„Когато говорим за мерки, които обхващат значителна част от населението,

...
„Когато говорим за мерки, които обхващат значителна част от населението,
Коментари Харесай

Дончев посочи конкретни стъпки, с които България ще се измъкне коронакризата

„ Когато приказваме за ограничения, които обгръщат забележителна част от популацията, няма орган, който да е в положение да следи траекторията на всяко едно лице. Под карантина са хиляди жители.

Няма по какъв начин да прикачим към всеки служител на реда или чиновник на РЗИ и да наблюдават траекторията му. За каквито и ограничения да приказва, първият и главен фактор е персоналната отговорност ", съобщи пред Нова телевизия вицепремиерът Томислав Дончев.

Добре е да мислите с изключение на за себе си, и за вашите близки, родственици и другари. Когато ние се държим безконтролно, излагаме на риск околните и приятелите си.

Не съм в течение на детайлите, само че мисля, че държавниците и политиците би трябвало да дават образец. Заразата е тук и това е тестване, през което би трябвало да минем всички. Лицата, които са във фокуса на прожекторите би трябвало да дават образец на всички “, добави той.

По отношение на европейските пари за излизане от рецесията Дончев изясни, че би трябвало да защитим Фонда за обективен преход и Фонда за възобновяване и резистентност. Общият пакет финансиране е извънредно упорит, съобщи Дончев. Това е късмет за България и българската стопанска система. Сумата е достижения, сподели вицепремиерът.

"На първо място имаме обичаен пакет по финансиране по кохезионната политика и селското стопанство. Имаме 9 милиарда евро за кохезионната политика, 2 милиарда по развиване на селските региони за интервала до 2027 година. До края на октомври би трябвало да сме подготвени ", разяснява идната тематика Дончев.

"След това имаме Фонда за обективен преход 1,2 милиарда и 6,2 милиарда за възобновяване и развиване. Целият пакет е 29 милиарда евро. Всичко е безплатно без едни 4,5 милиарда евро, които може да вземем като заем ", сподели още Дончев.

"Формулата за пресмятане не е за глава от популацията, а по формула. И тук е една историческа неправда. Колкото е повече Брутният вътрешен продукт на страната, толкоз повече се получава ", сподели още Дончев за това, че Румъния и Гърция вземат повече. "Надявам се бързо да стартираме публични обезщетения колкото се може по-бързо ", сподели Дончев.

"Ако търсим консенсус от всички политически сили, ще стане мишмаш ", добави той. 4,5 милиарда лв. ще отидат за енергийна успеваемост, разгласи Дончев. "Това значи за всичко - акумулатори, помпи ", добави той.

100% сигурни европейски пари няма, разяснява още той.

"Няма по какъв начин главният акцент да не е обучение и нововъведения. Имаме упоритостта над 800 милиона лв. да отидат за напоявяне ", добави той.
"Ние работим от лятото.

И всички цели са коментирани с европейската комисия. Крайният период за показване на проекта е април следващата година. Заради това желаеме да приключим по-рано, с цел да бъде утвърден. И да може да влагаме от средата на 2021 година. 70% от този запас за който приказваме, би трябвало да се усвои до 2023 година ", сподели още той.

"Имиджовите проблеми са си имиджови проблеми. Ние започнахме като неприятното момче на Европа. Европейските пари се стопират, когато инспекторите не ги засичат. В последните години това не се случва. Върховенството на закона е тематика от 5 години ", сподели още той.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР