Когато изберете доставката на онлайн покупката ви да бъде до

...
Когато изберете доставката на онлайн покупката ви да бъде до
Коментари Харесай

Как да защитим правата си при връщане на доставена до куриерско шкафче онлайн покупка?

„ Когато изберете доставката на онлайн покупката ви да бъде до шкафчетата easybox и решите да я върнете в 14-дневния законов период, уведомете документално търговеца за отхвърли си и пазете цялата преписка с него и с куриерската компания (sms с код за изпращане) “.

Това обясниха от „ Ние, потребителите “ , който дават препоръки по какъв начин да защитим правата си в такива обстановки и настояват, че неналичието на физическо доказателство , че сме оставили стоката, не е проблем. Повод са запитвания и сигнали от хора, които са имали усложнения в връзката с електронния търговец при практикуване правото на отвод от покупката.

От некомерсиалната платформа припомнят, че при пораждане на спор дали сте върнали стоката, ще имате доказателства, че сте декларирали желанието си да развалите контракта за продажбата и сте подхванали стъпки да извършите вашите задължения по процедурата. Включително ще може да се откри, че фактически сте сложили пратката в съответното шкафче .

Пред „ БНР “ Габриела Руменова от „ Ние, потребителите “ обясни, че ако сме избрали този актуален метод за доставка и срещаме проблем в връзката с търговеца, от който сме закупили стоката, би трябвало да сме наясно, че казусът идва по-скоро от самия продавач , защото той отхвърля да признае пред нас, че е получил назад стоката и надлежно – не желае да ни върне парите .

„ Но ние имаме две линии на доказване. Едната е, че сме уведомили търговеца, че желаем да върнем стоката. Другата е към този момент самата ни преписка с куриерската компания, с цел да получим кода за връщане назад “.

Освен това, шкафчетата са с конфигурирано видео наблюдаване , което се ползва според разпоредбите на GDPR . Така ние имаме задоволително доказателства и в случай че този търговец е правилен, той би следвало да ги признае .

За да запазите потребителските си права, в това число и това да можете д а се откажете от онлайн покупката в двуседмичен период, постоянно авансово проверявайте търговеца.

Рисковете са най-големи в така наречен маркетплейси , платформите за безвъзмездни разгласи и в обществените мрежи. Там могат да се появят и неточни търговци , които употребяват престижа на платформата за своята активност. Може да попаднете и на физически лица, които не носят отговорност по законодателството за отбрана на потребителите , каквато е вменена на търговците.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР