Когато морското свинче стане домашен любимец, първата мисъл за него

...
Когато морското свинче стане домашен любимец, първата мисъл за него
Коментари Харесай

Кои храни са опасни за морските свинчета?

Когато морското свинче стане домакински любим, първата мисъл за него е каква да бъде храната му. Наред със препоръките какво е потребно за основаване на добра хранителна диета за пухкавия домакински любим, не трябва да се подценява информацията за нездравословните и рискови храни за дребния гризач, защото това заплашва директно здравето и живота му.

Всеки предстоящ собственик на морско свинче е научил, че става въпрос за строго тревопасен тип. Отклоняването на храненето на морското свинче от пътя, определен от природата, е рисково за него. Сред препоръките за развъждането на морското свинче, доста значим миг е храненето му.

Морското свинче би трябвало да се храни единствено с растителна храна. Сеното, зеленчуците и плодовете са подобаващи за него. Във всяка от тях то ще откри нужните му хранителни субстанции за поддържане на здравето му.

Категориите храни, които е добре да се включат в дневното меню - суха (пелети), в добавка към нея прясна (плодове и зеленчуци). Кои обаче от тях не трябва да участват и за какво?

Опасни и отровни зеленчуци за морското свинче

Това са чесън, лук и шалот. Тези три зеленчука ще доведат до анемия при дребния гризач и сериозно ще понижат алените му кръвни кафези. Това ще докара до бързата му гибел.

Цвеклото съдържа оксалова киселина, а ряпата е богата на калций, което ги прави токсични храни за морското свинче. Марулите, праз лукът и ревенът имат прекалено много съсредоточени нитрати в тях и са токсични за дребния домакински другар.

Коренът от цвеклото и морковите са прекомерно сладки и може да доведат до затлъстяване на морското свинче, а спанакът ще го докара до диария, без значение че не е отровен зарзават за него.

 Кои храни са рискови за морските свинчета?

Опасни и отровни плодове за морското свинче

Динята е плод, който не е добре да се дава на гризача, тъй като съдържа прекалено много калций и може да бъде нездравословна за него. Сините сливи са причина за диария при него, а всички презрели плодове би трябвало да се изключат, тъй като етиленът в тях е рисков за здравето им.

Киселецът, чубрицата, прясната люцерна имат прекалено много калций и също са нездравословни храни за морското свинче.

Човешка храна, изключително чай, кафе, алкохол са изцяло изключени, тъй като са рискови за живота на домашния питомец, както и всевъзможни пенливи питиета. При усвояване на рискова храна е нужно да се потърси ветеринарна помощ.

Източник: miau.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР