Когато хиляди загиват и милиони губят работата си при първата

...
Коментари Харесай

Без работа и без храна или как пандемията застрашава все повече хора с гладна смърт

Когато хиляди умират и милиони губят работата си при първата вълна на пандемията в Южна Африка предходната година, самотната майка Тембакази Стиши към момента е способна да изхранва фамилията си благодарение на татко си, монтьор в цех на Mercedes. При втората вълна през януари обаче, бащата на Стиши се заразява и след няколко дни умира. Тя търси работа, даже предлага от врата на врата да чисти домове против 10 $, само че без триумф. За първи път тя и децата и са принудени да си лягат гладни.

Милиони хора като фамилията на Стиши, които така и така едвам са свързвали двата края, към този момент втора година са наранени от икономическата злополука, породена от COVID-19. В Южна Африка и доста други страни от ден на ден хора са изправени на ръба на оцеляването или даже оттатък него.
Горещите точки се усилват
Приблизително 270 млн. души се чака да се сблъскат с животозастрашаващ дефицит на храна тази година в съпоставяне със 150 млн. преди пандемията съгласно отчет на Световната стратегия по прехраната (World Food Program) към Организация на обединените нации, представен от The New York Times. Броят на застрашените от гладна гибел се е повишил от 34 млн. души през 2020 година до 41 млн. тази година.

Световната стратегия по прехраната сигнализира в взаимен отчет с Организацията по храните и земеделието, че споровете, икономическите последствия от ковид-19 и климатичната рецесия се чака да покачат несигурността за изхранването " в 23 горещи точки през идващите четири месеца ", главно в Африка, само че също и в Централна Америка, Афганистан и Северна Корея.

Особено мрачна е обстановката в Африка, където случаите на инфектирани се покачват. През последните месеци организации за битка с бедствията показаха паника за Етиопия, страната с най-голям брой на гладуващи хора е в международен проект, както и за южен Мадагаскар, където стотици хиляди са застрашени от апетит в резултат на изключително тежка суша.

С години гладът в световен мащаб устойчиво се усилваше, до момента в който бедните страни се сблъскваха с разнообразни рецесии - от въоръжени спорове до последна беднотия. В същото време сушата и наводненията станаха все по-чести, намалявайки опцията за реакция преди ново злополучие да удари.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР