Когато има търсене, идва и предлагането. Този принцип работи във

...
Когато има търсене, идва и предлагането. Този принцип работи във
Коментари Харесай

Училището, в което правилата са закон

Когато има търсене, идва и предлагането. Този принцип работи във всяка пазарна сфера, в това число в образованието. " В града имаше няколко разнообразни общности, които желаеха едно и също, само че търсенията им бяха разнопосочни и нефокусирани ", споделя Янина Христова. Тя дружно с още няколко варненци и с Института за прогресивно обучение откриха през септември предходната година в града учебно заведение, което би трябвало да изясни на децата по какъв начин " работи " светът, в който живеят. Наричат го Второ прогресивно учебно заведение. Има и първо и трето, само че останалите две са в София.

Идеята за варненското учебно заведение идва от дребна общественост родители и учители, които споделят общи полезности и визия за развиването на децата си. И са сериозни към стандартната система на обучение у нас. " Повечето от тях се увличаха от форми на демократични учебни заведения, които отхвърлят напълно проведените форми на обучение. Ние привлякохме родители, които виждат минусите на системата и имат предпочитание да допринесат за смяната, само че без да отхвърлят всичко, което е обвързвано със конструкция, стандарти и системи ", споделя Христова.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Първоначалният капитал

Първото от общо три прогресивни учебни заведения в страната е основано от Института за прогресивно обучение. Ключова роля в него има Явор Джонев. Той е съосновател на групата от български софтуерни компании " Сирма груп холдинг ", един от уредниците на гражданската самодейност " Диалог за бъдещето ", само че и индивидът, който внедрява в България системата за преподаване на математика Jump Math.

Скоро след откриването на учебното заведение Джонев основава и " Фондация за просветителна промяна ", чиято цел е да поддържа финансово учебните заведения, които желаят да развиват прогресивния учебен модел.

В началото на 2016 година групата, проведена от Янина Христова, организира онлайн изследване, което обгръща повече от 500 родители. Неговата цел е да събере данни за настройките и упованията им към учебно заведение, което ще предложи актуален и напредничав модел на обучение. Резултатите демонстрират, че в града има нужда от обучение, което е учредено на постоянна система, само че е и задоволително гъвкаво и свободно, с цел да възприема нови хрумвания, подходи и научни открития. " Свързахме се с Явор Джонев, представихме изследването и го убедихме да ни се довери и да ни поддържа, споделя Христова. Така стартира всичко. "

Как работи светът?

Според Христова базисните разлики, които отличават прогресивното учебно заведение от стандартното, са четири – стремежът към придобиване на познания, умения и разбирания за света в подтекст, образованието на децата посредством средата, в която попадат и която им дава опция за независима работа, създадената стратегия за " мета предмети " и осъзнатите и признати от всички правила.

" Докато в стандартните учебни заведения се преподават откъснати, постоянно изолирани от подтекст обстоятелства, в нашите учебни заведения предоставяме контекстуална рамка на ученето, изяснява Янина Христова. Стремим се към така наречен Concept-based learning, в което водещи са концепции и разбирания за това по какъв начин работи светът, а освен обстоятелства, които не можем да свържем в по-голяма картина. Ако едно дете схваща концепцията за " общественост " да вземем за пример, ще може да си изясни разнообразни типове човешка активност. Ако се опитваме да го научим единствено на дефиницията за " общественост " - детето може да я назубри, без да я разбере - в най-хубавия случай. Но какъв би бил смисълът от това? "

В програмата за така наречен мета предмети на Второ прогресивно учебно заведение във Варна влиза и " Програма за мир ". В нея децата научават за себе си, за това по какъв начин да работят в екип, по кое време да бъдат водачи и по кое време да следват другите. В същата стратегия влиза и образованието по разнообразни обществени и прочувствени умения. " Един отличен астрофизик да вземем за пример с голям ресурс от познания, само че без обществени умения, без умения за връзка, без умения за изложение, осъзнаване и контролиране на страстите си - мъчно може да бъде потребен за обществото и за себе си ", изяснява Христова.

В началото са разпоредбите
Основен проблем, споделят родителите, е че стандартните учебни заведения разпоредбите се нарушават от всеки - от шефа до чистача. Имитирането на старания за съблюдаване на разпоредбите в никакъв случай не остава скрита от децата, след което това се придвижва в обществото, в политиката, в бизнеса. Затова Янина Христова твърди, че в системата от прогресивни учебни заведения разпоредбите и процедурите се резервират категорично, откакто са дискутирани, осмислени и признати от всички.

" В общностното учебно заведение организацията съществува поради общността, а не противоположното, споделя тя. В нашите учебни заведения огромна част от стратегическите, а от време на време и оперативните въпроси, се взимат след координиране сред водачи, родители, учители и деца. " Христова изяснява, че педагогическите решения се взимат от педагогичен съвет, без директна интервенция на родителите. Във Варна има и районен ръб, който съставлява локалната общественост, от която започва учебното заведение.

Всичко стартира със свободата

Изследователската стратегия на учебното заведение се създава от учителите и там учебници няма. По обособените дисциплини се употребяват изборно български учебници, материали от платформата International Baccalaureate, автодидактични " Монтесори " материали или направени от самите учители.

Системата от прогресивни учебни заведения се устоя, както всяко частно учебно заведение, от такси, които родителите заплащат. В първите години след откриването си новите учебни заведения имат потребност от начална инвестиция, която се обезпечава от " Фондация за просветителна промяна " под формата на нисколихвен заем. Основният капитал, с който разполага фондацията, е дарен от Явор Джонев, само че тя притегля и външно финансиране. До момента нито едно от учебните заведения не е употребило държавна дотация.

" Истината е, че ние нищо ново не измисляме, споделя Янина Христова. То към този момент е измислено и работи. Нужни са независимост, отговорност и доверие - на нас ни ги дават родителите. Държавата би трябвало да ги даде на учебните заведения. Да - при избрани правила и дисциплинираност, които да се съблюдават. Винаги стигаме до такава степен, нали? "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР