Когато децата навършат пълнолетие, родителите вече не са длъжни да

...
Когато децата навършат пълнолетие, родителите вече не са длъжни да
Коментари Харесай

Докога родителите в Германия са длъжни да издържат децата си

Когато децата навършат пълноправие, родителите към този момент не са длъжни да ги устоят? Не и в Германия. Във Федералната република финансовата прехрана на пълнолетните деца е уредена със закон: в случай че детето се образова професионално или следва в университет, има право да получава пари от родителите си и след навършване на 18 години, написа Дойче веле.
 
" Родителите би трябвало да устоят финансово децата си по време на първото им професионално образование или следване. Финансирането на образованието е с приоритет пред изплащането на заем за дома или обезпечаването за старини ", осведоми федералната Потребителска централа. От там обаче показват, че издръжката си има и избрани граници.
 
Какви са изключенията?
 
Ако децата имат спестявания или пък получават стипендия и детски, тези суми се приспадат от полагащата им се прехрана. Същото важи и за сумите, които те заработват, в случай че упражняват някаква трудова активност по време на следването.
 
Издръжката се поставя на детето даже и в случай че то още живее под един покрив с родителите си. Според така наречен Дюселдорфска табела, която урежда размера на издръжката

Спестовен проект за детето: Подарък за летящ старт в живота

Издръжката, през 2023 пълнолетното дете би трябвало да получава сред 569 и 1138 евро месечна прехрана - според от приходите на родителите. Не цялата сума обаче би трябвало да се изплаща в брой. От нея родителите могат да приспаднат разноските за " наем " и храна, а останалата сума да се дава като един тип джобни. Ако детето не живее при родителите си, има право да получава цялостната сума.
 
Не всички родители обаче са длъжни да заплащат. Ако те са обществено слаби, няма по какъв начин да финансират първото образование на децата си. Тогава студентите имат право на така наречен BАföG, обществената стипендия за образование.
 
 istock istock
Какво значи " първо следване "?
 
Но какво тъкмо значи първо следване или първо професионално образование? " Ако детето следва да вземем за пример биология за степен бакалавър и по-късно продължи образованието си по същата компетентност с магистърска степен, родителите са длъжни да заплащат и по време на магистратурата. Ако обаче детето първо е приключило професионално образование за секретарка, а по-късно реши да стартира да следва право, родителите не са длъжни да поемат издръжката по време на следването по право, тъй като става дума за напълно друга компетентност ", излиза наяве от обяснения на Потребителската централа.
 
Ако родителите имат финансова опция, само че не заплащат прехрана на децата си, могат да бъдат наказани. От самите деца. При избрани условия обаче и родителите могат да пресечен издръжката на децата си - да вземем за пример в случай че те не поставят изпити, в случай че напредват прекомерно постепенно със следването си или в случай че го пресечен.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР