Когато говорят за Шиндлер, оцелелите приятели на хер директора ще

...
Когато говорят за Шиндлер, оцелелите приятели на хер директора ще
Коментари Харесай

ОСКАР ШИНДЛЕР бе по природа анархист, който обичаше да се подиграва със системата

Когато приказват за Шиндлер, оживелите другари на хер шефа ще примигат, ще поклатят глави и ще стартират да изброяват претекстовете му с съвсем математическа точност. Една от най-изричаните реплики от Шиндлеров евреин е: „ Не знам за какво постъпи по този начин. “

Като начало можем да кажем, че Оскар бе комарджия, само че и прочувствен човек, който обичаше чистотата и простотата на това да се прави положително. Оскар бе по природа анархист, който обичаше да се подиграва със системата. Под маската на безкрайната му страст се криеше дарба да се възмущава от човешката свирепост, да отреагирва съгласно опциите си и да не се оставя да бъде обхванат от нея.

Това споделя Томас Кинийли в романа си „ Списъкът на Шиндлер “, който ни среща с подвига на Оскар Шиндлер – немски фабрикант, който в края на Втората международна война избавя живота на близо 1200 изправителни служащи – евреи от гибел в концентрационни лагери на националсоциалистите.

Стивън Спилбърг занема незабравим филм по романа с Лиам Нийсън в основната роля, Ралф Файнс и Бен Кингсли през 1993-та година.

През 1994 година „ Списъкът на Шиндлер “ става главният победител в 66-та гала на Оскарите, печелейки седем награди от общо 12, в това число за „ най-хубав филм “, „ най-хубав сюжет “ и „ най-хубава постановка “ – първата такава премия в кариерата на Спилбърг .

Колко незабравим човек е Оскар Шиндлер разбираме от книгата и кино лентата, а стореното от него потвърждава, че човещината и героизма могат да бъдат открити и посред най-долните човешки прояви, посред най-мрачните и грозни времена. Всъщност могат да бъдат открити точно там.

Примерът, който ни завещава Шиндлер е впечатляващ. Въпреки че е с католическо образование, той не е набожен и като дете постоянно играе със съседските еврейски деца. В интервала 1935-1939 година става сътрудник на Абвера. За прикритие е началник на отдела по продажби на остравски електроуреди в Бърно. През 1935 година става член на националсоциалистическата партия на Конрад Хенлайн . Неговата работа като разузнавач е разкрита и поради изменничество към чешките железопътни секрети е упрекнат в държавна измяна и наказан на гибел. Само хитлеровото нахлуване над Чехия предотвратява осъществяването на смъртната присъда.

За да си обезпечи задания, става член на Националсоциалистическата немска работническа партия, само че същата година напуща поради служба при командира на армейския корпус в Вроцлав.

Шиндлер , авантюрист и състезател, възприема нов жанр на живот и се любува на живота от все сърце. От съвременниците си е описван като добре изглеждащ висок мъж, бързо свикващ със обстановките. Знаел е по какъв начин да се забавлява и да флиртува с дами. Това, което го отличавало от другите, е човешкото му отношение в работата, изключително към евреите.

Шиндлеровата опозиция против режима не се заражда въз основа на идеологически аргументи. Преди непоследователен опортюнист, тогава се опълчва против бруталността на националсоциалистите към безпомощното еврейско население. Старае се да забогатее, с цел да избави живота на колкото се може повече евреи от националсоциалистите. Впоследствие освен дава всичко от себе си за задачата си, само че излага в заплаха и личния си живот.

Този, който избави един единствен живот, избавя целия свят

Това гласи талмудският стих, гравиран върху пръстена, който евреите подаряват на Оскар Шиндлер .

През 1974 той припадна в дребния си апартамент покрай гарата на Франкфурт и умря на девети октомври. В смъртния акт се споделя, че повода за гибелта е напреднало сгъстяване на артериите на мозъка на сърцето. В наследството му се показваше предпочитание, което бе споделял пред доста другари евреи: искаше да бъде заровен в Йерусалим. След две седмици франсиканският отец  даде разрешението си хер Оскар Шиндлер, една от най-черните овце на църквата, да бъде заровен в Католическото гробище в Йерусалим.

След още месец тялото на Оскар бе пренесено в оловен ковчег през претъпканите улици на античния град Йерусалим до Католическото гробище, което гледа на юг към долината Хином, наречена Геена в Новия Завет. 

Така приключва романът „ Списъкът на Шиндлер “ на Томас Кинийли . По това време Шиндлер е на 66 години.

Източник: chetilishte.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР