Когато имаме дебат по сложни и трудни въпроси, важни за

...
Когато имаме дебат по сложни и трудни въпроси, важни за
Коментари Харесай

Надежда Йорданова: Популизмът попречи случаи като този с нарязаното момиче да получат адекватна защита

„ Когато имаме спор по комплицирани и сложни въпроси, значими за обществото, популизмът пречи “, по този начин кометира Надежда Йорданова – някогашен министър на правораздаването и народен представител от ПП-ДБ, в студиото на „ Събуди се “ по Нова телевизия, измененията в Закона за отбрана от домашно принуждение, които обаче не обгръщат проблема с нарязаното момиче от Стара Загора.

„ По време на дебата какъв да бъде обсега на отбраната от домашно принуждение, за жалост доста популистки гласове попречиха да се разиска умерено по какъв начин да бъдат дефинирани тези случаи, аналогични на този, където има открити интимни връзки сред двама души, само че те не живеят под един покрив, т.е. няма фактическо съпружеско общуване. Не стана ясно какви да са критериите, какъв брой необятна да бъде тази формулировка “.

„ Точно в този случай не може да се каже, че е на разположение някоя от хипотезите, при която жертвата може да получи отбрана по сегашния закон “, безапелационна беше Йорданова.

Бившият правосъден министър разясни, че в тази ситуация не става въпрос единствено за ограничаващата заповед. Тук става въпрос за достъпа до оня комплекс от ограничения, които ще оказват помощ на жертвата да се възвърне и да се реинтегрира в живота пълноценно.

„ Ще упорствам за диалог за раширяване на обсега на Закона за отбрана от домашното принуждение “, добави още тя.

Настоящият народен представител от ПП-ДБ изясни, че в обществото би трябвало да се реализира единодушие, че и тези случаи би трябвало да бъдат обект на другите ограничения за отбрана в закона.

Според Йорданова още по-големият проблем е, че насилникът няма да може да бъде длъжен да върви на терапия, да получава помощ за справяне с експанзията и гнева.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР