Когато избирате съд, е добре да помислите какво точно ще

...
Когато избирате съд, е добре да помислите какво точно ще
Коментари Харесай

Да изберем правилната саксия

Когато избирате съд, е добре да помислите какво тъкмо ще засадите в него и къде ще го разположите. Важно е съдът да дава отговор по размери на растението, което ще живее в него. Твърде тясната саксия скоро ще бъде задръстена с разраснали се корени. От друга страна, дребното растение, посадено в прекомерно огромен съд, ще страда – почвата му ще остава влажна по-дълго от нужното. Затова се практикува и пресаждането в по-голям съд – последователно, паралелно на растежа.
При всяко пресаждане увеличавайте диаметъра на саксията с към 10 см.Високите саксии са подобаващи за каскадните растения като бръшлян, ленивче, самобайка или за лилии и клематиси, чиито корени се нуждаят от бездънен почвен пласт.Плитки съдове от вида на остарели раковини, кошници или алпийски чинии се комбинират добре с алпийски и луковични пролетни цветя като минзухари и с нискостъблени треви.Високи и изящни съдове вид делвите на Али Баба са подобаващи за каскади от изобилна зеленина. Но от тясното гърло на такава делва е почни невероятно да се извади растение за пресаждане, тъй че по-добре да ги употребявате като кашпи.

Глинените съдове са моите любимци. На растенията също. На нас те ни наподобяват естествено и обичайно, а за растенията са супер подобаващи поради порестата им материя, през която почвата диша.Маталните съдове, изключително тези от галванизиран метал, също наподобяват отлично, само че имайте поради, че металът е неприятен изолатор, което води до прегряване или измръзване на растенията.Плетените от пръчки или тръстика съдове са страхотни и наподобяват намясто във всяка градина. Могат да се употребяват напряко или като кашпи. За да предотвратите гниенето им от влагата, намажене с препарарат или ги покрийте от вътрешната страна с полиетилен.Керамичните саксии са доста нежни, по тази причина внимавайте, а гледжосаните са красиви, само че не разрешават на влагата да се изпарява елементарно, тъй че поливайте рядко.
 

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР