Когато избираме детско столче за кола, трябва да обърнем внимание

...
Когато избираме детско столче за кола, трябва да обърнем внимание
Коментари Харесай

Столчетата за автомобил повишават безопасността на децата с над 70%

Когато избираме детско столче за кола , би трябвало да обърнем внимание на първо място на това то да бъде безвредно . На последващо място е детето да се усеща удобно в него, а външният тип на седалката следва да е финален по значение. Това изясни по БНР създателят на онлайн платформата „ Ние, потребителите “ Габриела Руменова в най-активния от годината интервал за пътувания.

Тя напомни, че в България потреблението на столчета за кола е освен в осъществяване на условията на Закона за придвижване по пътищата , само че и е директно обвързвано с сигурността на децата. Експертът цитира данни от изпитвания, съгласно които столчета покачват сигурността на децата до 2-годишна възраст с над 70%, при по-големите деца - с над 50 на 100 .

„ При избора на най-подходящото предпазно детско столче родителите би трябвало да търсят оранжевия етикет . Върху него са сложени всички наложителни реквизити, измежду които е и възрастовата група на децата, за които е предопределен даденият продукт. “, обърна внимание Руменова.

Група Нула (0) е за деца с тегло под 10 кг, а 0+ е за деца под 13 кг. Първа група е за деца от 9 до 18 кг, а идната е сред 15 и 25 кг. Последната, трета група, е за деца с тегло от 22 до 36 кг.

Друг значим атрибут върху етикета е страната, в която е създадена стоката . Това е номерът, който стои след буквата „ Е “, която пък демонстрира, че продуктът е създаден в европейска страна. С цифрите от 1 до 4 са най-често срещаните държави-производители: Германия, Франция, Италия и Холандия.

Всички детски столчета би трябвало да имат подобен оранжев етикет, тъй като той е гаранция, че изделието е минало наложителните изпитвания преди стартирането му на пазара и дава отговор на всички условия за сигурност.

„ Произведените по-отдавна детски столчета, които подхождат на по-стари стандарти за сигурност и не престават да се оферират и през днешния ден, също следва да обезпечават минималната сигурност на детето. Но колкото е по-нов стандартът, на който те дават отговор, толкоз по-сигурно и безвредно е столчето, защото се прибавят и нови условия. “, изясни специалистът. Тя даде образци с нововъведението „ обезопасяване при положение на непряк удар “ , както и със актуалното разбиране столчетата за най-малките дечица да бъдат проектирани за прилагане в противоположна на придвижването посока .

„ Не би трябвало да се подценяват рисковете, които могат да зародят, в случай че не се съблюдават тези условия, които са в интерес на сигурността на децата в колите “, добави още Габриела Руменова.

Тя обърна внимание на родителите да имат поради и това, че от време на време равнището на сигурност на столчето е за сметка на комфорта , а той пък на собствен ред нормално страда, когато предпочетем да заложим на преимуществото да го употребяваме по-дълго във времето.

„ Правилният избор и вярното потребление са гаранция за удобството на детето, само че и за понижаване на рисковете при положение на случай, какъвто никой от нас не си пожелава “, акцентира Руменова.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР