Когато лидерите се събират във Вилнюс за срещата на върха

...
Когато лидерите се събират във Вилнюс за срещата на върха
Коментари Харесай

Десетилетие начело на НАТО: Защо смяната на Йенс Столтенберг е толкова трудна?

Когато водачите се събират във Вилнюс за срещата на върха на НАТО тази седмица, едно от нещата, които няма да бъдат включени в дневния ред, е назначението на нов началник, който да наследи Столтенберг в края на годината.


Това се дължи на обстоятелството, че мандатът на норвежеца беше продължен с още една година за повторно, макар че по-рано той разгласи желанието си да се отдръпна, наблягайки какъв брой мъчно е да се назначи нов общоприет секретар.


Следващият началник на НАТО евентуално ще бъде назначен през 2024 година, когато европейските избори ще провокират ново разбъркване на висшите длъжности в Европейски Съюз. Това може в допълнение да усложни политическото балансиране при назначението на правоприемник.

Говори се, че доста европейски водачи се спрягат за тази роля, в това число ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Но заради спорните политически ползи и персонални желания, изборът на идващия началник на НАТО ще бъде тестване за способността на алианса да прави взаимни отстъпки.

Политически с напрежение решение

Ролята на началник на НАТО се назначава посредством неофициални дипломатически полемики сред държавите-членки и в предишното е била заемана от европеец. Военният началник, Върховният съюзен командващ в Европа, постоянно е бил американец.

Тъй като войната на европейска земя продължава, тази роля носи забележителна отговорност и политическа тежест.

" Търсенето на нов общоприет секретар не е спортен, а политически развой ", счита Бруно Лете, старши помощник в Германския фонд Маршал. " Трябва да се вземат поради целият набор от ползи на държавите-членки. И държавите-членки се борят между тях в дипломатическите коридори, с цел да изкарат на напред във времето своите желания за претенденти. "

" Неговият продължен мандат евентуално ни споделя, че НАТО не е била вътрешно единна по въпроса кой може да стане идващият общоприет секретар. И това разцепление е нещо, за което би трябвало да се тормозим ", добави той.


Съобщава се, че френският президент Еманюел Макрон не е податлив да одобри претендент отвън Европейски Съюз. Той би разчитал новият началник на НАТО да извърши визията му за " стратегическа автономност " - Европейски Съюз, който е по-малко подвластен от Съединени американски щати за военната си сигурност.

Балансирането на трансатлантическите ползи ще бъде от решаващо значение.


Одобрението на Вашингтон

Въпреки че ролята се дефинира с консенсус, утвърждението на Вашингтон е от основно значение. Всеки претендент би трябвало да бъде утвърден от президента на Съединени американски щати.

Повдигната от министър-председателя Риши Сунак, кандидатурата на английския министър на защитата Бен Уолъс беше блокирана от президента Байдън, откакто Обединеното кралство разгласи проектите си да образова украински водачи на изтребители F-16 американско произвеждане, без да се съветва със Съединени американски щати. Преди това Уолъс е бил и боец в Северна Ирландия по време на размириците - въпрос, който е непосредствен до сърцето на Джо Байдън поради ирландския му генезис.

По последни данни Байдън избира ръководителя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Бивш немски министър на защитата, тя би донесла подобаващ опит и опит в обезпечаването на единомислеща поддръжка за Украйна.

Европейските избори през 2024 година ще се проведат месеци преди приключването на мандата на Столтенберг. Ако Фон дер Лайен реши да не се кандидатира за висшия пост в Комисията или не успее да си обезпечи поддръжката на болшинството в Европейския парламент, тя може да се окаже естественият заместител.

Но съгласно Лете някои страни - членки на НАТО, са изразили мощна съпротива против Фон дер Лайен заради предходното ѝ показване като министър на защитата.

Преодоляване на стъкления таван

Фон дер Лайен ще сложи и спомагателна точка в листата на държавите-членки, които приканват алианса да уточни жена за собствен правоприемник.

Други дами водачи, които са били спрягани за заместител на Столтенберг, наподобява не са съумели да убедят водачите. През юни датският министър-председател Мете Фредериксен беше изслушана от Байдън и ръководителя на Централно разузнавателно управление на САЩ по време на пътешестване до Вашингтон, което изглеждаше като изявление за работа.

Дания е считана за мощен бранител на поддръжката на НАТО за Украйна без политическия багаж на страните, ситуирани на източния фланг. Но военният бюджет на страната, възлизащ на 1,38% от Брутният вътрешен продукт, е много под прага от 2%, избран от НАТО.

Министър-председателят на Литва Ингрида Шимоните и министър-председателят на Естония Кая Калас също са хипотетични кандидати.

Но водач от източна страна може да рискува да изостри напрежението с Русия. Калас е прям критик на Кремъл, който нееднократно е упорствал Брюксел да наложи по-строги наказания на Русия. Назначаването на литовец може също по този начин да докара до в допълнение разтягане на връзките сред Китай и НАТО, като се има поради ястребовата позиция на държавното управление на Шимоните във връзка с Пекин.

Спокоен, невъзмутим, пореден

Столтенберг слага висока летва, когато става въпрос за невъзмутимо водачество по време на рецесия.

Бивш делегат на Организация на обединените нации по въпросите на климата и министър-председател на Норвегия, той е умел посланик и умел медиатор. В младостта си е бил и антивоенен деятел и е признавал, че през 70-те години на предишния век е хвърлял камъни по посолството на Съединени американски щати в символ на митинг против войната във Виетнам.

Той сполучливо резервира единството на алианса по време на една от най-големите закани за сигурността в историята му, макар другите отзиви по отношение на степента на поддръжка на алианса за Украйна.

" НАТО има огромна потребност от неговия опит ", сподели Лете.

Преди нахлуването в Украйна той се оправи сполучливо и с протеста в границите на своя алианс - от заканите на Доналд Тръмп да се отдръпна до обвиняванията на Макрон към алианса в " мозъчна гибел ".

Сега той би трябвало деликатно да се ориентира в съпротивата в границите на своя алианс, с цел да обезпечи ратификацията на присъединението на Швеция.

Въпреки че на срещата на върха във Вилнюс няма да се разисква евентуален правоприемник, водачите безспорно ще търсят претендент, който може да поддържа единството на алианса по време на война.

Запитан през февруари какъв съвет би дал на своя правоприемник, Столтенберг отговори: " Да резервира Европа и Северна Америка дружно. " /БГНЕС

--------------------------------

Маред Гуин Джоунс – „ Евронюз “

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР