Когато летим със самолет, едни от най-специфичните правила са тези

...
Когато летим със самолет, едни от най-специфичните правила са тези
Коментари Харесай

Багаж в самолета – правила и ограничения

Когато летим със аероплан, едни от най-специфичните правила са тези за багажа и е добре да ги познаваме, с цел да имаме безпроблемно и умерено пътешестване. Какви са рестриктивните мерки за ръчен и регистриран багаж, както и какво можем и не можем да качим на борда на самолета, описват от eSky.

Ръчен багаж

Без значение дали пътувате с постоянна или нискотарифна самолетна компания, в цената на билета има включен ръчен багаж с посочени от компанията размери, които не би трябвало да се надвишават. Ако това се случи, пасажерът предстои на наказания, а точно да заплати избрана такса на летището. В множеството случаи разрешеният за качване на борда ръчен багаж е с размери 55x40x23 см и тегло, което варира съгласно самолетната компания сред 6 и 10 кг. Размерите на ръчния багаж се наблюдават по-стриктно при нискобюджетните компании, при които е допустимо, чиновник на летището да ви помоли да сложите багажа си в избраните за това кошове. За да бъдете по-гъвкави, ползвайте сак, вместо корав куфар.

Отскоро, две от най-ползваните в България нискотарифни самолетни компании вкараха ново предписание, обвързвано с ръчния багаж. При неналичието на закупен авансово предпочитан бординг е допустимо ръчният багаж да бъде качен не на борда, а в багажното поделение.

Регистриран багаж

Все по-често постоянните компании, по образеца на нискобюджетните, не включват в цената на билета регистриран багаж, с цел да могат да предложат по-ниски цени. Голям куфар може да се добави в допълнение, като цените варират съгласно компанията, дестинацията и сезона. Размерите на записания багаж са строго самостоятелни за всяка компания, само че в множеството случаи са много огромни и е мъчно да бъдат надвишени. Тук по-важно е да се вместите в килограмите, които варират сред 20 и 32 кг.

Специален багаж

В тази рубрика влиза транспорта на ски и водолазна екипировка, велосипед, дъска за сърф, стикове за голф, музикални принадлежности и други. В множеството случаи услугата се заплаща в допълнение и постоянно се купува седалка за специфичния багаж. Ако смятате да пътувате с подобен багаж, наложително се свържете навреме с туристическата си организация, с цел да ви спомагат, поучават специалистите.

Забранени и разрешени движимости

От съображения за сигурност са основани интернационалните правила, определящи разрешените и неразрешените за транспорт в самолета движимости. Има неща, които  могат да бъдат транспортирани единствено в записания багаж  и не могат да бъдат качени на борда. Така да вземем за пример, разрешените течности на борда на самолета са най-много литър, в истински опаковки не по-големи от 100мл. Препоръчително е всички те да бъдат отделени в особено затварящо се пликче, с цел да можете да ги извадите елементарно, в случай че се наложи да ги покажете при инспекцията. Остри предмети като нож, ножица, пила, тирбушон са строго неразрешени и ще ви бъдат иззети. Не слагайте в ръчния си багаж също сешоар и преса за коса.

В ръчния си багаж можете да носите медикаменти за грип и простуда, а в случай че приемате по-специфични медикаменти, носете ги в истинската им опаковка, дружно с рецептата.

Храна на борда се позволява в рационални количества и истинска опаковка. Ако пътувате с бебе до 2 години, без проблем можете да носите храна за него.

Ако имате подозрения дали това, което смятате да носите на борда, е разрешено, поинтересувайте се авансово, с цел да имате умерено и удобно пътешестване.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР