Когато живеете в страна като нашата, географията властва над почти

...
Когато живеете в страна като нашата, географията властва над почти
Коментари Харесай

Как размерът на Русия става неин проблем?

Когато живеете в страна като нашата, географията господства над съвсем всеки аспект от живота.

Как се отразява пощенската работа на нашето държавно управление? Защо Русия има обезверена потребност от най-малко 50 неподкупни шефове? И за какво руснаците толкоз рядко живеят откъснати от групата?

Русия европейска страна ли е в същинския смисъл на думата? Безспорно е по този начин. И освен от времето на Петър Велики – а още от момента, когато съветската просвета стартира да оказва индиректно въздействие върху развиването на Европа, като стопира офанзивата на Бату хан от Монголия на Запад. Монголците през 1241 година доближават Унгария и са на косъм от нахлуването в свещената Римска империя. Но до тогава армията на Бату е разпръсната на голямата разпростираща се територия на Рус. Сякаш русите ги гълтам, източвайки силите на монголските воини – нещо, което по-късно вършат и с Наполеон, а по-късно още веднъж и с нацистка Германия.

 Кадър от кино лентата

Кадър от кино лентата „ Монгол “Сергей Бодров-старши/Кино компания „ СТВ “, 2007 година

Но размерът е тъкмо измерението, в което нещата постоянно могат да се объркат доста за Русия – дотолкоз, доколкото даже монголите не са желали. Твърде доста градове се разгръщат прекомерно туктам – на татарите им е доста по-лесно да ръководят от столицата на Ордата, преди съветските князе да съобразят и да решат да си върнат земите. По същата причина на руснаците са им нужни 200 години, с цел да реализиран това. Всеки район на Русия се равнява на Белгия или Албания по мярка (вземете Тверския район с неговите 28 000 кв. км).
Разстоянието като проклинание


Вячеслав Шварц

Географията прави на практика невероятно да има друга форма на ръководство, друга от тази, която имаме през днешния ден. Централното ръководство постоянно е било непостижима задача заради големите дистанции сред районите. Свикнали сме да гледаме размерите на страните отвън; в този момент дано да разгледаме някои образци за това по какъв начин се усеща Русия от вътрешната страна.

През XV-XVI в. междинното разстояние сред пунктовете за доставки в Московското княжество е от 45 до 110 километра. Когато се изпращат писма от Москва до Европа, минава месец, единствено с цел да се стигне до нашите лични граници. Редовна пощенска услуга, от която всеки граждански би могъл да се възползва, е основана едвам през ХХ в., като колетите ще напущат офисите два пъти седмично.



Свободни източници

През първата четвърт на века стигането от Москва до  би ви лишило най-малко два дни – и общо шест дни, в случай че пътувате с муден транспорт, какъвто може да се наеме в пощенската станция. Конете пътуват сред 110 и 160 км на ден със скорост 12-15 км/ч и са им нужни почивки. Дотогава страната към този момент е обхванала територията от Хабаровск чак до европейските граници. През 1805 година граф Фьодор Толстой по време на пътешестване назад от Далечния изток до Санкт Петербург би трябвало да го обикаля и пешком, и на кон. Това пътешестване му лишава цяла година!

И по този начин, какво общо има държавната система с всичко това? Е, когато имате обстановка, в която на дума (включително публични постановления) от центъра ѝ лишава цяла година, с цел да стигне до краищата на страната, човек би трябвало да назначи заместници, които да ръководят другите отдалечени райони. Когато тези лица поемат властта, те дейно въплъщават държавното управление, осъществявайки върховенството на закона съгласно царските постановления. И въпреки всичко можете да си визиите и големите свободи, които са им налични – и всичко зависи от това кои са хората и какви са персоналните им морални правила.
Недостиг на почтени шефове
 Николай Карамзин

Николай КарамзинВасилий Тропинин/Третяковска изложба

Историкът и държавен чиновник Николай Карамзин е на мнение, че природата на шефовете лежи в основата на триумфа на съветското ръководство: „ назначете 50 почтени шефове и напредъкът ще се случи “, споделя той. Когато съпоставяме съветската държавна система с тези на други страни, не трябва да се не помни размерът: страната ни е 26 пъти по-голяма от Франция и 47 пъти по-голяма от Германия – и тези са от „ огромните “!

Някои считат, че сравняването на размера на една страна с този на други е някак невъзпитано, само че има смисъл да се взема поради какъв брой по-трудна е задачата за ръководство при такива дистанции. Широкоразпространената промяна да вземем за пример е съвсем невъзможна за осъществяване. През 1861 година е анулирано крепостното право… публично. Минават още цели 20 години, преди същото да стартира да се случва в Иркутск, в Сибир. Ето какъв брой време лишава на една смяна, с цел да премине от една част на страната до другата.

 Крайпътен знак

Крайпътен знакAlPanich (CC BY-SA 4.0)

Размерът и дистанциите също са непроменяемо свързани с престъпността. Лесно е да се изгубиш в Русия, да изчезнеш. И до през днешния ден има места, където няма жива душа на стотици километри. Пресичането на страната с трен ще ви отнеме седмица. Това е парадайс за нарушителите. Тези, които съблюдават закона, постоянно са склонни да живеят в или покрай обитаемо място. Самотните „ ловци “ или обособените къщи в пустошта са по-скоро изключение от правилото: можете да бъдете нападнати от тайфа или да бъдете раздрани от мечка – правете своя избор.

За съветските селяни също е доста мъчно да устоят поминъка си, живеейки настрана от групата – събирането на реколтата е най-хубаво, когато си част от „ община “ (комуна). Този общ дух пронизва всички аспекти на живота. Но това не стопира на селско равнище: съветското достойнство е също толкоз обвързано от общинските връзки и взаимната помощ и съдействие.



Лазар Хнигин

Тогава се оказва, че географията в Русия се е трансформирала в причина както за възприятие за единодушие измежду нейния народ, по този начин и за поощряване на централизацията на властта. А какво да кажем за индивидуализма? Какво ще кажете за устрема на съветския субект към самодостатъчност, който той демонстративно носи на ръкава си? Е, това е по този начин, тъй като надълбоко в себе си ние сме насочени към групата и обичаме публичния живот и приятелското съдействие, до момента в който плануваният блян към привидна самостоятелност на духа участва за отплата.

създател: ГЕОРГИ МАНАЕВ

източник: bg.rbth.com
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР