата международна война и изнасянето на представления станало съвсем невероятно. Свикнала да харчи доста, Мата Хари имала потребност от пари и това най-вероятно била първичната причина да се съгласи да сътрудничи на немското разузнаване. Но към професионалната кариера на шпионка я тласнала любовта. Вече на 40 години, Мата Хари се влюбила бясно в 21-годишния Вадим Маслов. За него тя била подготвена на всичко и почнала да работи и за французите.

В историята не са останали данни за значими сведения, доставени от Мата Хари за което и да е от двете разузнавания. Скоро тя станала безполезна и неуместна, тъй че немските й господари я предали на французите, които, губейки войната в оня миг, имали потребност от изкупителна жертва. Процесът бил къс, без никакви доказателства и никой от многочислените високопоставени любовници на Мата Хари не се осмелил да я отбрани.

Но на нея й било все едно. Вадим липсващ безследно и тя просто желала да почине. Към мястото за разстрел тръгнала умерено, отказала да й вържат очите и в последната минута изпратила на бойците въздушна целувка. Мата Хари може и да не била същинска шпионка, само че била същинска жена.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР