Когато има един закон за НСО, най-важното е да се

...
Когато има един закон за НСО, най-важното е да се
Коментари Харесай

Ген. Румен Миланов: Трябва да има механизъм за следене на ефективността на закона за НСО

Когато има един закон за НСО, най-важното е да се сътвори механизъм за следене на неговата успеваемост. Такъв управнически метод ние у нас нямаме. Това сподели в предаването „ Лице в лице” някогашният шеф на НСО ген. Румен Миланов.

Националната работа за защита е нужна. Ако погледнем исторически, от 2000 – 3000 година похищенията върху държавните ръководители са асиметрични дейности. В настоящето десетилетие асиметрията като нахлуване стана промишленост.

Според него въпросът е по какъв начин да бъде позиционирана службата.

Тя би трябвало да бъде равноотдалечена от трите управляващи – изпълнителна, правосъдна и парламентарна и да не демонстрира субективизъм към една или друга страна, изясни той и добави, че това е реализирано със закона за НСО.

„ Тя е към президента, какво пречи да се ръководи надзор от президента. Кой пречи на Народно събрание да упражнява надзор? Тя е към президента, само че Народното събрание гласоподава бюджета. Как да не може да упражнява надзор? Въпросът е по какъв начин това да се провежда – ето един слаб миг по този въпрос”.

Неформалната информация, която съществува в службата, не се събира, само че се знае придвижването на ВИП лицата – министър председател, президент и така нататък, добави Румен Миланов.

По отношение на размера и охраняемите лица може да се уточняват нещата, да се понижи броя, сподели още генералът.

Той уточни, че другият значим въпрос е къде да бъде НСО. Ако е в системата на Министерство на вътрешните работи, то тогава министърът на вътрешните работи би бил страна в този развой. Според Румен Миланов настоящето позициониране на службата е най-правилно.

В коментар на информации, че фамилиите на охраняемите лица употребяват длъжностен транспорт, Миланов обясни, че, в случай че брачната половинка или деца са без охраняемото лице, не е вярно да бъдат возени от НСО.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР