Когато изследователите откриват костите на Homo floresiensis в Индонезия през

...
Когато изследователите откриват костите на Homo floresiensis в Индонезия през
Коментари Харесай

Хобитът от Индонезия: Един хоминин, който все още може да съществува

Когато откривателите откриват костите на Homo floresiensis в Индонезия през 2003 година, научният свят е учуден. Останките от остров Флорес демонстрират, че този новооткрит тип хоминини е бил висок към 1 метър и е употребявал каменни принадлежности, с цел да ловува.

Въпреки че към момента не са открити съществени доказателства, че „ сходният на хобит “ тип към момента е съществува, пенсионираният антрополог Грегъри Форт е събрал повече от 30 описа на очевидци от локалното население Лио, които настояват, че са забелязали хоминина. Според Live Science, Форт има вяра, че Homo floresiensis в никакъв случай не ни е напускал.

„ Нашата вътрешен глас в началото, допускам, е да преглеждаме съществуващия човек-маймуна от Флорес като изцяло утопичен “, споделя той.

 Homo floresiensis cave

Лианг Буа

Първото доказателство за този тип е намерено във варовиковата пещера Лианг Буа на остров Флорес през 2003 година Там антрополозите откриват елементи от скелет на женски Homo floresiensis. Учените го назовават „ хобитът “ на дребните човечета от известният разказ на Толкин и пресмятат, че той е на възраст сред 13 000 и 38 000 години.

Според IFL Science, откривателите са търсили доказателства за актуалната човешка миграция от Азия към Австралия, когато се натъкват на античните остатъци. По-късно изследване през 2016 година в допълнение датира останките отпреди 50 000 години, като антрополозите и учените се съгласяват, че типът към този момент е липсващ.

Форт обаче има за цел да оспори тази концепция с новата си книга „ Между маймуната и индивида “ и неотдавнашното си есе, оповестено в The Scientist. Пенсионираният професор от Университета в Алберта споделя, че учените са отхвърлили прекомерно дълго множеството разкази на локални очевидци и са определяли наблюденията на „ хобити “ като примитивна нелепост.

„ Целта ми при написването на книгата беше да намеря най-хубавото пояснение – т.е. най-рационалното и емпирично най-добре подкрепеното – на разказите на Лио за създанията “, споделя той. „ Те включват разкази за срещи със съществото от повече от 30 очевидци, с всички от които приказвах непосредствено. И умозаключавам, че най-хубавият метод да обясня това, което ми споделиха, е, че хоминин, който не е рационален, е оживял на Флорес до наши дни или до напълно скоро. “

Форт продължава: „ Ние просто не знаем по кое време този тип е липсващ или в случай че дръзвам да кажа – към този момент посмях да кажа – не знаем изобщо дали е липсващ. Така че има някаква опция той към момента да е жив. “

Антропологът изяснява, че фолклорът на народа Лио включва вярването, че хората могат да се приспособяват към нова среда като се трансформират в животни. По тази причина той счита, че наблюденията на Homo floresiensis на острова са били отхвърлени от учените като ненадеждни.

В последна сметка обаче не всички са уверени от настоящия набор от данни на Форт. За Джон Хоукс, палеонтолог от Университета на Уисконсин, Медисън, просто няма задоволително доказателства, които да обосноват теорията му, че Homo floresiensis към момента вирее във Флорес или че е липсващ едвам през предишния век.

 Em - Homo floresiensis woman - 3

Частите от скелета на „ хобитът “

От друга страна, Форт прави антропологични работи на терен във Флорес от 1984 година и не е някой научен мързел. Досега останките на Homo floresiensis са открити на две разнообразни места на острова и са датирани със стотици хиляди години разлика.

Някои считат, че хомининът и локалното население Лио в действителност са съществували редом в един и същи миг в далечното минало и че тези модерни срещи, за които описват, са просто остатъци в техния фолклор и културни вярвания.

Докато един от тези хоминини фактически не бъде уловен в дивата природа, наподобява, че дебатът ще продължава.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР