Когато Хамас отприщи атаката си срещу хиляди евреи, присъстващи на

...
Когато Хамас отприщи атаката си срещу хиляди евреи, присъстващи на
Коментари Харесай

Арабски парамедик, който лекува израелци, ранени от бойци на Хамас, е запомнен като герой

Когато Хамас отприщи офанзивата си против хиляди евреи, присъстващи на музикален фестивал в Южен Израел по-рано този месец, парамедик от израелски араби настоя да остане на мястото, с цел да се опита да избави живот

От PAMELA SAMPSON Associated Press, 15 октомври 2023 година, 6:38 ч.

Когато Хамас отприщи своя нахлуване против хиляди евреи, присъстващи на музикален фестивал в Южен Израел по-рано този месец, израелски арабски парамедик настоя да остане на мястото, с цел да се опита да избави животи.

В края, той даде своето.

Awad Darawshe беше на 23, неженен, хубав — само че не беше на фестивала Tribe of Nova, с цел да танцува. Той работеше за Yossi Ambulances и беше измежду екип от парамедици, назначени да работят на фестивала в палатка в периферията на обекта.

Той беше погубен, когато бойци на Хамас се вмъкнаха незабелязани в Израел от линията Газа и си пробиха път през фестивалната навалица и в околните села, селища и кибуци.

Малко след разсъмване на 7 октомври ракети пробиха небето. Избухнаха гранати. Стрелба рикошираше на всички места. Ранени, кървящи веселяци се втурнаха към станцията на парамедиците. Но хаосът бързо ескалира. Когато обсегът на офанзивата на Хамас стана явен, водачът на станцията подреди на парамедиците да се изтеглят.

Даравше отхвърли да напусне. Той беше убит, до момента в който превързваше един от ранените.

Дни по-късно, откакто тялото му беше разпознато, оживелите парамедици споделиха на фамилията на Даравше за какво е избрал да остане. Той усещаше, че като арабин може по някакъв метод да посредничи с нападателите.

„ Той сподели: „ Не, няма да си потегли. Говоря арабски, мисля, че мога да се оправя ", сподели братовчед му Мохамад Даравше, който приказва с Асошиейтед прес по телефона от вкъщи си в Северен Израел.

Това съдбоносно решение накара фамилията Даравше да се тресе от тъга, тяхната единствена разтуха беше смелостта на дейностите на Авад.

" Той ни донесе доста болежка, той ни донесе ни донесе доста мъка, той ни донесе доста тъга ", сподели братовчед му. „ Но той ни донесе и доста горделивост - тъй като избра да остане с задачата си до последния миг. "

Погребение се състоя в петък в Иксал, малко населено място с преобладаващо арабско население на към 5 километра югоизточно от Назарет. Присъстваха няколко хиляди опечалени.

Семейство Даравше живее в Иксал от генерации. Те са част от палестинското арабско малцинство в Израел, което съставлява към 20% от популацията. Те са потомци на палестинци, които са останали в страната след 1948 година война към основаването на Израел. За разлика от палестинците, живеещи в окупирания Западен бряг и Газа, те са пълноправни жители на Израел, само че са изправени пред необятно публикувана дискриминация. Напрежението сред тях и израелските евреи пламва неведнъж, изключително по време на война.

Атаката на фестивала остави минимум 260 мъртви израелци и неустановен брой бяха взети за заложници. При съботната брутална офанзива на Хамас бяха убити общо повече от 1300 израелци, което е най-жестокото кръвопролитие в историята на страната. Израел разгласи война на Хамас на идващия ден. Към неделя спорът също остави повече от 2300 мъртви палестинци и Близкия изток на ръба на по-широк пожар. Министерството на външните работи в изявления в обществените медии, в които се споделя, че Хамас освен е умъртвил Даравше, само че е откраднал колата за спешна помощ му и я е откарал в Газа.

„ Герой “, сподели външното министерство на Даравше. „ Нека паметта му бъде благословена. “

Мохамад Даравше е шеф по тактиката в Центъра за споделено общество на Givat Haviv, организация, която работи за превъзмогване на празнината сред еврейските и арабските жители на Израел – етосът на семейство Даравше, за което Ауад направи най-голямата жертва.

„ Много се гордеем с дейностите му “, Мохамад Даравше споделих. „ Това е, което бихме очаквали от него и това, което чакаме от всички в нашето семейство – да бъде човек, да остане човек и да почине човек. “

___

Сампсън заяви от Атланта.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР