Когато чуят подготовка за училище“, повечето родители обикновено си представят

...
Когато чуят подготовка за училище“, повечето родители обикновено си представят
Коментари Харесай

10 съвета за родители преди първия учебен ден

Когато чуят „ подготовка за учебно заведение “, множеството родители нормално си показват опциите на детето си и си задават въпроса по какъв начин ли малчуганът ще се оправи с предметите. Но подготовката не е единствено в това.

На вас се пада тежката и виновна задача да научите детето, че учебното заведение, с изключение на отговорности, може да бъде и наслаждение. Но дано не се лъжем – колкото и да сте „ нахъсали “ бъдещия първолак, учебното заведение няма да оправдае упованията му: би трябвало да седиш спокойно на чина, да запаметяваш купища нова информация, не можеш да играеш, когато си поискаш…

Така че, в случай че желаете в никакъв случай да не чуете: „ Повече няма да отивам на учебно заведение! “ от устата на вашето отроче, би трябвало да предприемете няколко стъпки още в този момент. Тези 10 съвета несъмнено ще създадат първия образователен ден по-лесен и прелестен както за детето ви, по този начин и за самите вас.

1. Започнете със себе си

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Да, скъпи родители, първото нещо, което би трябвало да извършите преди първия образователен ден е самите вие да свикнете с мисълта, че животът ви се трансформира. Детето ви пораства, то не е това розовобузо бебе, което като че ли през вчерашния ден изписаха от родилното. И макар че за родителите децата постоянно ще си останат деца, пробвайте се да не му показвате терзанието си. Отърсете се от страховете си и бъдете уверени, че наследникът ви ще се оправи с новите провокации.

2. Не фантазирайте

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Не си създавайте измислени обстановки, свързани с учебното заведение. Не рисувайте дружно картини, в които малчуганът отива на учебно заведение, намира куп другари и изкарва единствено шестици. Така ще създадете на детето си неправилни показа и упования. А то е просто едно дете, което не постоянно ще съумява да оправдае вашите упования – първоначално е допустимо по никакъв начин да не му е елементарно, да не успее да откри другари или да му е мъчно с уроците. Ако към този момент сте му основали неправилна визия какво се чака от него, е доста евентуално детето да се разстрои, а учебното заведение да свързва единствено с отрицателни страсти.

3. Не го плашете

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Това е другата прекаленост, в която някои родители изпадат. Първоначално заплашват детето с Торбалан, с баща, със съседа-полицай, детската градина и най-после идва ред на учебното заведение. Чували сте: „ Ти ще тръгнеш на учебно заведение, там няма да ти търпят магариите “ и сходни. По този метод детето ще стартира да асоциира учебното заведение като място, където непрестанно изискват, с злощастие, власт и неприятни учители. Това по всяка възможност ще убие желанието му изобщо да тръгне на учебно заведение.

4. Не го лъжете

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Най-добрата подготовка за учебно заведение е като запознаете детето, с това което го чака. Разкажете на детето си за вашите прекарвания в учебно заведение. Но същинските, не си измисляйте и не лъжете. За оня път когато ви беше доста мъчно да научите стихотворението и се мъчихте дни наред с него. А когато пристигна моментът да ви изпитат, по този начин се притеснихте, че не можахте да издекламирате и ред. И двойката, която получихте в последна сметка. За край в никакъв случай не пропускайте да добавите, че все пак сте превъзмогнали терзанието си и сте траяли напред. Детето би трябвало да е несъмнено, че даже да се случи нещо неприятно, то ще има късмет да го поправи.

5. Научете го да се гордее

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Учете детето си да се гордее. Здравословно. Така то ще стане по-целенасочено и достиженията му ще радват освен вас, само че и него. Накарайте го да се гордее с красива рисунка, добре написано домашно или нещо сходно. Покажете гордостта си, само че не прекалявайте. Не поставяйте непременно вашето дете над другите. Хвалете го за достижения, а не какъв брой е мъдро или красиво, да вземем за пример. Така то ще разбере, че мотив за горделивост са неговите старания и достижения, а освен външния тип и физическите данни.

6. Превърнете непознатото в познато

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Дори ние възрастните се опасяваме от измененията и непознатото, какво остава за децата. За да се приспособява бързо в учебно заведение, е добре да го запознаете авансово с някой от новите правила, с които ще би трябвало да се преценява. Разходете се до учебното заведение, обяснете му, че от 15 септември ще върви всеки делник там. Играйте на преподавател и възпитаник – с уроците, междучасията и всичко останало. Така детето ще се приготви душевен за новата стъпка и страхът ще отстъпи.

7. Подготовка като за празник

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Първият образователен ден несъмнено би трябвало да бъде запомнен от всяко дете като ден, изпълнен със смях и забавление. Затова се подгответе. Украсете стаята му като за празник, подгответе подарък, заведете го на увеселителен парк, авансово му разказвайте какъв брой сте щастливи, че скоро потегля на учебно заведение. Празничната атмосфера ще помогне на детето по-лесно да превъзмогне всички нови неща, които нахлуват в живота му.

8. Детството продължава

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Училището стартира, само че с това детството не свършва. И в случай че сте на противоположното мнение – незабавно го преразгледайте. Макар и възпитаник, той към момента е безсилен мъник, който се нуждае от вашата помощ. Учете го на дисциплинираност, само че не забравяйте, че детето ви се нуждае от любяща майчина прегръдка и щури игри с татко си. Детството продължава. Само че в този момент, с изключение на занимания има и отговорности. Научете детето си да ги съчетава.

9. Режимът е значим

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

График на деня ще помогне на детето ви по-добре да съчетава ученето с почивката и игрите. Изгответе режима дружно – ще бъде забавно. Напишете го на ръка или направете таблица на компютъра, украсете графика и го поставете на видно място. Разбира се, би трябвало да следите дали графика се съблюдава. Обикновено след учебно заведение детето е изтощено, по тази причина му дайте време за отмора. Не го натоварвайте с спомагателни уроци и отговорности, най-малко не първоначално. Нека свикне с учебното заведение, а след това всичко ще си пристигна на място.

10. Оценките не са най-важното

 10 съвета за родители преди първия образователен ден

Обяснете на детето си, че знанията му в учебно заведение ще бъдат проверявани всеки ден. Важно е то да знае, че при крах не би трябвало да се отчайва – че се учи поради самите познания, а не поради оценките. В същото време дребният възпитаник не би трябвало да остане с чувството, че стремежът към положителни оценки не е значим. И никога не му разказвайте истории за преуспели хора, които са напуснали учебно заведение прибързано.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР