Когато гледаме кондукторите в японските железници (както, разбира се, и

...
Когато гледаме кондукторите в японските железници (както, разбира се, и
Коментари Харесай

Една нелепа и силно ефективна мярка за безопасност

Когато гледаме кондукторите в японските железници (както, несъмнено, и останалия персонал) да вършат най-различни неща, до момента в който са на работа, си е напряко панорама за гледане. Думите, които споделят, също летят скорострелно и звучат необичайно като придвижванията им. Но това, което на нас ни наподобява като муден танц вид робот или видео пуснато наопаки в действителност е целеустремен опит за обезпечаване оптималната сигурност при пътешестване.

Шиса канко (shisa kanko) е изненадващо сполучлива система, чиято цел е посредством физически придвижвания и вокално артикулиране да се укрепи съсредоточението в осъществяването на избрана задача. В този случай дилемите са свързани с сигурност и ръководство на влака. С този способ в осъществяването на всички задания вземат участие няколко човешки сетива, което ускорява вниманието при осъществяването й – по този начин след проучвания се открива, че грешките понижават с 85%.

Докато чиновниците си правят ежедневните работни задания, те би трябвало да посочат към това, към което е ориентирано действието им, и ясно и отчеливо да кажат каква е задачата на задачата или какво вършат, или името на това, към което сочат. Преди влакът да напусне спирката, да вземем за пример, те ще посочат по дължината на спирката и в случай че тръгването на влака е безвредно, ще произнесат това на глас. След това ватманите ще посочат към релсите или към километража и ще разгласят тръгването. Не е учудващо, че такова държание може да наподобява необичайно на незапознати.

Не е ясно за какво при изискване, че е дава такива положителни резултати, практиката не е публикувана и отвън страната. Най-вероятната причина е терзание от страна на чиновниците да се държат по този начин. И въпреки всичко – опростена версия на системата се употребява в Ню Йорк и демонстрира обилни усъвършенствания.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР