Когато децата растат, родителите правят всичко по силите си, за

...
Когато децата растат, родителите правят всичко по силите си, за
Коментари Харесай

Страхът от училище – кои са причините и как да се преодолее?

Когато децата порастват, родителите вършат всичко по силите си, с цел да им обезпечат здравословна среда, успокоение, психическо богатство. Едно от първите огромни провокации, с които родителите се сблъскват, е моментът, когато детето тръгне на учебно заведение – забележителна смяна и напълно нов стадий, които постоянно могат да доведат до тревога и стрес. Страхът от учебно заведение и отводът да се посещават занятия е постоянно срещан проблем в този интервал от развиването на децата (макар, че може да се прояви и в по-напреднала възраст). Важно е той да бъде признат съществено, родителите деликатно да проучват евентуалните аргументи за това държание и да се подхващат съответни дейности за справяне със обстановката.

“ В какво се показва уплахата от учебно заведение? ”

Синдромът на страха от учебно заведение поражда, когато детето просто отхвърля да отиде заради терзание, отвращение или друга причина. Има случаи, при които страхът е толкоз мощен, че може да прояви и физически признаци на неразположение и горест всяка заран.

Кога се демонстрира?

Страхът от учебно заведение може да се появи в разнообразни стадии: когато настъпи моментът детето за първи път да постъпи в учебно заведение в първи клас и се сблъсква с напълно нова среда; прекосяването от начално учебно заведение в прогимназия, обвързвано с промени, поява на нови учители и упования за по-голяма самостоятелност; съгласно психолозите има опция страхът да се появи и при младежи, които са обект на тормоз от учители и съученици или имат усложнения с някой от предметите, получавайки ниски оценки (специалистите припомнят, че страхът в по-зряла възраст е проблем, който по никакъв начин не е за подценяване).

Причини за поява на учебна уплаха

Много е значимо те да бъдат разбрани от позиция на детето/ младежа. Общите аргументи за синдрома на боязън от учебно заведение могат да бъдат:

- Смяна на ситуацията и обособяване – изключително при деца, които не са посещавали детска градина и са привикнали в спокойна, домашна среда с грижите на своите родители, баби и дядовци. За тях е доста мъчно внезапно да се окажат в напълно нова конюнктура с толкоз доста нови деца, учители и започващи задължения;

- Притеснение от оценяване - учебното заведение е място за непрекъснато оценяване, където се мерят и излагат на показ всички благоприятни условия на детето. Когато предстоят устни изпитвания или спортни игри, при които се правят оценка достиженията на всички, детето може да се почувства неспокойно, че би трябвало да извършва под напън избрани неща и да желае да избегне целия епизод, отказвайки да отиде;

- Академичните проблеми или компликациите при ученето са постоянно срещани при децата и обвързваният с тях напън може да нарасне дотам, че да провокира поява на страх;

- Проблеми в общуването - учебното заведение е място, където детето би трябвало да взаимодейства с доста нови хора – учители и съученици. Социалната изолираност, тормозът или споровете с другари са постоянно срещани измежду децата и измежду главните аргументи за поява на страх;

- Конфликт с преподавател – повишение на звук или забележка от преподавател също могат да доведат до появяването на стрес;

- Травматични събития - обособяване от родителите, бракоразвод, гибел на член на семейството;
- Преход - пренасяне в ново учебно заведение или даже ново място за живеене може да затрудни адаптирането на детето и да провокира уплахата.

Най-често срещани симптоми– те са много явни и елементарно могат да бъдат видяни от родителите:

- плач и молби от детето да остане вкъщи;

- внезапно неспокойствие, изблик на яд, съзнателно бавене, даже бягство от училище;

- физически недоволства като гадене, болки в стомаха, главоболие или зашеметяване, когато настъпи моментът за училище;
- друг постоянно срещан признак е, когато детето има забележима компликация да се завърне в учебно заведение след дълги отсъствия като празници, ваканции или други почини дни;
- поява на дълги, необясними отсъствия (понякога детето може да пропусне класове или да отсъства за избрани интервали, без да има същинско обяснение).

Последствия от страха и отхвърли от посещаване на учебно заведение - Училището играе голяма роля при образуването на личността и психическото развиване на детето. То освен дава знание за света, само че и култивира неговата персона. Училището слага децата в незнайна среда, приготвя ги за действителния свят и за зрелостта още през цялото време. Ако страхът и тревогата, които детето изпитва, продължат по-дълъг интервал, те могат да повлияят отрицателно и върху представянето му, да доведат до изостане от позиция на умственото и прочувственото развиване, даже до поява на меланхолия в зрелост.

Как да се третира страха?

На първо място е значимо да се откри какво е породило страха и каква е степента на въздействието му върху държанието на детето (за някои деца превъзмогването е въпрос на акомодация, за други процесът е по-труден и постоянно се постанова работа с психолог). Според експерти в региона на детското развиване има няколко съществени стъпки и способи за справяне със страха: 1) Осъзнаване и схващане на страха – подкрепяне на детето/ младежа да разбере какво се случва с него. Децата би трябвало да знаят, че въпреки обстановката им да е мъчителна, това не е необичайно, а по-скоро е естествена реакция към сложна за тях ситуация; 2) Степенуване на притеснителните събития и обстановки от детето, което може да покаже коя е главната причина за страха и да се работи с по-голяма изясненост по съответен проблем; 3) Контрол и ръководство на страховете – посредством разнообразни техники и извършения децата научават, че могат да поемат отговорността за това по какъв начин реагират и се усещат в обстановката, научават се да се доверяват още веднъж на себе си. 4) Практикуване на техники за лекомислие – психолозите работят в посока децата да одобряват обстановката и да се оправят с нея, а не да бягат. Прилагат се и разнообразни дихателни техники и такива за самонадеяност, които могат да се извършват и независимо от децата.

Страхът от учебно заведение не трябва да бъде одобряван като каприз, а като съществуване на сериозен проблем. Нелекувана, учебната уплаха може да има негативни последствия за сегашното и бъдещето на детето. Дете, което е обезпокоително и уплашено, не може да се оправя дейно и с образователната стратегия. Внимателното отношение и метод са от изключителна значимост за превъзмогване на страха. Ако уплахата се показва в по-тежки признаци, експертите поучават родителите да потърсят помощта на психолог, който да назначи подобаваща терапия.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР