Когато хората изпитват негативни емоции, техните защитни механизми може да

...
Когато хората изпитват негативни емоции, техните защитни механизми може да
Коментари Харесай

Как психиката се бори с негативизма: 10 защитни механизма

Когато хората изпитват отрицателни страсти, техните защитни механизми може да се включат. Нека да разберем какви са те и по какъв начин оказват помощ на душeвността да се оправи със напрежението

Какво съставляват защитните механизми

Защитните механизми са несъзнателни психически реакции. Предотвратяват възприятието на безпокойствие, заканите за самочувствието и оказват помощ да не мислим за неприятни неща. Те са разказани за първи път от Зигмунд Фройд в неговата Теория на психоанализата. Според нея, тези механизми защищават съзнанието от несъгласията сред примитивните и инстинктивни елементи на личността (по терминологията на Фройд „ It ” или в превод - „ То ”) и идеалистичните, свързани с полезности и правила, наречени „ Свръх-его ”. За разлика от множеството концепции на Фройд, тази е потвърдена в доста последващи проучвания и се е трансформирала в един от основополагащите аспекти на психотерапията.

Десет защитни механизма

Дъщерята на Фройд, Анна развива теорията на татко си и разказва 10 от най-популярните защитни механизми, които множеството хора имат.

Заместване

Заместването е прекачване на отрицателни усеща и прекарвания към хора или предмети, които съставляват по-малка опасност от тези, които са ги провокирали. Често срещан образец е заместената експанзия. Вместо да насочи гнева си към действителен обект (например да оспори несправедливото решение на лидера), индивидът се нахвърля на околните си или домашните любимци.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР