Когато говорим за енергийната сигурност на страните от региона, лицензираните

...
Когато говорим за енергийната сигурност на страните от региона, лицензираните
Коментари Харесай

Търговците на енергия дават пълния кръг от услуги по свързване на крайния потребител и производител

Когато приказваме за енергийната сигурност на страните от района, лицензираните търговци на сила са тези, които от първо лице локализират освен проблемите, само че и посоката, в която е нужно да се работи за нейното възстановяване. Като представител на огромна българска индустриална група - Константин Делисивков, шеф на " ЕНЕРГЕО " ЕООД, която е част от ГЕОТЕХМИН, взе участие в полемиката " Енергийната сигурност на страните от района " в рамките на Green Week 2023 - най-мащабния районен конгрес за зелената промяна, нововъведенията и промишленостите на утрешния ден, проведен от Dir.bg и 3E-news. Управителят на " ЕНЕРГЕО " посочи два фактора, които въздействат на сигурността на енергийния пазар. " Ако би трябвало да се върнем на главното определение на понятието енергийна сигурност и на това по кое време крайният клиент се усеща сигурен в присъединяване си на този пазар, единият фактор е физическата достъпност до нужната сила за произвеждане. Вторият фактор е достъпността и достъпната цена ". 
Това по думите на Делисивков значи, че цената на енергийните запаси не би трябвало да прави невероятно наличието на индустриалните консуматори до разнообразни пазари с тяхната продукция. През последните 2 години има основна смяна на пазара. Ако се върнем 10 година обратно, изменението в цените на годишна база сред сезоните е не повече от 15-20%. В един миг преходът сред интервала на коронавирусната пандемия и краят ѝ бележи растеж от над 200%. Ако вземем за база 20 юни (бел. ред. първият ден от Green Week), ще видите, че разликата сред часовите цени в границите на електроенергийния пазар е 18 пъти ". Това съгласно шефа на " ЕНЕРГЕО " демонстрира огромните флуктуации в границите на електроенергийния ценови пазар, както и провокациите пред индустриалния потребител, а точно " да планува и да ръководи този риск и да има достъп до конкурентна цена на електрическата енергия ". " Нашата система беше поръчител на доставките през предходната година, що се касае до електрическа енергия и до природен газ. Това ни разреши да имаме механизъм, който понижи цената за бизнес потребителите, ограничи растежа на цената и на тези флуктуации, само че несигурността продължава. Само за седмицата от 12-до 18 юни има значителен растеж в цената на газа. Там по дни имаме флуктуация от над 20% нагоре и надолу. В тази обстановка това неизбежно повлиява на нашето чувство за енергийна сигурност ", изтъкна Константин Делисивков.  Като значим детайл, поради, че се усилва и конфигурираната мощ, той означи, че индустриална група ГЕОТЕХМИН влага доста в електрификация, технологии за произвеждане и такива за произвеждане на електрическа енергия за лични потребности. Компанията предлага и услуги по планов мениджмънт и ръководство на планове, свързани с ВЕИ и предпазване на сила. " За нас, като представители на огромна индустриална група, е доста значимо да имаме предвидимост на контролираните разноски. Когато си приказваме за енергийна сигурност, а и в годините обратно сме го виждали в друга степен, е имало регулаторна намеса, която се е изразявала в спомагателни надбавки, смяна на структурата на контролираните цени, което значително повлиява разхода за електрическа енергия ". 
Ако разгледаме значимостта на търговците в системата, те дават цялостния кръг от услуги по свързване на крайния консуматор и производител, като управляват всички връзки в границите на електроенергийната система, било с Електроенергийния систематичен оператор (ЕСО), с енергийната борса или с Фонд сигурност на енергийната система, подчерта Делисивков.  " Бяхме поръчител и направихме допустимо изплащането на обезщетенията, като финансирахме този развой. Също по този начин финансираме и закупуването на електрическа енергия. Това е необятен кръг от услуги, които един търговец дава. Нашата съществена задача е дадем цялостния набор от принадлежности на крайния консуматор, с цел да се защищити от ценовите рискови промени, като главен фактор на енергийната сигурност ". 
По думите му е доста значимо да има спор по регулаторната рамка и спомагателните съставни елементи, тъй като планирането при този тип търговия не е на годишна база или три години напред. " Базовите производства гледат доста дълъг небосвод в своето бизнес обмисляне и е хубаво, в случай че желаеме да имаме нови вложения и новдошли в България индустриалн Визитка:  Константин Делисивков ръководи Енергео ЕООД - лицензиран търговец на сила, част от Група ГЕОТЕХМИН. Той има дълготраен опит в регулаторния мениджмънт и ръководство. Работил е за най-големите индустриални компании в България при стратегиране на присъединяване им на пазарите на електрическа енергия и природен газ, както и при ръководство на пазарни опасности. Повече от 9 години е зает с асоциирания интерес на индустриалните енергийни потребители в България като поредно заема длъжностите на изпълнителен секретар, изпълнителен шеф и член на Управителния съвет на Българската федерация на индустриалните енергийни потребители (БФИЕК). В интервала 2012-2019 година съставлява българските индустриални енергийни потребители в комитетите " Електроенергетика ", " Природен газ " и " Климат " към Международната федерация на индустриалните енергийни консуматори в Брюксел. В интервала 2015 - 2017г. е съпредседател на Комитет " Енергетика " на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ). Бил е заместник-министър на енергетиката на Република България, ръководител на Съвета на шефовете на Българския енергиен холдинг ЕАД и ръководител на Съвета на шефовете на Националната електрическа компания ЕАД. и производства, да имаме подобен тип предвидимост и изясненост ", посочи Делисивков. 
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР