Когато имате много приятели, можете да бъдете щастливи. Това означава,

...
Когато имате много приятели, можете да бъдете щастливи. Това означава,
Коментари Харесай

Приятелите ви третират като терапевт – какво да правите?

Когато имате доста другари, можете да бъдете щастливи. Това значи, че сте добър човек, който умее да основава контакти и е скъп от хората към себе си, стига да знаете, че те са откровени. Когато обаче тъкмо тези ваши близки почувстват, че вие сте индивидът, който може да им помогне да решат проблемите си, това може да се трансформира в проблем. Да, обикновено е да си помагате и вие можете да дадете добър съвет или да бъдете в помощ в даден миг, само че незабелязано е допустимо да се превърнете и в терапевт на тези ваши другари, които да стартират да злоупотребяват. Това може да ви се стори неприятно и да унищожи постоянни другарства, тъй като в един миг усещате, че те стартират да ви търсят, единствено когато търсят решение на проблемите си. Затова ето какво е добре да извършите, когато усетите, че хората към вас ви употребяват като персонален терапевт:

Кажете до каква степен стигат вашите благоприятни условия. Макар от време на време да не го осъзнават, има случаи, в които приятелите ви прекрачват границите. Ето за какво е значимо да им обясните какви са лимитите ви и по кое време стартирате да се чувствате натоварени от проблемите им. Понякога чакаме другите да схванат информация, която имаме силата да споделим. Бъдете подготвени да съобщите до каква степен се простират вашите благоприятни условия, като им го обясните по внимателен метод, с цел да не ги засегнете.

Предложете други запаси. Въпреки че не може да не е по вашите благоприятни условия да давате сходни препоръки, може да сте наясно с потребни запаси, за които вашият другар в потребност не знае. Например можете да го насочите към избран терапевт или група за поддръжка, която смятате, че може да бъде потребна, като по този начин хем ще му помогнете, хем ще създадете ефикасни граници в процеса. Бъдете деликатни и по какъв начин тъкмо му оферирате тази помощ. Може да кажете нещо от вида на: „ Осъзнавам, че нямам умеенето да оказа помощ или да дам съвет, само че в действителност желая да те поддържа. Знам обаче за един човек, който би ти бил потребен и считам, че би трябвало да се срещнете. “

Бъдете почтени за това, което можете да дадете. Когато виждаме нашите другари да се борят с някаква компликация, напълно естествено е да желаеме да бъдем допустимо най-подкрепящи към тях. Трябва обаче да сме почтени с приятелите си по отношение на нашите благоприятни условия и дали считаме, че сме подобаващият човек, който да им предложи поддръжка и помощ. Да бъдем почтени със себе си също е от решаващо значение, тъй като в случай че не сте подготвен терапевт, евентуално можете да дадете на приятеля си неприятен съвет.

Най-важното е, че когато вашият другар е в доста сложна обстановка, която може да изисква по-интензивни грижи, да сте подготвени да знаете по кое време е време да извършите крачка обратно в името на неговото положително. В последна сметка другарствата не идват с книга с правила.

Има доста способи да подкрепяте другар, които не изискват всеотдайност. Ако помагането на другите ви предизвиква повече щета, тогава е време да прецените какъв брой доста давате на близките и да започнете да давате на себе си. Силните другарства се основават, когато има почтеност и връзка – само че най-важното е реалистични упования. Не допускайте приятелите ви да мислят, че сте отдушник на техните страсти и усеща.

Източник: happywoman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР