Когато една пиеса е преведена на десетки езици и се

...
Когато една пиеса е преведена на десетки езици и се
Коментари Харесай

Отвъд консерватизма: “Монолози на вагината

Когато една пиеса е преведена на десетки езици и се играе в над 100 страни по целия свят, надали бихме се съмнявали, че си заслужава да бъде гледана. Още повече и когато научаваме, че в публикация на New York Times, оповестена повече от двайсет години след първата режисура, се отбелязва, че " Никой час, прекаран в театъра в последно време, не е оказвал по-голямо международно влияние ".
 “Джийвс и Устър в Пределно неразбираемо “, Бойко Кръстанов, Явор Бахаров, Даниел Пеев и новата премиера в Theatro оттук канала
Какво събира Бойко Кръстанов, Явор Бахаров и Даниел Пеев дружно

Оплетени истории и дебели интриги

Факт е, че " Монолози на вагината " на Ева Енслър не слиза от театралните подиуми от 1996 година насам и продължава да бъде част от огромния спор, обвързван с насилието върху дами и санкциониращите обществени стандарти, основани върху сексуалността. В по-общ смисъл в представлението са заложени тематиките за човешкото достолепие и правото на благополучен пълностоен живот, което не може да бъде отказвано на никого.

В " Монолози на вагината " за ентусиазъм служат документирани изявленията, които включват действителни женски самопризнания. Ще чуем правдиво изповядани проблеми, които другояче са мъчно споделими или пък съзнателно заглушавани от затвореното ни общество.
 Снимка 607859

Темите за насилието върху дами и човешкото достолепие са ни вълнували преди, само че не престават да ни вълнуват и в този момент. Доказателство за това е фактът, че постановката в действителност не се слага за първи път на българска сцена. През 2000-те години тя се играе в Театър 199 " Валентин Стойчев " с актрисите Цветана Манева, Снежина Петрова и Вяра Коларова и под режисурата на Галин Стоев.

Сега обаче " Монолози на вагината " е възродена от режисьора Стоян Радев и актрисите Койна Русева, София Бобчева и Светлана Бонин и има своята премиера в Театър " Сълза и смях ".

" С оглед консервативните специфики на нашата народопсихология, подновяването на тематиката, разкрита по този начин вълнуващо от женските облици, е наш артистичен дълг. Не би трябвало сходни въпроси да бъдат забравяни, а техните отговори да се утаяват на дъното в публичното схващане, до момента в който то бива нападателно атакувано от враждебни на свободата и хуманността социално-политически доктрини ", споделя за представлението режисьора Стоян Радев.
 “Оскар ”, Клод Мание, Венцислав Асенов и новата премиера в Сатиричен спектакъл “Алеко Константинов ”
С какво ново се е захванала Александра Сърчаджиева

Една щура френска история

Премиерата на " Монолози на вагината " е на 27 февруари от 19 ч. в Театър " Сълза и смях ". Следващата дата е 19 март, а цялата информация за представлението е.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР