Когато лихвите ти увеличават с незначителна част от процента, това

...
Когато лихвите ти увеличават с незначителна част от процента, това
Коментари Харесай

Лихвите по депозити на гражданите продължават бавно да растат

Когато лихвите ти усилват с незначителна част от %, това мъчно прави усещане. Не би трябвало обаче да се не помни, че дълго време (години наред) лихвите по депозитите на популацията намаляваха и се приближиха извънредно компактно до нулата.

Този развой продължаваше даже когато инфлацията стартира бързо да нараства поради трайната наклонност на растеж на депозитите на популацията и компликациите банките да пласират релативно несъмнено и доходоносно вливащата се по това направление ликвидност.

Сега, за втори месец подред лихвите по депозитите на популацията нарастват, въпреки и нищожно. Според лихвената статистика на Българска народна банка за месец май при бранш семейства " междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове се покачва с 0.02 прочие п. (процентни пункта) до 0.12%, а по тези в евро - с 0.03 прочие п. до 0.11%.
 Все повече понижават банковите депозити на жители
Все повече понижават банковите депозити на жители

Това може да се види по придвижването на всички групи депозити на семействата за първото тримесечие на 2022-а

Средните лихвени проценти по овърнайтдепозитите в левове и в евро остават на равнища от 0.00%. Средните лихвени проценти по депозитите, контрактувани за прилагане след предупреждение в левове и в евро се резервират на равнища от 0.13% и 0.18% ".

През април, още веднъж съгласно информацията на Българска народна банка обстановката в този бранш бе следната: " междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет в левове нараства с 0.03 прочие п. до 0.10%, а по тези в евро - с 0.01 прочие п. до 0.08%. Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро остават на равнища от 0.00%. Средният лихвен % по депозитите, контрактувани за прилагане след предупреждение в левове и в евро се резервират на равнища от 0.13% и 0.18%. "

Вижда се, че нарастването придобива непрекъснат профил. А в случай че то остане стабилно и през идващите месеци нищо чудно при започване на есента и междинния лихвен % по депозитите да нарасне. Това е значим подробност, защото съгласно законовите разпореждания базовите лихвени проценти на банките за заеми за популацията в национална валута - и жилищни и потребителски, се образуват на основата на междинния лихвен % по депозитите в лв..

За момента при лихвите по заеми за жители обстановката е нормалната. Както оповестява Българска народна банка ". междинният лихвен % по заемите за ползване в левове понижава с 0.03 прочие п. до 7.81%, а годишният % на разноските (ГПР) по тези заеми - с 0.01 прочие п. 8.28%.

При жилищните заеми в левове, междинният лихвен % се намалява с 0.03 прочие п. до 2.54%, а ГПР - с 0.04 прочие п. до 2.78%. Средният лихвен % по другите кредити6 в левове се усилва с 0.32 прочие п. до 3.21%. Средният лихвен % по другите заеми в левове на Работодатели и самонаети лица се покачва с 0.13 прочие п. до 3.16%. През май 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове спада с 0.08 прочие п. до 14.77%, а при заемите по кредитни карти, отвън безлихвен гратисен интервал, в левове - с 0.02 прочие п. до 20.43%. "

При компаниите депозитите и в левове и в евро остават в негативната зона. През май 2022 година спрямо април 2022 година междинният лихвен % по депозитите с контрактуван матуритет (ДДМ) в левове се намалява с 0.05 прочие п. до -0.54%, а по тези в евро - с 0.11 прочие п. до -0.17%. Средните лихвени проценти по овърнайт депозитите в левове и в евро спадат с 0.01 прочие п. до -0.01%. ", се споделя в известието на Българска народна банка.
 Ръст на заемите предвиждат финансови специалисти
Ръст на заемите предвиждат финансови специалисти

Увеличението ще е с най-малко 0,5 %

Що се отнася до заемите за търговски сдружения междинният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в левове, се резервира на равнище от 2.87%, а по тези над 1 млн. евро понижава с 0.21 прочие п. до 1.96% през май 2022 година

Средният лихвен % по заемите до 1 млн. евро, контрактувани в евро, се намалява с 0.02 прочие п. до 2.58%, а по заемите над 1 млн. евро се покачва с 0.28 прочие п. до 2.19%. През май 2022 година междинният лихвен % по овърдрафта в левове спада с 0.02 прочие п. до 2.34%, а по овърдрафта в евро - с 0.01 прочие п. до 1.77 %.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР